Mästerfloristen: Här är årets blomstertrender

Av: Babs Drougge

Publicerad:
Uppdaterad:

Stort, naturligt och wow. Så vill vi ha våra tulpaner 2018.
Floristmästaren Maria Mellström berättar om årets hetaste trender på blomfronten.

Det må fortfarande vara kallt ute, men våren börjar kännas inte alltför avlägsen, med längre dagar och en och annan klarblå himmel.

En kvast tulpaner drar vårkänslan ända in i vardagsrummet – och det är hög tid att passa på!

– Tulpaner är som bäst från jul till påsk ungefär, efter det blir kvalitén betydligt sämre på tulpanerna. De finns att få tag på året runt, men jag skulle inte råda någon att köpa tulpaner efter påsk, säger floristen Maria Mellström.

Maria Mellström driver Årsta Blomsterhandel i Stockholm och har över 20 års erfarenhet i branschen.
Foto: CAROLINA BYRMO
Maria Mellström driver Årsta Blomsterhandel i Stockholm och har över 20 års erfarenhet i branschen.

Hon driver sedan drygt fem år tillbaka Årsta Blomsterhandel i Stockholm och har över 20 års erfarenhet i branschen. Hon har dessutom ett mästarbrev från 2005 i bakfickan och bedömer blivande floristgesällers prov, så hon vet vad hon pratar om.

Men hur ska man tänka om man inte vill göra bort sig trendmässigt?

– Tidigare år har man varit förtjust i det krispiga knoppiga, men i år vill man ha större, mera, det ska vara wow-känsla. Det ska inte vara försiktigt på något vis, utan vi vill ha mycket dubbelt och fransigt, säger Maria Mellström och visar hur en vit North cap, där bladen trängs i flera rader, skiljer sig från en klassisk enkel tulpan.

1 av 4 | Foto: CAROLINA BYRMO
Den här blomman med wow-känsla kallas North cap.

Maria Mellström ser det stora och maffiga som en generell trend bland snittblommor, och nämner även ranunkel och nejlika. En annan trend som kom under hösten och som lär hålla i sig är att låta blommorna slå ut i sin fulla prakt.

– Man låter blomman vara längre och öppna upp sig helt. Vi kan uppskatta hur blomman är helt naturligt, till och med när den börjar torka lite. Under hösten kunde man gå ut i skogen och plocka hem en torkad ormbunke till exempel, säger Maria Mellström.

Eucalyptus och tistlar har det senaste året tagit sig in i standardsortimentet hos de flesta blomsterhandlar och även mataffärer. Båda är exempel på växter som behåller sin dragningskraft även då de torkar.

1 av 3 | Foto: CAROLINA BYRMO
Tistlar är riktigt heta. Den här kallas alpmartorn och växer på många svenska stränder.

Även om branschen suktar efter något som kan ersätta tulpanen under resterande månader, tror blomsterexperten inte att några andra trendblommor riskerar att konkurrera ut tulpanen.

– Det finns ingen blomma som är så självklar som tulpanen, som alla går och köper på Ica till vardags. Nu kan man visserligen se att folk börjar köpa till exempel vallmo, protea och eucalyptus till vardags, men det är ändå inte alls på samma sätt som med tulpanerna, säger Maria Mellström.

Publicerad:

LÄS VIDARE