Så får du perfekt jord i din rabatt

Av: 

Nina Kindbro

Drömmen om prunkande rabatter kan bli verklighet.

Foto: Thinkstock

Odla – Tips för din odling

Drömmen om en perfekt rabatt där spaden sjunker ner av sig själv i trädgårdsjorden stämmer sällan. Verkligheten är ofta en betonghård jord där spadspetsen med våld orkar ner ett par centimeter. Men det finns hopp. Bosse Rappne på Slottsträdgården Ulriksdal ger sina bästa tips.

Ni vet när man anlägger en helt ny rabatt och ska plantera de första växterna. Att sätta spaden i den jorden är ren och skär njutning. Men, efter några år är den nya fina, mjuka rabatten lika stenhård som resten av trädgården. Om du inte följer trädgårdsmästare Bosse Rappnes enkla tips. Då får du en lättjobbad jord som får växterna att stortrivas.

Man brukar säga att det är dags att förbereda landen för säsongen när jorden reder sig. Ta några tag med spaden och om jorden inte klibbar fast så kan du sätta igång.

– Tillför du inget alls till rabatten blir den till slut hård som betong, säger Bosse Rappne.

Foto: Elvira Pihl

När perennerna börjar sticka upp är det dags att börja städa i rabatterna men var försiktig så du inte skadar de känsliga knopparna och skotten. När du städat klart lägger du på ett 2–3 centimeter tjockt lager med kompost. Har du lerjord blandar du ut den med kompost och barkmull. Har du sandjord använder du kompost och kogödsel. Färdig rabattdress fungerar också bra.

– Tänk på hur det är skogen, säger Bosse Rappne. Tar du bort det översta lagret av kvistar och halvmultnade löv så hittar du alltid jord. Där sköter naturen komposteringen. I trädgården tar vi bort kvistar och löv och lägger på komposten som vi sedan, i bästa fall, lyfter tillbaka till rabatterna. Tillför du inget alls till rabatten blir den till slut hård som betong.

Jordförbättra och rabatten blir som ny.

Foto: Björn Lindahl

– Det kan kännas futtigt med ett så tunt lager, säger Bosse Rappne, men då orkar perennerna växa igenom lagret och redan efter första året kommer du märka skillnad på jorden. Fortsätter du att göra det här varje år så kommer du att märka en enorm skillnad och få en fantastisk jord som är mjäll, fin och lättrensad. Om jorden har en bra struktur blir det också ett bättre klimat för växternas rötter, temperaturen i jorden blir jämnare och det blir lättare för växterna att ta upp vatten.

Så nu är det bara att lägga in jordförbättring som en punkt i årsplaneringen för trädgården. För vem vill inte ha en perfekt och lättgrävd rabatt?

ANNONS EXTERN LÄNK

Kampanj-shop från Härligt Hemma - Unika erbjudanden på allt för hemmet.

Shop

Publisert:

LÄS VIDARE

Växterna du inte kan misslyckas med – zon för zon

ÄMNEN I ARTIKELN

Odla – Tips för din odling

Trädgård

Bo Rappne

MER OM HÄRLIGT HEMMA

Så fixar du en blommande trädgård

Trädgårdskalender april

Höstens finaste blomstergrupp