Eget växthus mer populärt än någonsin – expertens bästa tips

Det är inne att odla och vi köper växthus som aldrig förr.
– Trenden är att växthusen blir större och större, dyrare och dyrare, säger experten Eric Cardell.

Här ger han sina bästa tips inför växthusköpet.

Under de fyra senaste åren har försäljningen av växthus i Sverige skenat. Det finns ingen officiell statistik men de stora leverantörerna vittnar om det fantastiska intresset. Där många numera gärna vill ha en kombination av odling och smakfullt lusthus i trädgården.

– Majoriteten av våra kunder vill ha det som ett extra uterum fast i trädgården, säger Eric Cardell, försäljningschef hos Willab Garden. Här ökar försäljningen årligen med tvåsiffriga procenttal.

Stormsäkert

– Låga räntor och stegrat intresse för odling och extra trädgårdsrum bidrar. Kunderna är mer medvetna om vad de vill ha, vilket ofta är stabila och stormsäkra växthus, konstaterar Eric Cardell.

Växthusen säljs i allt högre omfattning via nätet, i olika former och prisklasser.

– Försäljningen på nätet har fullkomligt exploderat. Våra kunder ritar själv sitt växthus och utrustar det i 3D på datorn, fortsätter Eric Cardell.

Rebecca Strömblad.
Rebecca Strömblad.

Värt att tänka på när jag köper växthus?

– Grundfrågan är vad växthuset ska användas till? Enbart för att odla i eller som ett uterum som förlänger utesäsongen? Eller en kombination vilket är populärt. Tänk sedan estetiskt. Välj det hus som känns mest tilltalande, säger Rebecca Stömblad, växthussäljare på samma företag.

Inte mindre än 14 kvadrat

Vad ska man ha för storlek?

– Det anpassas förstås efter trädgården. Men ska du både odla och sitta i växthuset, inte mindre än 14–15 kvadratmeter. Jag brukar råda kunder att alltid ta en storlek större än de ursprungligen tänkt sig. För med möjlighet att odla kommer intresset garanterat att öka.

På mur eller enbart glas?

– Båda har för- och nackdelar. Muren blir ju uppvärmd på sommaren och fungerar som element på natten med jämnare dygnstemperatur som följd. Muren har också en skyddsfunktion. Med glas hela vägen ner får du in mer ljus vilket påverkar odlingen, svarar Rebecca Strömblad.

Material och andra detaljer att tänka på?

– Aluminium i stommarna är underhållsfritt och beständigt. Lackerat eller obehandlad aluminium? Bor man så att växthuset utsätts för klor eller salta vindar ska man välja ett lackerat växthus, salt och klor äter nämligen på obehandlat aluminium och lacken fungerar som en skyddande yta. Glas eller isolerplast? Ska du enbart odla är plast att föredra. Väljer man glas vilket många tycker är estetiskt mer tilltalande välj säkerhetsglas som är 5 gånger starkare.

Enkel- eller dubbeldörr?

– Beror på vad du ska använda växthuset till. Är det enbart för att odla föreslår jag enkeldörr på så får man mer odlingsyta. Ska du också sitta i det så är det bättre med dubbeldörr. Då känns det ännu mer utomhus.

Undvik söderläge

Placering?

– Ljust men leta absolut inte upp den soligaste platsen i rent söderläge. Det blir för varmt. Optimalt är där det finns en vandrande skugga, där solen till exempel silas genom ett träd. Använd skuggardin om det är väldigt mycket söderläge

Vanligaste felet?

– Att man väljer för litet. Ta en storlek större än du har tänkt dig. Alltför många kunder kommer tillbaks och vill utöka växthuset.

Måste jag ha bygglov?

– Under 15 kvadratmeter får du bygga utan bygglov, men ta kontakt med din kommun. Olika regler i olika kommuner. Kom ihåg att du måste ha grannens tillstånd om du placerar det närmare tomtgränsen än 4,5 meter, säger Rebecca Stömblad och understryker:

– Ett växthus är ett vind- och vattenskydd. Ingen tät konstruktion så se till att golv och möbler fungerar utomhus.

ANNONS

Hitta din nästa bordslampa

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN