Krukväxterna som renar luften hemma

Krukväxter är inte bara vackra de renar din luft också.
Krukväxter är inte bara vackra de renar din luft också.

Gröna växter är inte bara trendiga och gör ditt hem snyggare. Här är sex krukväxter som dessutom renar din inomhusluft!

Svärmorstunga

Svärmorstunga kanske inte låter som något du vill ha i sovrummet, men faktum är att den är en idealisk växt just där eftersom den, förutom att rena luften från gifter, även tar upp koldioxid under natten och ger dig en bättre nattluft. Den kan dessutom stå både i mörka utrymmen och i direkt solljus. Svärmorstungan behöver bara vattnas en gång i veckan, men vill då ha rikligt med vatten. Den kan bli väldigt tung, så välj en rejäl kruka!

Fredskalla

Fredskallan härstammar från Colombia och tycker inte om kyla, drag eller kallt vatten. Samtidigt är den en sumpväxt och vill heller inte stå i direkt solljus, utan gärna skuggigt och få rikligt med vatten. Fredskallan gör under för inomhusklimatet, då den både renar och fuktar luften. Har du nyfikna barn eller husdjur bör du dock vara lite försiktig – växten kan ge sveda och magbesvär om den äts eller tuggas på.

Vårda din fredskalla och svärmorstunga så ger de mångdubbelt tillbaka.
Vårda din fredskalla och svärmorstunga så ger de mångdubbelt tillbaka.

Murgröna

Luftrenaren murgröna är både lättskött och dekorativ. Placerad i ampel eller på hylla kan den drapera hemmet med gröna blad. Murgrönan föredrar att alltid ha lätt fuktad jord, men vintertid får jorden gärna torka upp mellan vattningarna. Däremot bör du duscha växten regelbundet, särskilt under vinterhalvåret då den torra inomhusluften lätt kan orsaka spinnkvalster.

Murgröna är en riktig luftrenare.
Murgröna är en riktig luftrenare.

Ampellilja

Ampelliljan är lättskött och snabbväxande, samtidigt som den effektivt hjälper till att fånga upp gifter i luften och är allergivänlig. Den trivs bäst i ljust eller halvskuggigt läge – ju ljusare den står, desto ljusare blir bladen. Ampelliljan förvarar vatten i knölar i rötterna, och klarar därför av att vattnas sällan, men vill då ha rikligt med väta. Eftersom den växer fort behöver den i regel planteras om en gång om året. Ampelliljan passar, som namnet antyder, utmärkt för att hängas upp i en snygg ampel!

Ampelliljan fångar upp gifter i luften.
Ampelliljan fångar upp gifter i luften.

Bergpalm

Bergpalmen har blivit en populär inredningsdetalj eftersom den ofta klarar att stå även på lite mörkare platser i hemmet. Under sommaren kan den även placeras i kruka utomhus, så länge den står skyddad från direkt solljus. Inomhus har den visat sig rena luften från benzen. Bergpalmen vill helst stå i konstant fuktig jord, men om den står skuggigt kan den klara av en och annan uttorkning.

Bergspalmen renar luften från benzen.
Bergspalmen renar luften från benzen.

Dracena

Dracenan finns i olika sorter som alla renar och fuktar luften, bland de vanligaste finns banddracenan och doftdracenan. Den kan trivas i de flesta förhållanden men står helst inte i direkt solljus. Sorter med mörkt gröna blad klarar dunkla miljöer bättre medan ljusare och mönstrade blad vill stå halvsoligt. Jorden ska helst hållas lätt fuktig men kan må bra av att få torka ut då och då. Regelbundna duschar av bladen hjälper till att hålla spinnkvalster borta.

Dracenan renar och fuktar luften.
Dracenan renar och fuktar luften.
Publisert:

LÄS VIDARE

Ämnen i artikeln