Superknepet – vägra kasta gamla tomater

Av: 

Nina Kindbro

Röda, saftiga och solmogna.

Foto: Thinkstock

Odla – Tips för din odling

Mjuka och skrynkliga tomater gör ingen glad. Men stopp, släng dem inte. Det finns ett riktigt smart sätt att ta tillvara på dem, och få mångdubbelt igen.

Den där sista tomaten som rullat in längst in i grönsakslådan och nu ligger där och blir plattare och slappare för var dag som går, den ska väl bara rakt ner i sophinken? Nej, det finns faktiskt ett smart knep att både minska matsvinnet och dessutom få ut fler tomater. Skiva upp den och stoppa den i jorden och låt den gro. Ett par veckor senare har du nya fina plantor som så småningom ger släta, saftiga hemodlade tomater i mängder.

Kruka med jord + tomatskiva = egna tomatplantor

Foto: Thinkstock

Du behöver:

  • Tråkiga tomater
  • En kruka eller hink
  • Jord
  • Plastfolie

Gör så här:

Skiva upp tomaten och lägg dem på jorden i en kruka. Täck över med ett tunt lager jord och vattna. Täck över med plastfolie, men ta bort den så snart de första gröna bladen syns, annars kan det bildas mögel. När de första riktiga bladen vecklats ut är det dags för omplantering. Ta de exemplar som är störst och stadigast och plantera om i nya små krukor. Sätt varje planta djupt, i ”armhålehöjd”, med de första, så kallade, hjärtbladen. Plantera om ett par gånger till större kruka och vänta sedan på skörd. Enkelt och klimatsmart.

ANNONS EXTERN LÄNK

Kampanj-shop från Härligt Hemma - Unika erbjudanden på allt för hemmet.

Shop

Egna tomater – mums.

Foto: Thinkstock
Publisert:

LÄS VIDARE

Växterna du inte kan misslyckas med – zon för zon

ÄMNEN I ARTIKELN

Odla – Tips för din odling

Trädgård

MER OM HÄRLIGT HEMMA

Så här gör du för att lyckas odla tomater

Odla tomater på balkongen

Fira pionens dag på Julita gård