Drömmer du om doftande syrener – så gör du

Doftande syrener hör sommaren till.
Doftande syrener hör sommaren till.

De är vackra, lättodlade och doftar underbart. Syrener är mångsidiga och passar både som träd, buske, berså eller häck. Så här lyckas du med din syren.

Saftkalas i syrenbersån, kvällspromenaden i villakvarteret eller skolavslutningens nickande bukett. Alla har vi nog doftminnen av syrener som ger sig till känna varje försommar när de börjar blomma och sprida sin härliga doft.

Förutom den vanliga bondsyrenen finns det många förädlade sorter. ”Andenken an Ludwig Späth” är mörkt lila, ljuvt doftande och storklasig. ”Reflexa” är en hängsyren med 15–20 centimeter långa, doftande blomklasar. Finns i flera färgnyanser, från vitrosa till mörkrosa. Knopparna är mörkare än blommorna när de slagit ut så klasen ser tvåfärgad ut. ”Josiflexa” bildar stora buskar och har långa, lite glesa, halvhängande, klasar med purpurrosa blommor.

Syrener älskar sol men tål även halvskugga.
Syrener älskar sol men tål även halvskugga.

Så lyckas du med syrener

  • Syrener är riktiga solälskare så placera dem i bästa solläge. Har du inte möjlighet till det så tål de halvskugga också.
  • Syrener trivs i väldränerad, kalkhaltig lerjord men de klarar även lite sämre förhållanden. Gräv en stor och fyll på med jordförbättring i botten. Ställ ner din syren och fyll på med jord, vattna ordenligt.
  • Syrener sprider gärna ut sig så se till att den har gott om plats.
  • Gallra syrenen regelbundet, det mår den bra av. När den blommat tar du bort de grövsta stammarna.
  • Föröka din syren genom att ta rotskott, det brukar finnas gott om dem. Att ta sticklingar fungerar också.
  • Vill du ha just en syrenberså sätter du syrenerna i en cirkel men glöm inte att lämna plats för en ingång. Mät ordentligt så det verkligen finns plats för bord och stolar.

ANNONS

Veckans deals: Koppar

Publisert:

LÄS VIDARE