Bygg ett utekök – njut av mat i det gröna

Av: 

Anna Lefvert

Två barpallar vid köksön ger möjlighet till skönt umgänge med vänner medan man lagar mat. Det går också fint att sitta här och äta under tak om det regnar.
Två barpallar vid köksön ger möjlighet till skönt umgänge med vänner medan man lagar mat. Det går också fint att sitta här och äta under tak om det regnar.

Trädgård

Tre lastpallar och lite trallvirke. Det var utgångspunkten för det utekök som skulle husera den ärvda grillen. Men sedan växte Kerstins och Olas projekt med vägg, tak och förvaring.

Kerstin och Ola är inte typen som gillar att sitta stilla i en solstol på lediga dagar. Det förstår man ganska snart när man pratar med Kerstin.

Hon är formgivare som givit ut en rad egna böcker, driver egen butik med kafé, galleri och finloppis. Som avkoppling älskar hon att renovera gamla hus.

Sommarhuset i Järlåsa strax norr om Uppsala är vattenhålet där hon och sambon pustar ut och hämtar ny kraft. Men där pågår också ständigt nya projekt.

När huset var färdigrenoverat och en vinterbonad glasveranda och ett gästhus byggts till den gamla gården från sent 1800-tal blev uteköket sommarens projekt.

– Vi har alltid nya projekt på gång. Men jag har tänkt på det här i säkert 20 år nu, så det var skönt att uteköket äntligen blev av. Och vi ångrar det inte en sekund! säger Kerstin Landström.

”Trall till uteköket var det bästa”

Från början var det mest tänkt att bli en permanent plats för grillen, med en bänk för matlagning.

– Jag tog hem tre lastpallar som vi använde till köksbänken. Och vi funderade länge över ifall vi bara skulle lägga grus eller om vi skulle bygga ett trallgolv. Nu är vi väldigt glada att vi kom fram till att ett trallgolv var det bästa, berättar hon.

De tre lastpallarna kapades av för att få rätt höjd. De avsågade ändarna – som sparades – visade sig senare bli perfekta som förvaringshyllor åt porslin och böcker.

– Jag gillar återbruk och loppis. Allt porslin som vi har i uteköket har jag köpt på loppis. Och grillens blå ton har fått bestämma färgerna, berättar hon.

Bänken fick bli en köksö

Det färdiga uteköket blev som ett litet uthus, med transparent tak som släpper igenom ljus, men ändå skyddar från regn.

– Medan vi jobbade växte liksom projektet. Jag kom på att vi nog behövde en vägg med hyllor för förvaring också. Och snart insåg vi att vi nog behövde ett tak också. Det är ju så mycket mer praktiskt att kunna ha kokböcker och annat i skydd under ett tak.

Kerstin som är den som brukar skissa på projekten tänkte sig först en vägg mot vilken bänken kunde stå. Men då satte Ola stopp.

– Han sa att ”jag vill väl inte stå och grilla och stirra rakt in i en vägg, heller”. Så då fick bänken bli en köksö i stället. Och det blev ju jättebra.

Vatten drog de fram på enklaste vis – med en skarvslang till trädgårdsslangen. En kokplatta är bra att ha också, då allt inte lämpar sig att laga på en grill. Så tills vidare drog de en skavsladd med el ut till uteköket och köksplattan.

– Från början hade vi tänkt göra det jätteenkelt. Utan både vatten och el. Men det var tur att vi skaffade en kokplatta ändå, för precis när vi var klara blev det grillförbud på grund av torkan.

”En väldig rumskänsla”

Under sommaren som gått har de använt sitt utekök i princip varje dag. – Det var mycket tack vare taket, faktiskt. Det gjorde stor skillnad och ger en väldig rumskänsla. Man är ute fast inne. Inne fast ute.

– Och det går jättebra att laga mat på en kokplatta när man har vatten i närheten. Så nu har jag kommit på att jag måste göra en kokbok om kok. Tänk så många kokböcker det finns om att grilla, men har du sett en enda bok om att koka?

En kokbok finns redan på Kerstins meritlista. Matlagning är en av hennes passioner. Finns det något du ångrar eller som du tänker att ni borde gjort annorlunda?

– Det enda jag ångrar en aning är att vi inte la någon markduk under trallgolvet, eftersom vi ju inte tänkte att det skulle bli ett så stort bygge. Så nu växer det upp en del gräs mellan golvtrallens plankor, som man får gå och dra upp. Men annars är vi otroligt nöjda!

ANNONS

Piffa till hemmet med ny inredning! Nu upp till 40% rabatt hos Ellos.

Extern länk från Ellos

Köp här!

”Jag har tänkt på det här i säkert 20 år nu, så det var skönt att uteköket äntligen blev av. Och vi ångrar det inte en sekund! säger Kerstin Landström.
Det transparenta taket släpper igenom mycket ljus, men skyddar från regn och gör det möjligt att lämna kokböcker och annat fuktkänsligt kvar i uteköket.
Publisert:

LÄS VIDARE

Så inredde vi på det sköna 70-talet

ÄMNEN I ARTIKELN

Trädgård

Inredning

MER OM HÄRLIGT HEMMA

Odla, ät och laga ute i trädgården

”Jag blev kär minst 20 gånger under visningen”

Fixa mysiga rum i trädgården

Så räddar du växterna från frostnätterna

Ombonat och mysigt på Österlen

Odla enkelt i pallkrage

Rappne: Så blir du enklast av med ogräset

Vattna din växter på rätt sätt

Så pimpar du balkongen

Här är blommorna som tål minusgrader

Titta in i drömhemmet utanför Sätra brunn

Piffa soffan med nya fräscha kuddar

Sov gott!

Baka bästa pizzan i The Ark-stjärnans trädgård

Inred som Karin Larsson – kika in i drömhuset i Dalarna

Dekorera med växter

Gör din egen serveringsbricka med ljusstake

Så förnyar du ditt hem snabbt och enkelt

Storstäda smart

Så inreder du ditt hem med vit bas och starka färger

Förändra ditt hem i nya färger – steg för steg

Så inreder du med mönster av William Morris

Mönstren och färgerna som är på tapeten

Så fick familjen sitt drömboende