Tvättmaskinen kan göra dig sjuk

Det är ovanligt att smittas via en gemensam tvättmaskin men risken finns.
Det är ovanligt att smittas via en gemensam tvättmaskin men risken finns.

Kombinationen låga temperaturer och snabbtvätt leder till att bakterierna frodas i tvättmaskinerna. Nu varnar forskare för gemensamma tvättstugor. Här är fem tips på hur du undviker att bli smittad.

Får du ofta hårsäcksinflammationer, bölder, diarré eller blir du aldrig fri från din förkylning? Luktar tvätten illa när du öppnar luckan till tvättmaskinen? Då ska du fundera lite på hur du tvättar dina kläder. Visst, miljövänligt och ekonomiskt, men så hygieniskt är det inte alltid att tvätta i låga temperaturer. Tänker du efter så är 30–40 grader rätt ljummet. I de temperaturerna överlever till exempel gula stafylokocker som kan ge upphov till bland annat sårinfektioner och bölder.

Tvättar du i gemensam tvättstuga vet du aldrig vad som tvättats i maskinen innan du ska använda den. Sportstrumpor, mattor, tygblöjor, bandage, ja, det kanske inte känns så kul att tänka på vad som snurrat runt där inne och vad som blivit kvar. Och nu varnar forskare för de gemensamma tvättstugorna.

Luktar den blöta tvätten illa? Då kan det finnas bakterier som gror.
Luktar den blöta tvätten illa? Då kan det finnas bakterier som gror.

– Ur ett smittskyddsperspektiv är gemensamma tvättstugor inte att rekommendera. Det är bra om man har sin egen tvättmaskin. Men viktigast av allt är kunskap om hur du ska tvätta. Måste du dela tvättmaskin finns det saker du kan göra för att minska smittspridning, säger Åsa Melhus, professor och överläkare i klinisk mikrobiologi vid Akademiska sjukhuset i Uppsala till Hem & hyra.

– Delar du tvättstuga kan du rengöra maskinen genom att köra en tom tvätt i 90 grader och därefter tvätta. I gummiringarna finns ofta gammalt vatten som bakterierna frodas i. Det är viktigt att rengöra gummiringarna och ta bort vattnet som samlats där.

Enligt Åsa Melhus är det största problemet att många tvättar i för låga temperaturer och använder flytande tvättmedel. Då växer svamp och bakterier till i stället för att ta försvinna. Luktar de tvättade kläderna dåligt, och detta kan vara den bakomliggande orsaken.

Men genom att följa olika tips och hålla maskinen ren kan du undvika att bli smittad. Och det är trots allt ganska ovanligt att sjukdomar sprids på det här viset.

I den gemensamma tvättstugan vet man aldrig vad som tvättats
I den gemensamma tvättstugan vet man aldrig vad som tvättats

5 tips – så här tvättar du för att slippa smittor

  1. Tvättar du i gemensam tvättstuga, kör ett 90 grader program med tom maskin innan du börjar tvätta. Torka rent och torrt mellan gummiringarna i luckan, ett favorittillhåll för mikroorganismer.
  2. Har du egen maskin, håll den ren. I bruksanvisningen står det hur du gör. Kontrollera att facket för tvättmedel är rent, där kan det annars gro ordentligt.
  3. Skippa snabbprogrammet och kör normalprogrammet i stället. Ju fler gånger tvätten sköljs desto större chans att bakterierna försvinner.
  4. Tvätta i 60 grader, i alla fall det som du har närmast kroppen som underkläder och strumpor och handdukar. Lakan tvättar du i 90–95 grader med vittvättmedel. Då dör mikroorganismerna. Blekmedlet hjälper också till att minska mikroorganismerna.
  5. Torktumla och stryk dina kläder, det tar kål på bakterierna

Källa: Hem & hyra

ANNONS

Veckans deals: Koppar

Publisert:

LÄS VIDARE