Fräscha enkelt upp hemma med ny färg

Av: 

Tina Vernon

Nina Kindbro

Hus

Gå loss med färgburken och fräscha upp ditt hem med några enkla penseldrag.

Du behöver inte ge dig på väggarna eller den fasta inredningen för att fräscha upp hemmet med hjälp av en färgburk. Antagligen har du någon gammal stol, hylla eller byrå som skulle kunna piggas upp med en ny nyans. Att måla om en möbel är ett något mindre projekt som ändå kan göra stor skillnad för rummets helhetsintryck.

Måla möblerna

Börja med att sandpappra möbeln. Om den har sprickor eller stora märken kan du spackla över dem och sedan slipa ner till en jämn yta. Torka sedan av möbeln med en lätt fuktad trasa för att få bort slipdammet. Oftast är det smidigast att använda skumgummiroller och stryka på tunna lager färg. Måla så många lager som rekommenderas för just din färg och låt torka ordentligt mellan strykningarna. Vid flitig användning av möbeln kan du även behöva lacka efter målning för att färgen inte ska flagna.

Ny yta ute

Även trädgårdsmöblerna behöver då och då lite omsorg med penseln, och med ny färg känns uteplatsen snart som en pigg och fräsch plats att vistas på. Med utemöbler kan du kanske ta ut svängarna på ett annat sätt än med möblemanget inomhus. Använd gärna flera olika färger och experimentera med vilka nyanser som kompletterar varandra och grönskan runt omkring.

För att den nya färgen ska fästa är det viktigt att du tvättar möblerna ordentligt innan målning, särskilt då de stått ute och exponerats för mycket smuts. Särskilda medel för utomhustvätt och alg- och mögelmedel är bra för detta. För målning av utemöbler är fönsterfärg optimalt – den torkar snabbt, täcker bra och är särskilt tålig mot väder och vind. Följ instruktionerna på burken för antal strykningar och torktid.

Fäst med färg

Förvandla väggen till en praktisk anslagstavla! Med magnetfärg på väggen (eller varför inte köksluckan?) kan du fästa allt från fina minnen och foton till påminnelselappar och annat som är bra att ha nära till hands. Föredrar du att kunna skriva direkt på väggen finns det även griffelfärg i många olika nyanser ute i handeln.

Magnetfärgen fäster på spån- och gipsskivor, tapet och glasfiberväv. När du har målat med magnetfärgen kan du måla över med vilken annan kulör av vanlig väggfärg som helst utan att magnetfunktionen försvinner. Griffelfärgen fungerar precis som en vanlig väggfärg – du utför alltså samma förarbete på ytan som med andra väggfärger.

ANNONS

Härligt Hemma kampanj-shop: Missa inte unika erbjudanden på allt för ett härligt hem.

Extern länk från Shop

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Härligt hemma

/

Hus

LÄS VIDARE

Så inredde vi på det sköna 70-talet

ÄMNEN I ARTIKELN

Hus

Inredning

Målare

MER OM HÄRLIGT HEMMA

Förändra ditt hem i nya färger – steg för steg

Så piffar du till slitna trädgårdsmöbler

10 unika tips för hemmafixaren

Tjuvstarta våren i härliga pastellfärger

Så målar du om dina möbler

Förvandlar byrån helt med superenkla knep

Så förnyar du dina gamla blomkrukor

Dekorera muggar med kärlekstema

Bosse Rappne: Så fixar du en snygg berså av avenbok

Gör det själv: Förvandla din moppebyrå

Ny stil i köket – budgetfixa på ett kick

Möblera smartare på balkongen

Måla dina egna mattor!

Trendspaning i trädgården

Så gör du extra snygg förvaring

Gör din egen serveringsbricka med ljusstake

Trendigt och trivsamt hemma hos Silje och Christoffer

Inredningstips: Så ska du styla hemma i år

Fixa fina kryss som underlägg

Färgstarka villan med pyssel på schemat

Fixa mysiga rum i trädgården

Så får ditt badrum nytt liv

Maxa myset hemma

Ombonat och elegant i rum med hög takhöjd