Gullvivan är fridlyst – men här får du plocka

Publicerad:
Uppdaterad:
Gracila gullvivor lovar vår och sommar.
Foto: Johnér
Gracila gullvivor lovar vår och sommar.

Blommor

Den eleganta gullvivan är fridlyst i hela Sverige, men, beroende på var du är i landet, kan du ändå plocka en bukett. Hur det går ihop? Vi reder ut begreppen.

Med sin rosett av blad, graciösa stänglar och nickande doftande blomklasar är gullvivan en av våra mest älskade vårblommor. Har man tur kan man få se stora fält av blommande gullvivor och då vill man gärna plocka med en bukett hem. Det går oftast bra, men, beroende på var i landet du är kan det faktiskt vara förbjudet.

Gullvivan är nämligen fridlyst i hela Sverige, men på olika sätt. Enligt miljöbalken är det i hela landet förbjudet att gräva eller dra upp exemplar av växten med rötterna. Det är inte heller tillåtet att plocka för försäljning eller andra kommersiella ändamål. Men en bukett att ta hem går bra.

I Hallands, Skånes och Örebros län är det däremot dessutom förbjudet att plocka eller förstöra gullvivorna. Inte heller frön eller andra delar får tas bort eller skadas. Så är du i de länen får du passa på att njuta av gullvivorna där de står.

Foto: Johnér
Lycka är en äng av gullvivor.

Läs också: Så odlar du pioner på bästa sätt

Läs också: Odla magnolior enkelt och snabbt

Läs också: Odla potatis - så här gör du

  • Fridlysning är en metod som används för att skydda växt- och djurarter som riskerar att försvinna eller på annat sätt hotas. Fridlysning kan ske från regional och ända upp till internationell nivå. I Sverige är det Statens naturvårdsverk som fridlyser växt- och djurarter. Av de cirka 50 000 kända växt- och djurarterna i Sverige är cirka 585 fridlysta i hela landet. Alla orkidéer, groddjur, kräldjur, fladdermöss och vilda fåglar är fridlysta. Ytterligare 43 växt- och djurarter är fridlysta i vissa län.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM HÄRLIGT HEMMA