Magnifika magnolior – så här planterar du

Av: 

Nina Kindbro

Drömmer du om en egen magnolia? Så här lyckas du med planteringen.

Foto: Johnér

Odla – Tips för din odling

Vackra magnolior har förfört oss i årtusenden så varför inte njuta av en egen? Så här gör du för att lyckas med din magnoliaplantering

Vem vill inte ha en magnolia i sin trädgård? Ljuvligt vackert blommande från tidig vår till långt in på sommaren beroende på sort. Magnifika väldoftande blommor och med en historia som sträcker sig ända tillbaka till dinosauriernas tid.

Men magnolior kräver lite extra kunskap just när de ska planteras, här är sju steg till en lyckad plantering.

Läs också: Så odlar du pioner på bästa sätt

De flesta magnolior blommar på bar kvist.

Foto: Johnér

Så här planterar du din magnolia:

 • Välj rätt sort till rätt plats. Vissa vill stå skuggigt medan andra vill ha mer sol. Välj en lugn, lite skyddad plats, de gillar inte blåst. Det ska också vara en plats där ingen trampar omkring eftersom rötterna är så ömtåliga.
 • Magnolior trivs inte i lera. En humusrik och lagom fukthållande jord är perfekt. Gräv en grop tillräckligt stor för att rymma ett skottkärrelass med jord. En halv meter djup och ungefär en meter vid. Magnolians rötter går ut sidledes från stammen och är ytterst ömtåliga, som kokt spagetti.
 • Placera försiktigt magnolian i gropen och fyll på med en blandning av torvmull, kompost, bark, sand och grus. Jorden ska vara porös och fin. Trampa absolut inte till runt trädet, då knäcker du rötterna och magnolian dör.
 • Vattna igenom ordentligt.
 • Vattna rikligt under tiden magnolian etablerar sig men därefter vattnar du om det blir alltför torrt. Framåt hösten låter du magnolian torka ut så gynnas knoppbildningen.
 • Magnolian ska inte beskäras, det mår de inte bar av. Ta bara bort döda grenar. Höstgräv inte eftersom rötterna är ömtåliga. Lägg på naturgödsel eller lövkompost tidigt på våren.
 • Håll koll på temperaturen när knopparna börjar brista, blir det många minusgrader kan det förstöra hela blomningen. Täck med en fiberduk om det behövs.

Läs också: Odla potatis - så gör du

ANNONS EXTERN LÄNK

Kampanj-shop från Härligt Hemma - Unika erbjudanden på allt för hemmet.

Shop

De ”pälsklädda” knopparna bildas redan på hösten.

Foto: Johnér

Fem fascinerande fakta om magnolior

 1. Magnolior har funnits så otroligt länge att det inte ens fanns bin på den tiden de började utvecklas. I stället är den anpassad efter att pollineras av skalbaggar.
 2. 1703 fick magnoliasläktet sitt namn efter den franske botanikern Pierre Magnol.
 3. De flesta magnolior blommar på bar kvist, innan de gröna bladen växt ut.
 4. Redan de gamla dinosaurierna kunde njuta av magnolior. Man har funnit 20 miljoner år gamla fossila lämningar av magnolia acuminata.
 5. Det finns magnolior härdiga för hela Sverige, ända uppe i Norrland.
Publisert:

LÄS VIDARE

Växterna du inte kan misslyckas med – zon för zon

ÄMNEN I ARTIKELN

Odla – Tips för din odling

Trädgård

Magnolia

MER OM HÄRLIGT HEMMA

Magiska magnolior på Linudden

Hänförande hortensior – så lyckas du

Vinterodla – så odlar du grönsaker på vintern