Sämsta äppelskörden på 50 år

Foto: Thinkstock
Sämsta äppelskörden på 50 år hävdar många.

avKristofer Gustafsson

HÄRLIGT HEMMA

Svenska äppelodlare sliter sitt hår.
Den kalla våren förstörde förutsättningarna.
Äppelskörden blir den sämsta på 50 år.

Efter fjolårets rekordartade äppelskörd blir årets resultat minst sagt magert. Den tidiga våren skapade goda förutsättningar men så vände det. I maj drabbades hela landet av minusgrader, vilket har påverkat äppelskörden radikalt.

Sämsta på 50 år

– Det blir alltid lite frost varje år, men i år var det exceptionellt. Vi har odlare som odlat äpplen sedan 1967 och som säger att de aldrig varit med om värre, säger Henrik Stridh, vd för Äppelriket i Kivik, till TT och tillägger:

– Det är tråkigt att det börjar innan vi har fått några äpplen. Samma nätter som det frös visste vi att vi skulle få problem.

I stora delar av landet räknar man med sämsta skörden på 50 år. Ett av de sämsta åren någonsin. Det drabbar förstås flera intressenter.

Magert i musteriet

Äppelblommans musteri utanför Södertälje var det säsongspremiär på torsdagen. Ett mindre lass sommaräpplen omvandlades till must.

– Vi gör en offensiv satsning men det är ett dystert år för alla som håller på med äpplen. Var visserligen beredd på en reaktion av trötta träd efter fjolårets rekordskörd. Men inte så här dåligt, konstaterar Jan Blomgren som driver Äppelblomman och exemplifierar skillnaden.

– Förra året kunde vi hämta mellan 200 kg och ett ton äpplen per gård från åtta olika ställen här i närheten. I år finns där i stort sett ingenting. Frosten tog dem.

Inte bara Sverige

Skörden har varit dålig i hela norra Europa, omkring 50–60 procent sämre än normalt. Men konsumenterna kommer ändå inte märka så mycket av den dåliga skörden. Efter fjolårets rekordstora skörd finns det fortfarande äpplen kvar i butikerna. Det glesnar inte i hyllorna förrän i mars–april nästa år.

Men priset lär bli något högre.

ARTIKELN HANDLAR OM