Husmorstips - städa med det du har hemma

Städa med citron
Städa med citron

Skippa onödiga kemikalier och giftiga sprayer.
Det finns massor av produkter i skafferiet som rengör minst lika bra.
Här är städexpertens Marie-Louise Danielsson-Thams bästa husmorstips.

Sugen på ett skinande rent hem utan massa kemikalier? Då har städexperten Marie-Louise Danielsson Tham de bästa husmorstipsen för dig. Det finns nämligen massor av livsmedel som du kan använda till städningen. Se till att ha en sprayflaska hemma så går städningen som en dans.

Ättika

Hushållsättika (24%) är utmärkt att använda som rengöringsmedel eftersom det både är bakteriedödande och tar bort dålig lukt. När du rengör med ättika bör du tänka på att det (och allt annat som är surt) fräter på marmor och kalksten. Det kan också fräta på hud och därför bör du alltid använda handskar och akta ögonen.

Har du avlagringar på kranen eller ett smutsigt badkar är det perfekt att använda ättika. Häll på och låt verka i 15 minuter och skrubba därefter bort avlagringarna med hjälp av en skrubbsvamp eller gammal tandborste. Om ättikan inte fäster på föremålet kan du göra en pasta av ättika och potatismjöl och skrubba in föremålet med.

Städa med bakpulver

Bakpulver har man ofta hemma och det är användbart till mer än bakning - till exempel till att rengöra spisen. Strö bakpulver på de smutsiga partierna och häll sedan på ättika så att det börjar bubbla och fräsa. Torka av (använd handskar) när det slutat bubbla och skölj med vatten, tipsar Marie-Louise Danielsson-Tham.

Citron - perfekt rengöringsmedel

Testa en mirakelkur för mikrovågsugnen. Blanda saften från en citron med vatten i en skål och ställ in i mikron. Kör på full effekt i några minuter. Den ingrodda smutsen kommer att lösas upp och kan sedan lätt torkas bort med en fuktig trasa.

Citron är även perfekt när du ska rengöra badrummet. Blanda fyra delar vatten, 2 delar flytande såpa och saften från en citron. Häll upp blandningen på en sprayflaska och börja städa! Marie-Louise tipsar att torka nerifrån och upp för att slippa rinnmärken.

Så rengör du kylen bäst

Kylen kan bli riktigt sunkig. Marie-Louise har det bästa husmorstipset som gör dina kylskåpshyllor skinande rena.

Stäng av strömmen och plocka ut allt som finns i kylskåpet. Placera ömtåliga livsmedel i kylväskor eller utomhus om det är vintertid. Tvätta ur kylskåpet med ljummet vatten och diskmedel. Glöm inte avfrostningshålet som i värsta fall är igentäppt. Rensa det i så fall med hjälp av en bomullspinne, piprensare eller dylikt.

Om du har mögelproblem eller problem med dålig lukt torka efter med 3-procentig ättiksyralösning (1/2 dl 24 % ättiksyra + 3,5 dl vatten). Slå på strömmen och plocka in maten när kylskåpet blivit kallt. Vid dålig lukt hjälper det att sätta in en halv citron med snittytan uppåt.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ämnen i artikeln