Så får du en färgstark rabatt med prunkande perenner

Uppdaterad 2018-06-28 | Publicerad 2017-05-18

RUNDA FORMER. Det är både enkelt och vackert att låta rabatterna bölja fram och blommorna växa asymmetriskt. Men låt gärna växterna återkomma flera gånger, det ger en harmonisk känsla.

Drömmer du om prunkande rabatter med röd solhatt som vajar i sommarvinden, kungsmynta uppvaktad av fjärilar och elegant miskantus-gräs?
Aftonbladet Söndag tar hjälp av trädgårdsexperten Eva Robild för att skapa en läcker perennrabatt.

”En rabatt får gärna ha en melodi och refräng”, säger trädgårdsexperten Eva Robild.

Eva Robild är författare till ett flertal trädgårdsböcker och redaktör för Trädgårdstider i SVT.

Hur skapar jag bästa grogrunden?

– Gräv bort gräs och ogräs. Var noga så slipper du rensa så mycket ogräs sen. Förbättra jorden med kompostjord eller barkmull (obs, inte täckbark, det är något annat). Komplettera med lite hönsgödsel.

Hur ska jag tänka när jag väljer växter?

– Identifiera ditt läge. Det är viktigt att du väljer skuggväxter om det är skuggigt och växter som trivs i solen om det är soligt läge – annars kommer du att misslyckas. Planera sedan hemma vid köksbordet hur rabatten ska se ut. Det brukar bli fint att ha höga växter längre bak och lägre fram. Kanske vill du ha en viss färg eller ett tema, som mormorsväxter. Se till att blomningen är utspridd över säsongen.

En rabatt får gärna ha melodi och refräng, det vill säga att en växt kan återkomma minst tre gånger. Refrängväxten får gärna ha ett vackert bladverk, så att det blir fint även när den inte blommar. Jag har inte hjärta att slänga det som redan växer i trädgården, vilket gör att rabatterna är ett sammelsurium.

– Försök vara lite tuffare. Ska du ha en blå rabatt måste de gula blommorna faktiskt väck. Flytta eller skänk bort dem. Eller sätt en låda på trottoaren och skriv 20 kr/styck.

Hur får jag plantorna att trivas?

– Plantera gärna en småregnig dag. Låt först växterna stå i en hink och dra åt sig vatten i en timme. Placera ut dem i rabatten innan du sätter dem. Plantera dem med 30 cm mellan centrum av plantorna. De ska stå på samma djup som när du köpte dem.

Tre perenna boktips

  • Perenner: Skapa med blommor av Eva Robild.
  • Mitt trädgårdsår av John Taylor och Eva Robild.
  • Perenner: Inspiration - Skötsel - Lexikon av Marie och Björn Hansson.