3 enkla sätt att rengöra ugnen

Rengör ugnen på 3 enkla sätt
Rengör ugnen på 3 enkla sätt

Att rengöra ugnen är tråkigt och tar tid.
Men det finns sätt som är både effektiva och går snabbt.
Här är tre enkla sätt som kommer göra ugnen skinande ren.

Det är aldrig kul när det osar i hela huset så fort du använder ugnen. Ta bort gamla ingrodda matrester så slipper du inte bara matos utan får även en skinande ren ugn.

Hur tråkigt det än låter kan det vara bara att ta för vana att rengöra ugnen oftare - så slipper du tidsödande grovrengöringar i framtiden.

1. Såpa och vatten

Du kommer långt med lite såpa och vatten. Dessutom slipper du köpa dyra sprayer och andra rengöringsmedel. Städexperten Marie-Louise Danielsson-Tham har en mirakelkur som rengör ugnen enkelt och effektivt.

Blanda 2 delar flytande såpa med en 1 del vatten och blanda i en sprayflaska. Spraya hela ugnen med såplösningen och sätt ugnen på 100–150 grader. Låt verka i 15 minuter och torka sedan rent med vatten och en trasa.

2. Ättika

Inte undra på att hushållsättika ingår i så många husmorstips - det är väldigt effektivt. Med ättika blir ugnen ren och fräsch igen.

Värm ugnen till 50 grader och ställ in en ugnsfast skål med 24 procentig ättika. Låt verka i 1 timme och stäng av ugnen. När ugnen svalnat något torkar du enkelt ur allt gammalt smuts med valfri rengöringsspray, till exempel såpa och vatten.

3. Bikarbonat

Är din ugn riktigt smutsig kan du blanda bikarbonat och varmt vatten till en pasta och smeta in i ugnen. Häll ättika eller vit vinäger i en sprayflaska och spraya på bikarbonaten - det kommer börja bubbla och fräsa. Låt verka en stund och torka sedan bort med en trasa eller svamp.

Tips!

Läs på om din ugn innan du påbörjar rengöringen. Vissa ugnar kan bli förstörda om man använder slipande tvättsvampar eller Svinto. Ta reda på vad din ugn tål så att den inte repas eller förstörs.

Till shoppen

ANNONS

Shopping

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN