Viktiga saker att ha i krislådan hemma i sommar

Publicerad 2024-07-02

Artikeln innehåller annonslänkar

Extremväder som åska, skurar, hetta eller andra oförutsägbara händelser kan ställa till det på sommaren.

Vi tipsar om saker som är bra att ha hemma om en mindre eller större krissituation skulle infinna sig – det är lättare att preppa än du kanske tror!

Det är mycket skönare att njuta av härliga semesterdagar och krämigt god glass med vetskapen att man är lite förberedd om olyckan skulle vara framme.

Här tipsar vi därför om enkla, men effektiva sätt att rusta dig för olika krisscenarier som kan inträffa på sommaren. Det handlar om enkla lösningar och produkter att förvara hemma som kan öka trygghetskänslan utan att du för den delen behöver skapa en domedagsbunker hemma.

Visste du till exempel att vid större elavbrott påverkas inte bara lampor och elektriska apparater? Även värme, vatten, mobil- och datakommunikation kan sluta fungera eller bli svajig.

Vi tipsar om grundläggande förberedelser för mat, vatten och värme – ifall vanliga bekvämligheter som el och rinnande vatten plötsligt inte är tillgängliga. Samt praktiska prylar som är extra bra att ha hemma i din krislåda på sommaren.

MSB och Energimyndigheten har båda sammanställt listor som bra vägledning. Här hittar du saker som är bra att ha hemma, och var du kan köpa det, som utgår från myndigheternas råd.

Första hjälpen-låda

Att ha ett första hjälpen-kit hemma och ett i bilen är väldigt bra som grund i din egen krislåda. Den här lådan från Cederroth innehåller allt som behövs för grundläggande sårvård och första hjälpen. Förbandslådan inkluderar en första hjälpen-instruktion, andningsmask för mun-till-mun-andning, handskar, handrengöring, en värmereflekterande räddningsfilt, sax, Cederroth blodstoppande förband i olika storlekar, Cederroth Burn Gel dressing, Salvequick plåster och sårtvättare, samt en elastisk binda.

Stormkök

Här är ett ultralätt stormkök från Trangia anpassat för tre till fyra personer. Utöver att passa perfekt för matlagning nu i sommar på vandringen eller campingen, är det också en produkt som rekommenderas att ha i sin krislåda hemma. Det innehåller två kittlar på 1,75 liter respektive 1,5 liter i ultralätt aluminium, en 22 cm stekpanna med non-stick beläggning, och ett effektivt vindskydd. Det medföljer även en spritbrännare och tånghandtag. Köket kan också kompletteras med ytterligare redskap från Trangias sortiment, såsom kaffepannor eller större kittlar. Kom ihåg att du även behöver bränsle för att använda ett stormkök, exempelvis T-röd. Just nu säljs stormköket till kampanjpris hos Widforss!

Vattendunk

En större vattendunk rekommenderas att ha hemma just eftersom vattnet kan slås ut vid ett strömavbrott. De flesta har nog vattendunkar hemma, men här tipsar vi om en smart hopfällbar dunk som du kan vika ihop när du inte har den fylld. Smidig att transportera, ha i bilen eller i sommarstugan till exempel.

Extratips!
Återanvänd en vanlig pet-flaska och förvara vatten hemma. Fyll den med vatten och lägg in i frysen. På så vis har du dels en extra kylklamp redo om du behöver kyla livsmedel och så dels vatten om elen är borta en längre stund.

Vattenrenare

Vid en längre krissituation eller om du blir fast i naturen är vatten väldigt viktigt. LifeSaver Liberty är en portabel vattenrenare med inbyggd flaska och pump. Den kan rena upp till 2000 liter vatten utan filterbyte. Den skyddar effektivt mot bakterier, virus och protozoer och den har även en sugslang med flottör för att pumpa vatten från olika källor och kan spara 40 cl vatten i flaskan. Den är lätt, robust och enkel att använda och är en effektiv försäkring vid en krissituation. En utbytbar skiva med aktivt kol för kemisk rening och smakförbättring är inkluderad, och kolfilter kan köpas separat.

