Världens bästa pizza i rockstjärnans trädgård

avJosefin Widell Hultegren

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Josefin Widell Hultegren
Efter flera veckors planering och bygge står ugnen klar. Resultatet: Urgoda, frasiga pizzor. Dofterna tar över hela trädgården. Intill utekökets ugn finns en fastmonterad marmorskiva. Här bredvid syrenhäckar och pioner blir matlagningen en ren njutning.

Bakom chiliplantor och rosenbuskar stiger rök ur skorstenen. Den nybyggda pizzaugnen står äntligen färdig hemma hos före detta The Ark-gitarristen Mikael Jepson och hans familj.

Altanens långbord fylls på med frestande topping i form av färska örter, ruccola, oliver, ostar, tomatsås och grönsaker.

Middagsförberedelserna ute i trädgården blir som ett litet event och engagerar hela familjen. Under sommaren blir matlagningen så mycket mer lustfylld och fri under äppelträden. Dessutom passar sig barnens mjöllekar avsevärt bättre här på trädäcket än inomhus.

Mikael, som själv murat upp ugnen, fyller flitigt på med ved och inväntar den perfekta temperaturen.

– Det är viktigt att man lägger veden i mitten av ugnen, där pizzan ska gräddas. Och först när det är dags att sätta in pizzan, flyttar man in veden längre bak. Detta gör att pizzan blir ordentligt bakad och frasig på undersidan, berättar han.

Foto: Josefin Widell Hultegren
När familjen byggde ut sin 50-talsvilla tillkom stora glasdörrar mellan matsal och altan. Även en vindskyddande, fönsterprydd vägg byggdes längs kortsidan.
Foto: Josefin Widell Hultegren
Cornelia och Mikael förbereder en potatispizza.Tomatsås, tunt skivad potatis, mozzarella och rosmarin.

Cornelia ska göra favoriten potatispizza, och skär därför potatis i riktigt lövtunna skivor med mandolinen. Sedan strör hon salt över dem för att dra ut överflödigt vatten.

Tomatsåsen kokades i morse och står redo bland de uppdukade ingredienserna.

– Vi älskar de härliga, lite uppblåsta, småbrända kanterna, därför brer vi inte tomatsåsen för långt ut, säger Cornelia.

Pizzadegen kräver en del förberedelser, så Mikael brukar föredra att göra en större sats och se till att det alltid finns en färdig pizzadeg i frysen.

– Kvällen innan tar man fram degen och låter den tina i kylen över natten. Den perfekta pizzadegen är för mig ett evigt sökande. Jag fick lära mig av en italienare
att bästa mjölet är Tipo 00-mjöl. Skillnaden sitter i smaken, och frasigheten. Det blir mer som en RIKTIG pizza, säger Mikael.

Foto: Josefin Widell Hultegren
Vira och Ärla tycker också om att vara med när det bakas. Det är helt ok att mjölet far runt när man är utomhus. Mjölet är ”Tipo 00” som Mikael fått tips om är det bästa.
Foto: Josefin Widell Hultegren
Hela familjen hemma i ”mormorsträdgården” i Glumslöv.

Intill utekökets ugn har en marmorskiva monterats. Här kavlar familjen sin deg. Barnen Ärla och Vira deltar i knådandet ihop med den nyfikne katten Zingo som ser på. De älskar mest av allt att äta de nygräddade bottnarna helt utan topping, eller möjligen med olivolja och flingsalt.

Mikael började med att ta reda på vilken typ av ugn han skulle satsa på. Efter mycket googlande och inspirerande youtube-klipp var det bara att sätta i gång.

– Jag tror verkligen att de flesta skulle klara detta bygge om man har intresset att lära sig på vägen. Tar man det bara lugnt och har tålamod så kan vem som helst fixa en ugn. Men det gäller att välja rätt sorts ugn. Det finns väldigt enkla varianter och även de som är hur avancerade som helst, säger Mikael.

Foto: Josefin Widell Hultegren
Eldningen är i full gång. Snart är det hett nog för pizzan att gräddas. När toppingen är på plats återstår bara några minuter i ugnen. Pizzaspaden kommer från pizzaspade.com.

För bygget krävs självklart eldfast murbruk. Även teglet bör vara eldfast, men Mikael tyckte att det var för kostsamt, så han har nöjt sig med att använda detta tegel till enbart själva ”pizzaplattan”, vilket fungerat galant.

När bygget är klart bör det passera ett par veckor innan första upphettningen.

– Tänd upp försiktigt och låt brinna på svag värme. Sedan är det bara att tuta och köra.

Foto: Josefin Widell Hultegren
Cornelia och Mikael avnjuter trädgårdslagad pizza. Barnens favorit är den ”vita pizzan” med bara olivolja och flingsalt.
Foto: Josefin Widell Hultegren
Det finns gott om sittplatser på trädäcket. Men hos en sprallig familj som den här, äts pizzor lika väl på stående fot framför elden. Varje nygräddad härlighet delas upp och småätandet blir ett sällskapligt mumsande som kan pågå en bra stund inpå kvällen.

Mikael vill inspirera fler att dra i gång ett liknande bygge och påpekar än en gång att det faktiskt inte är så svårt. Tack vare flitig research inför projektet slapp han stöta på några större komplikationer på vägen.

– Jag fick bara en del små hål som läckte här och där. Men det var ju lätt att täppa igen med murbruk, berättar Mikael.

Foto: Josefin Widell Hultegren
Cornelia har skapat en ombonad känsla kring uteplatsens väggar.
Foto: Josefin Widell Hultegren
Ruccola på toppen ger en pepprig fräsch smak.
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

The Ark

Inredning

Trädgård

Glumslöv

MER OM HÄRLIGT HEMMA