Odla i trädgården och bli självförsörjande

Forskare Lotta Nordmark: ”Sätt spaden i jorden och gräv”

Gabriella Ekström på Färingsö utanför Stockholm är en av många som vill bli självförsörjande på grönsöker.
Gabriella Ekström på Färingsö utanför Stockholm är en av många som vill bli självförsörjande på grönsöker.

Lotta Nordmark jobbar med forskning och undervisning på SLU, Sveriges lantbruksuniversitet. Hon ser en trend i att många unga vill odla sin egen mat för att man vill veta vad man äter och hur det har producerats.

  • Går det att vara självförsörjande på villaträdgård i hela landet?

– Ja, det går. Sommartemperaturen och ljuset räcker bra till i hela landet, men odlingssäsongen är kortare norrut. Det går att hjälpa naturen genom att så inomhus och sätta ut plantor på våren så hinner grönsakerna blir skördefärdiga även i norr. Sen är det bra att ha koll på vid vilka temperaturer olika grönsaker trivs. Bönor behöver värme men det finns till exempel kålsorter som är bättre att odla i norra Sverige än i södra.

  • Hur sätter man igång om man vill ha en köksträdgård?

– Sätt spaden i jorden och gräv där du står, det behövs inga pallkragar eller köpt jord. När det gäller var på tomten odlingen ska ligga vill de flesta grönsaker ha sol men odlingen behöver inte vara i direkt söderläge. Tänk på att det ska vara enkelt att vattna. När man väl har grävt ett land kan man tänka på hur man ska sköta sin jord. Lägg dit gräsklipp, eller strö ut kaffesumpen direkt i trädgårdslandet, det innehåller en massa växtnäring.

  • Vad ska man börja odla?

– Utgå från vad du och din familj äter och tycker är gott och odla det. Om du satsar på att bli självförsörjande kan du så grönsaker som har kort utvecklingstid och hinna så en omgång till på samma plats. Om du ska dra ner på animaliska proteiner behöver du odla grönsaker med hög näringstäthet och proteiner som till exempel morot, kålrot eller bönor. Våga testa dig fram. Besök ett koloniområde i närheten, där finns det många odlare som vill prata och du kan få råd och tips om vad som fungerar att odla där du bor.

Lottas tips på grönsaker för nybörjare

  • Primörblad – om man vill att det ska gå snabbt från sådd till skörd. Hit hör sallad, ruccola och spenat men också grönkål och svartkål går att så tätt och skörda som späda blad.
  • Lök – satsa på att köpa sättlök istället för att dra upp från frö. Man kan få ogräsproblem med lök eftersom det är så mycket bar jord men då kan man så ringblommor mellan raderna så får man snittblommor.
  • Morötter – går att ha fler olika sorter så att man kan skörda både på sommaren och långt in på hösten.
  • Squash – tacksam att odla för att den lätt ger mycket skörd, och man ser nästan från morgon till kväll hur det växer.

ANNONS

Fynda snygga tallrikar

Publisert: