Pelargoner – lättodlade och älskade

Av: 

Nina Kindbro

Pelargonen, en av våra mest älskade blommor kommer ständigt i nya färger och former.
Pelargonen, en av våra mest älskade blommor kommer ständigt i nya färger och former.

Odla – Tips för din odling

Glöm det där med tantblommor. Djupt rotad i den svenska folksjälen står pelargonen stadigt och rikblommande. En pelargon är så mycket mer än bara en krukväxt.

Det är något ofrånkomligt hemtrevligt med pelargoner. Ernst Kirchsteiger sa; När en katt ligger och sover i ett rum finns det inte mycket för en inredare att göra där. Jag skulle vilja påstå att detsamma gäller om det står en rad med pelargoner i fönstret. Så mycket trivsel och skönhet bidrar de till, dessutom passar de in i 2018 års trädgårdstrend med både våriga pasteller och starka kulörer!

Pelargonkärleken sitter djupt rotad i den svenska folksjälen, inte minst vid de stora emigrantvågorna. Den gamla muskotpelargonen Pelargonium x fragans kallades svenskbybornas pelargon. När Dagö-svenskarna utvandrade till Ukraina och det som kom att bli Gammalsvenskbyn i slutet av 1700-talet, kunde de bara ta med sig sina allra käraste ägodelar eftersom de gick till fots. Med i packningen fanns just muskotpelargonen.

Du kanske har turen att ha en släktpelargon. I många hem finns pelargoner som genom sticklingar gått i arv i generationer. Här hittar vi namn som farmorspelargonen och Blekingsflickan. Var rädd om dem, de är ett levande kulturarv. Det är inte konstigt att vi fortfarande älskar den här blomman.

Nu svämmar blomsterhandlarna nästan över av olika pelargonsorter och det är svårt att hålla fingrarna borta från sötnosarna. Det finns en pelargon för varje smak. Enkelblommande och dubbelblommande, engelska- och änglapelargoner, doftpelargon och stjärnpelargon, rosenknoppspelargon, hängpelargon, äggskalspelargon och vildpelargon. Variationerna syns oändliga.

Varje år dyker det upp nya skönheter, pelargoner med tulpanformade blommor, läckert aprikosfärgade, banandoftande eller sammetssvarta. Vill du haka på trenden och njuta av blom- och färgprakten i sommar så ska du passa på nu – det är pelargontider. 

Så lyckas du med dina pelargoner

Pelargoner är lättodlade och vackra i de flesta fall. Men vill du ha den där riktigt överdådiga blomningen ska du följa de här tipsen.

  • Beskärning. Har du övervintrade pelargoner så ser de inte alltid så roliga ut så här års. Beskär dem riktigt hårt och plantera om dem i fin jord. Ställ dem ljust men var försiktig med vattningen. När skotten börjar komma kan du öka på vattningen.
  • Gödning. När pelargonen börjat växa på allvar kan du börja göda den med växtnäring. Läs på förpackningen så det blir rätt mängd.
  • Vattna. Pelargoner gillar inte för mycket vatten. Låt den aldrig stå med vatten i krukan eller på fatet och låt jorden torka upp mellan vattningarna.
  • Städa den från gula blad och torra blommor.
  • Flytta ut! När risken för nattfrost är över kan du flytta ut dina pelargoner i friska luften, men låt dem vänja sig först och ställ ut dem några timmar om dagen. Öka på tiden vartefter. Se till att skydda dem från regn eftersom det kan slå sönder blommorna.

ANNONS

Eleganta och lyxiga ljusstakar från Orrefors - köp dem hos Cervera!

Extern länk från Cervera

Gå till butiken

Publisert:

LÄS VIDARE

Enkla knepet som ger dahlian fler blommor

ÄMNEN I ARTIKELN

Odla – Tips för din odling

Trädgård

MER OM HÄRLIGT HEMMA

Växter för alla – hitta din ambitionsnivå

”Jag är ett äkta pelargonfreak”

Så sköter du bäst om julblommorna

Hydroponisk odling – snabbodlat och enkelt

Så tar du sticklingar på pelargoner

Så får du praktfulla pelargoner

Här är årets pelargon 2018

Magiska magnolior på Linudden

Så lyckas du med krukväxterna - Bosse Rappnes bästa tips

Drömmen om en egen syrenberså – så gör du

Vallmo – perfekt blomma för den bekväme

Här är blommorna som tål minusgrader

Bosse Rappne – så lyckas du med vårlökar i kruka

Sätt färg på höstrabatten med perenner

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

10 smarta prylar för att odla på balkongen

Lavendel – så får du den att blomma

Hitta nya kombinationer till sommarkrukan

Trädgårdskalender: det här kan du göra i maj

Vattna din växter på rätt sätt

Så fixar du finaste höstkrukan

Så lyckas du med din klematis

Så här gör du för att lyckas odla tomater

Tricket för att välja bästa amaryllislöken

Trädgårdskalender juni – det här kan du göra just nu