Rekordskörd för jordgubbar - så undviker du gifterna

Publicerad:
Uppdaterad:

Trädgård

Den rekordvarma våren har lett till att de svenska jordgubbarna kommit extra tidigt i år. Jordgubbar är nyttiga, omtyckta - och ofta väldigt besprutade. Men det finns sätt att undvika gifterna.

Efter en ovanligt varm och solig vår ser det ljust ut för de svenska jordgubbarna. Runt om i landet vittnas det om skördar som kommer tidigare än vanligt.

– Det finns chans till ovanligt många söta jordgubbar som är odlade på friland, i kruka eller ampel, säger Jessica Lyon, redaktör för OdlingsTV.se.

Jordgubbar är nyttiga och innehåller bland annat mycket c-vitamin. Men många jordgubbar innehåller även syntetiska växtskydd, och i år är inget undantag.

– Eftersom man ofta sprutar också i förebyggande syfte och mot exempelvis gråmögel så vågar nog många av de som valt att arbeta med syntetiska bekämpningsmedel tyvärr inte chansa att låta bli, säger Jessica Lyon.

Svenska jordgubbar är generellt sett mindre besprutade än importerade jordgubbar, berättar Jessica. Men för den som vill ha helt giftfria bär finns det alternativ.

– Självklart kan man som konsument välja att köpa helt syntetiskt obesprutade jordgubbar.

Jessica rekommenderar att man köper ekologiska eller kravmärkta jordgubbar för att undvika syntetiska växtskydd. Men det finns ett tredje alternativ, att odla jordgubbarna själv.

– Odlar du själv dina jordgubbar hemma på balkongen eller i landet så är det säkert nästan självklart att du inte vill bespruta dem med några gifter alls.

Jordgubbar som odlas i solen får en annan smak, berättar Jessica Lyon.
Foto: PONTUS LUNDAHL / TT NYHETSBYRÅN
Jordgubbar som odlas i solen får en annan smak, berättar Jessica Lyon.

Jordgubbar som får växa hemma i trädgården eller på balkongen kan även bli sötare än vanligt.

– Många, kanske de flesta, som vi kan köpa i butik nu är odlade i tunnlar och det kan du känna i skillnad på smaken. En jordgubbe som fått riktig sol på sig är sötare i smaken, säger Jessica Lyon.

För den miljömedvetna är det även bra att äta jordgubbarna när de är naturligt mogna. När detta sker beror på var i Sverige jordgubben odlas, och vilken sort det är.

– Att äta grödor i säsong är en riktigt viktig grej för dig som vill äta mer hållbart.

Hur årets skörd står sig i jämförelse med tidigare år återstår att se, men det ser ut att finnas många svenska jordgubbar sommaren ut, enligt Jessica Lyon.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM HÄRLIGT HEMMA