Lifesaver Jerrycan – större vattenrenare

Storasyskonet till ovan nämnda vattenrenare från Life Saver, är Jerrycan – som har kapacitet att filtrera upp till 20 000 liter vatten till dricksvatten. Dunken rymmer 18,5 liter och är framtagen för att förse en familj eller stor grupp med rent vatten – antingen vid expeditioner eller vid eventuella krissituationer. Likt lillasyskonet kan Jerrycan filtrera bort alla bakterier, virus, protozoer, parasiter, svampar och alla andra mikrobiologiska vattenburna patogener, utan hjälp av kemikalier som jod eller klor eller med något behov av ström eller UV-ljus. Säljs på kampanj nu.

Nödradio

Vid strömavbrott eller vid eventuell nödsituation då du är i behov av att nås av viktig information är denna pålitliga nödradio från Sangean en uppskattad pryl. Den har möjlighet att ta emot AM/FM/Väder, har inbyggd LED-ficklampa med flexibla ljusinställningar för olika situationer, samt en inbyggd klocka. Ett måste i din krislåda – men radion är så klart användbar och praktisk även vid vardagssituationer såväl som på resan. Laddning är möjlig via USB, handvev samt via solceller. Säljs just nu till kampanjpris hos Hembiobutiken!

Brandfilt och brandsläckare

Att förena snygg inredning med riktigt bra nytta är något vi gillar. När det kommer till att krissäkra ditt hem, handlar det först och främst om kriser som kan inträffa på grund av yttre oförutsägbara händelser, men det kan också inträffa olyckor hemma. Som en brand till exempel. Därför är det bra att ha brandfilt och brandsläckare lättillgängligt hemma för att snabbt kunna agera – och när de är lika snygga om Solstickans är det inga problem att inreda med.

Brandfilten släcker mindre bränder från textil, stekpannor och kastrullbränder och bör sättas upp nära köket. Den ligger i en box som går att hänga på väggen.

Pulverbrandsläckaren har stor släckeffekt och den är enkel att använda. Den tar ingen plats hemma monteras på väggen så att du snabbt kan komma åt den.

Läs mer och köp brandsläckaren hos Cervera här.

Kraftig powerbank

Se till att ha laddning i din mobil och andra enheter även om det är strömavbrott. En powerbank är riktigt praktisk att ha hemma, i fritidshuset eller på resan och finns i olika storlekar och kapacitet. Den här, från Sandberg, är riktigt kraftig. Modellen har en batterikapacitet på hela 96 000 mAh, vilket betyder att du kan ladda din smarttelefon fullt varje dag i nästan en månad. Denna stora, men portabla laddstation är tillverkad i ett vattenavvisande material. Den är utrustad för att kopplas ihop med en mängd olika kontakter och kan ladda så gott som samtliga av dina enheter.

Mindre powerbank

Vill du hellre ha en mindre powerbank du kan ha med dig i väskan, men som istället inte kan ladda din enhet lika länge? Då ska du spana in Biltemas powerbank som är ett bra budgetalternativ, men ändå kan ladda 7–9 fulla laddningar. Den har en LED-skärm som visar laddningsgrad, du kan ladda flera enheter samtidigt och för högsta laddhastighet behöver du ha en USB-C kabel.

Läs mer och köp powebanken hos Biltema här.

Pannlampa

Även om det är ljust ute nu på sommaren, kommer mörkret om kvällarna nu igen. Efter midsommar blir det ju faktiskt bara mörkare och mörkare. En robust och mycket kraftfull pannlampa från Lumonite med ett ljusflöde på upp till 1367 lumen. Den har blivit en favorit bland både professionella äventyrare och friluftsentusiaster för sin mångsidighet och prestanda. Den har en bred ljuskägla med 110 meters räckvidd samt en brinntid på över 8 timmar i optimalt effektläge som är 240 lm. Utöver det är den även lätt och hållbar då den är gjord av ett stycke aluminium, vilket också gör den helt damm- och vattentät. Laddning sker via USB från din powerbank eller laddstation och från tomt till fullt batteri tar ungefär 3 timmar.

Läs mer och köp pannlampan hos Kjell & Company här!

