Ge utemöblerna nytt liv

Ser utemöblerna grånade och tråkiga ut? Ge dem nytt liv genom att slipa och olja in. Solen bryter ned det ytliga lagret i träet. När du slipar får du en fräsch yta igen.

Använd rondell till stora ytor så går det snabbt. En hörnslip kan vara bra för att komma åt vid lister och kanter. Inled med ett grövre papper för att spara tid och avsluta med ett finare. Har stolen spjälor som på bilden så prova att linda ett slippapper runt en list för att komma åt.

Putsa efter inoljningen

När stolen återfått sin ursprungliga träfärg ­oljar du in med pensel eller trasa.

För att få in oljan mellan spjälor kan en blomspruta i kombination med pensel hjälpa.

Vill du få en extraslät yta så efterputsa med riktigt fint sandpapper och olja igen – efter första inoljningen reser sig alltid träfibrerna lite.

Och glöm förstås inte att gamla oljetrasor kan självantända.

Kom åt mellan spjälorna med slippapper runt en list.
Kom åt mellan spjälorna med slippapper runt en list.
Rondell är utan tvekan mest effektivt.
Rondell är utan tvekan mest effektivt.
Hörnslip kan göra 
nytta vid kanterna.
Hörnslip kan göra nytta vid kanterna.
Prova blomspruta för att få in oljan i svåra utrymmen.
Prova blomspruta för att få in oljan i svåra utrymmen.
Före och efter
Före och efter

Fixa trappan med fiffigt mått

Hur mäter man upp de plana stegytorna i en trappa när man ska renovera? Enklast är att använda en mall som du ser på bilden, byggd av fyra sammanlänkade, justerbara skenor som kan låsas med en vingmutter i mitten. Du lägger mallen i plansteget, drar ut skenornas spetsar till hörnen och låser muttern.

Sedan lyfter du bara ut mallen och lägger på materialet som ska utgöra nya steget och märker ut hörnen. Vips har du exakta mått att såga efter.

Dessvärre kan liknande mallar vara svåra att hitta i ­affärerna, den du ser på bilden är hemgjord.

3 tips & trix

Chuck för trånga utrymmen

Ska du borra eller dra åt skruvar i trånga ut­rymmen där borrmaskinen eller skruv­dragaren inte får plats? Använd en borrvinkelchuck. Vinkeln behöver inte mer än en dryg decimeter i utrymme. Just den här modellen kostar inte mer än en dryg hundring på Jula. Du kopplar den till din borrmaskin.

Tapet som täcker gammal väv

Får du inte loss gamla vävtapeter? Täck med renoverings­tapet så får du en slät yta. ­Renoveringstapet är som en ­vanlig tapet fast tjockare och ofta glasfiberförstärkt. Funkar också på väggar som är lite ojämna och där du inte orkar bredspackla. Men tapeten är inte gratis. Priset blir ungefär detsamma som för 6 mm renoveringsgipsplattor. Fördelen med renoveringstapeter är att de är tunnare än en gipsskivor.

Nykaklat light

Foga om kaklet eller golvet och du får en snygg ansikts­lyftning i kök eller badrum. Effekten är enorm, det ser helt nykaklat ut. Hobby­maskin, typ Dremel, kan vara bra för att få bort lite av de gamla fogarna, annars klarar man sig med skruvmejsel, kniv eller nåt annat vasst. Försiktigt så det inte går kakelflisor. Du behöver inte skrapa bort ALL gammal fog, bara åstadkomma en fördjupning så att nya fogmassan får bra fäste och täcker.

ANNONS

Hitta din nästa bordslampa

Publisert: