Bygg carport till husbilen – men se upp med priset

Av: 

Kristofer Gustafsson

Carport behöver inte bli så dyrt.
Carport behöver inte bli så dyrt.

Husbilar

Sugen på en carport?
En skyddad plats för bil, husbil eller husvagn.
Bygg den själv.
Det behöver inte bli så dyrt, visar en undersökning som Byggvarulistan gjort.
Att bygga en carport kostar mellan 15 000 och 24 000 kronor.

Byggvarulistan har jämfört priserna för en carport byggd i lösvirke. En konstruktion med måtten 7x3 meter och med en byggbeskrivning framtagen av Svenskt Trä – Carport finns på byggbeskrivningar.se. Den är fristående med en långvägg och en gavelvägg. Går förstås att bygga både större och mindre.

Grannens medgivande

Observera att det krävs bygglov för den här konstruktionen. Och om carporten placeras närmare tomtgräns än 4,5 meter måste du också ha grannens medgivande.

– En carport ställer ju ställer lite högre krav på byggvaruhandeln att tillhandahålla fler proffsprodukter. En viktig fråga för byggvaruhandeln är hållfastheten i virket när det gäller bärande konstruktioner som ska klara snölaster, förklarar Magnus Svensson vd på Byggvarulistan.

Stor prisskillnad

Men det skiljer åtskilliga tusenlappar mellan byggvaruhusen visar sammanställningen. Så mycket som 9 382 kronor, motsvarande drygt 40 procent. Studeras enbart meterpris är Hornbach billigast med 14 535 kronor. Hos XL-Bygg Faringe kostade de utvalda byggvarorna 23 530 kronor.

14 olika varuhus/kedjor ingick i undersökningen, men endast nio varuhus kunde lista samtliga efterfrågade produkter.

– Tänk på vilka varuhus som har rätt längder så spillet inte blir för stort, säger Magnus Svensson hos Byggvarulistan som följer alla priser på byggvaror.

I prisjämförelsen har Byggvarulistan undersökt aktörer, både med prislista på nätet och inte, som inte har e-handel men finns representerade i Storstockholmsområdet. Gjord som en ren offertförfrågan.

ANNONS

Härligt Hemma kampanj-shop: Missa inte unika erbjudanden på allt för ett härligt hem.

Extern länk från Shop

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Dags att söka bygglov inför sommaren

ÄMNEN I ARTIKELN

Husbilar