Filt

Att ha några värmande filtar hemma är både snyggt och praktiskt! Det är nästan ett måste hemma, även på sommaren. Om du satsar på att ha en ullfilt hemma kommer den även till användning om värmen skulle ligga nere på grund av strömavbrott. För även om det är sommar kan en kall dag där det regnat flera dagar i rad kännas riktigt råkall om värmen skulle slås ut. Den här filten kommer från svenska NJRD, är vattenavstötande samt finns i flera färger. Just nu säljs filten till rabatterat pris hos Nordic nest!

Preppa för värmebölja

Förutom att samhället kan påverkas vid värmeböljor kan även vi som individer bli dåliga. Kroppen påverkas negativt och vissa riskgrupper kan bli riktigt dåliga. Vid värmebölja i Sverige så varnar SMHI alltid om att höga temperaturer är på gång, se till att ha appen nedladdad i din telefon. Det finns många råd att ta till när det gäller att undvika värmen när solen är som allra starkast. Försök att dra ned persienner, ha mörkläggningsgardiner för fönstren och ha en bra AC eller golvfläkt hemma.

Tänk på att dricka mer än vanligt och att vid behov fylla på med vätskeersättning. Mår du dåligt ska du alltid kontakta 1177 för rådgivning.

Golvfläkt

För att hålla temperaturen nere hemma är det bra att investera i en bra AC eller fläkt. Den här golfläkten från Anslut blev utnämnd till bästa köp i ett test här hos Aftonbladet och är ett bra budgettips. Fläkten har justerbar höjd, olika hastigheter och timerfunktion och allt kan styras med hjälp av fjärrkontroll. Med en oscillerande gång sprids sedan den svala luften ut i rummet.

Läs mer och köp golvfläkten hos Jula här!

Vätskeersättning

Vid långvarig värmebölja kan det vara bra att återställa kroppens vätske-och saltbalans med hjälp av vätskeersättning. Apotekets ersättning innehåller 20 brustabletter och finns i olika smaker. Bra att ha i krislådan såväl som i väskan på semestern och i köksskåpen hemma.

Läs mer och köp vätskeersättning hos Apoteket här!

Kylhandduk

Det här är en riktigt magisk sak som inte tar någon plats och som faktiskt funkar. Blöt handduken och vrid ur överflödigt vatten och skaka den sedan kraftigt. Det som sedan sker är att materialet aktiverar en riktigt kylande funktion i handduken utan att den droppar eller blöter ned dig allt för mycket. Perfekt att ha med sig på stan, stranden eller promenaden tillsammans med en vattenflaska.

Handduken kan återanvändas genom att upprepa samma sak igen när svalkan avtagit och den fungerar även som skydd mot UV-strålar.

Nackfläkt

Håll huvudet kallt i sommarhettan med en fläkt runt halsen. Fläkten ser ut som ett bar vanliga hörlurar men kylar dig behagligt och håller dig fräsch och sval. Det är en perfekt lösning eftersom du dessutom får händerna fria och slipper hålla i någonting vilket är bra om du till exempel tränar, äter mat eller bara inte orkar hålla i något. Fläkten har tre hastigheter, laddningsbart batteri via medföljande usb-kabel och en batteritid på mellan 2–4 timmar beroende på hastighet.

Övriga tips:

Utan basala nödvändigheter såsom rinnande vatten eller el, kan hygienen snabbt bli lidande. Extra stor utmaning blir det för dig med yngre eller äldre medlemmar i familjen och därför kan det vara bra att se till att din krislåda innehåller nödvändiga prylar för att hjälpa er på vägen. Produkter som rekommenderas är våtservetter, tvål och schampo, handsprit, toalettpapper, silvertejp och soppåsar samt husapotek med nödvändiga mediciner.

Här är exempel på hemsidor där du kan hitta sådana produkter:

ANNONS: Här hos Meds kan du hitta övriga hygienartiklar till din krislåda!

The General Prepper – här kan du hitta färdiga krislådor i olika klasser och storlekar!

ANNONS: Läs mer och köp ett färdigt överlevnadskit framtaget av experter här hos CDON!

Här kan du läsa mer om hemberedskap vid kris hos MSB där de även tagit fram en checklista.

Publisert: