Barnsäkra hemmet - 10 viktiga tips

Glöm inte att skaffa en grind
Glöm inte att skaffa en grind

När barnen börjar krypa och gå blir de plötsligt snabba som vinden.
Slipp olyckor och barnsäkra hemmet ordentligt.
Här är 10 viktiga ställen att barnsäkra.

Helt plötsligt blir barnen aktiva och rörliga och nyfikna på allt i sin omgivning. Men det gäller att hålla god uppsikt, det finns mycket i hemmet som kan vara farligt för ett litet barn. Lämna aldrig små barn ensamma och se till att barnsäkra ordentligt för att undvika olyckor.

1. Eluttagen och sladdar

Förmodligen en av de viktigaste punkterna - säkra eluttag och annat som kan vara strömförande.

De flesta moderna eluttag har petskydd som gör det svårare att komma i kontakt med strömmen. Men, om dina eluttag inte har det rekommenderar Elsäkerhetsverket att köpa särskilda skydd. Tänk även på att skydda grenuttag, förlängningssladdar och se till att du har en jordfelsbrytare.

Många barn älskar att leka med sladdar, men de kan vara en livsfarlig leksak. Undvik att lämna sladdar som inte används i vägguttaget, ta bort lösa sladdar och organisera sladdhärvor.

2. Spisen

Skydda ditt barn från att skada sig på spisen. De flesta spisar har vredskydd och spärr till ugnsluckan så att barnet inte kan sätta på plattan eller öppna ugnen. Kontrollera att spärrarna på din spis fungerar som de ska och se till att du har tippskydd, kastrullskydd och en timer med överhettningskydd, ifall barnet trots allt skulle lyckas sätta på en platta.

3. Bokhyllan

Höga möbler såsom bokhyllor eller vitrinskåp ska skruvas fast i väggen så att barnet inte riskerar att få tunga möblerna över sig.

4. Trappor

Fallolyckor är en av de vanligaste olyckorna bland små barn. Sätt upp grindar för alla trappor, både högst upp och längst ner så att barnet inte ramlar ner. Säkra även alla fönster med en spärr så att barnet inte kan öppna eller ramla ut för ett öppet fönster.

5. Kantskydd

Barnet kan lätt göra sig illa på exempelvis soffbordet eller andra låga möbler. Säkra alla vassa kanter med kantskydd, det finns många olika varianter att välja på i butikerna.

6. Barnsäkra alla lådor

Barnen är snabba och når bättre än du tror, se till att utrusta lådor med farliga föremål, så som vassa köksredskap, med en spärr innan olyckan är framme.

7. Städskåpet

Det finns ofta många giftiga kemikalier och annat som barnen inte ska få i sig. Ställ rengöringssprayer och andra medel högt upp där barnet inte når. Det samma gäller för mediciner. Förvara dem högt upp i ett skåp, gärna med lås.

8. Badrummet

Låt inte barnet vistas själv i badrummet. Drunkningsolyckor är den vanligaste dödsorsaken bland små barn enligt Folksam. Fäll ner toalocket, töm badkaret eller baljan så fort du badat klart barnet.

9. Skötbordet

Kontrollera att skötbordet står stabilt och tänk på att din bebis kan vända på sig från ena dagen till den andra. Lämna aldrig barnet på skötbordet. Du ska alltid kunna nå barnet med ena handen, så se till att ha tvättservetter, blöjor och annat inom räckhåll.

10. Trädgården

Glöm inte trädgården. Lås in vassa redskap och giftiga medel. Kom ihåg att hålla extra koll när ni grillar så att barnet inte bränner sig eller får tag på tändvätskan.

Publisert:

LÄS VIDARE