Pet-flaskorna satte eld på växthuset

Publicerad:
Uppdaterad:
Pet-flaskorna satte eld på växthuset. Bara översta delen av pet-flaskan står kvar. Väggen av plast har smält.
Foto: Privat
Pet-flaskorna satte eld på växthuset. Bara översta delen av pet-flaskan står kvar. Väggen av plast har smält.

Odla – Tips för din odling

När Liselotte Larsson i Stjärnsund klev ut på sin altan stod växthuset i lågor. Pet-flaskorna som stod upp och ner i odlingslådan hade satt eld på hela tomatodlingen.

När Liselotte Larsson i Stjärnsund klev ut på altanen och tittade bort mot sitt växthus fick hon en chock.

– Jag klev ut härligt nyvaken efter att ha jobbat natt och vänder mig mot växthuset. Det brinner! Va? Det brinner? Det tar ju några sekunder innan man förstår vad man ser, säger Liselotte.

Foto: Privat
Liselotte Larsson framför sitt förstörda växthus.

Som tur är så brukar Liselotte vattna direkt när hon vaknar så det stod flera hinkar med vatten på altanen.

–Det var ju ingen jättebrand. Jag tog två hinkar och sprang dit och hällde över och då var det bara lite eld kvar. Jag sprang tillbaka och hämtade fler som jag hällde på. Sedan höll jag koll hela tiden tills jag måste åka till jobbet. Det var lite jobbigt att lämna det eftersom min sambo skulle komma hem sent. Men det var lugnt när han kom hem som tur var.

I pallkragarna i växthuset hade Liselotte ställt upp och nervända pet-flaskor fyllda med vatten för att hålla fukten i tomatplanteringen. Troligen har plasten fungerat som ett brännglas och satt eld på det torra träet i pallkragen. En och en halv pallkrage brann upp och kanalplastväggen har ett stort hål.

Foto: Privat
En och en halv odlingslåda och fem tomatplantor brann upp.

– Fem tomatplantor förstördes, tack och lov har jag fler lite utspridda, säger Liselotte. Men det var lite snöpligt. Jag hade tänkt sätta ut fler plantor i lådan bredvid, det var ju tur att jag inte hann det.

– Jag hade hört om att man inte ska ha vattentillbringare stående på bordet för det kan antända duken, det var det första jag tänkte på, säger Liselotte. Jamen det är ju det där med tillbringaren.

På just den sidan det brann har Liselotte grus och en stenmur, på andra sidan står ett torrt hallonsnår så tur i oturen att det inte tog eld på den sidan. Men gruset blev helt svart.

Foto: Privat
Liselotte Larsson har satt en bevattningskork på pet-flaskorna och placerat dem upp och ner i odlingslådan.

Nu efteråt har Liselotte fått höra att man ska måla eller täcka flaskorna med tyg.

– Jag sätter nog tyg på petflaskorna för det är mest praktiskt. Det är så fult med flaskor men väldigt effektiv bevattning. Jag får offra några lakan., säger Liselotte.

Förutom brännhålet i väggen har växthusets mittbalk gått av efter en snörik vinter. Nu ska Liselott se till att laga sitt växthus. Tomaterna får stå inne i huset i en nisch med glasfönster som nästan blir som ett växthus.

– Det känns lite som att jag inte ska ha ett växthus, jag har bara haft det ett år, säger Liselotte, men jag ger inte upp.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM HÄRLIGT HEMMA