7 tips för att slippa råttor i hemmet

Slipp råttan inomhus
Slipp råttan inomhus

Råttor är ett vanligt och utbrett problem i Sverige.
På ett år kan ett råttpar få upp till 1000 ungar - så det gäller att bli av med dem så snart som möjligt.
Här är skadedjursexpertens 7 bästa tips för att slippa råttor.

Råttor inomhus är en riktig mardröm. Men det finns flera saker du kan göra för att hindra dem från att komma in i huset överhuvudtaget. Andreas Tapper, skadedjursexpert på Rentokil vittnar om att råttor är ett problem som bara blir vanligare och vanligare, både i villor och i lägenhetshus. På bara ett år kan ett råttpar få mellan 800 och 1000 ungar, därför bör man ta tag i problemet så fort det bara går.

En smittorisk

Oftast tar sig råttorna in via avloppssystemet, därifrån tar de sig in i huset genom toaletten eller en öppen golvbrunn.

– Avloppen är deras naturliga boendemiljö och det krävs bara ett hål stort som en gammal femkrona för att de ska ta sig in, säger Andreas Tapper.

Råttorna är försiktiga djur och har ofta ett litet område som de rör sig på, till skillnad från möss som springer omkring överallt. Råttan är inte farlig men gnager på allt och eftersom de bor i avloppet innebär de också en smittorisk.

– Man kan ju förstå att de är ganska smutsiga med tanke på var de lever. Dessutom sprider de bakterier om de springer över köksbänkar och liknande, säger Andreas Tapper.

Kan orsaka bränder

Andreas Tapper berättar även att djuren, via avloppssystemet, kan ta sig in innanför väggarna och sedan springa omkring i väggar och tak. Förutom att det är mycket obehagligt innebär det även en brandrisk.

– De tuggar på allt. De kan bita på elledningar vilket i sin tur kan orsaka bränder.

Vill du undvika att få in råttorna finns det enkla medel att ta till. Här är skadedjursexpertens bästa tips.

Skadedjursexpertens 7 bästa tips

  1. Ta bort växtlighet intill fasaden. Kryddväxter är ett exempel som skapar ett tillhåll för råttorna.
  2. Samla inte på bråte och lövhögar som du ska slänga senare. Håll rent och släng allt direkt.
  3. Se till att det alltid är vatten i vattenlåset och ha ett gallerlock av metall (plast äter de igenom utan problem). Kontrollera att det är vatten i vattenlåset. Om det står torrt kan råttorna känna vindströmmarna som de sedan följer och slutligen hittar de in i huset.
  4. Täta håligheter i fasaden.
  5. Använd bara täta behållare med lock om du komposterar. Det är även viktigt att ha lock på sopkärl och tömma dem ofta.
  6. Mata inte fåglar. Fågelfrön som du sprider ut är mat även för råttor och möss.
  7. Håll rent på och under altanen. Under altanen blir ett mysigt tillhåll för råttorna om det ligger skräp och löv där. Se till att städa rent och täta mellan husväggen och altanen så att råttorna inte kan krypa ner.

ANNONS

Veckans deals: Koppar

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN