De byggde sin villa av gamla containrar

avElin West

Publicerad:
Uppdaterad:

Linda och Thomas har byggt en villa av åtta containrar. Genom smarta lösningar och återvinning har de fått ett hus som är helt unikt och anpassat efter deras familj.

Foto: Frida Lenholm
Vardagsrummet med fönster från golv till tak och utgång till terrass i västerläge. Kaminen från Contura är husets hjärta, bredvid den en laminofåtölj. Matbord och pallar i kork från Ikea.
Foto: Frida Lenholm
Den omsorgsfullt utprovade fasadfärgen som täcker containrarnas korrugerade plåt har samma färg som graniten i berget bakom, och trots storleken smälter det fint in i skogsmiljön runt omkring. Fasaden är i princip underhållsfri.

Det nio meter höga huset ligger med utsikt över en liten sjö och med berget i ryggen i skärgårdskommunen Värmdö utanför Stockholm. Med sina kubistiska former och stora fönsterfasader påminner villan om en rymdstation nedslängd bland kvarterets småhus.

– Många som kommer förbi och ser huset blir nyfikna och vill stanna och prata. Jag tycker att det bästa med containerhuset är att vi har fått något som är helt unikt, säger Thomas.

Foto: Frida Lenholm
Thomas och Linda har byggt Sveriges första permanentboende av containrar. Isak läser i örnnästet med utsikt över sjön. Härifrån är det 15 meter ner till vägen nedanför. Gallerdurken finns även i trappan till övervåningen och i hyllorna i köket.

I containervillan bor Linda och Thomas med sina tre barn. Resan hit började för fyra år sedan när de hittade tomten och älskade läget. Linda hade sedan tidigare kikat på container-villor som byggts i varmare länder, men nu fick de idén att bygga ett sånt hus anpassat för det nordiska klimatet.
De hittade en arkitekt som kunde omvandla drömmarna till en ritning och började bygga år 2015. Tre och ett halvt år senare flyttade familjen in i sitt drömhus. Thomas har tillsammans med sin svärfar själv byggt det allra mesta själv på helger och kvällar medan Linda har varit delaktig i planering och samtidigt skött familjens markservice.

– Vi är ett bra team, folk säger att när ni klarat det här så klarar ni vad som helst, säger Linda.

Foto: Frida Lenholm
När de byggde container- villan samlade Thomas på sig prylar från olika byggarbetsplatser för att kunna använda i sitt eget hus. Den återvunna trappan i gallerdurk ger en industrikänsla. Bakom trappan en av många väggar med hårdvaxoljad plywood. Som fallskydd vid trapporna har de använt hockeynät. Billigt, hållbart och släpper igenom ljuset. Satsbordet kommer från Granit och soffan från Ikea. Lampa i frostat glas och kork sprider ljus och blir något att vila ögonen på i vardagsrummet. Designad av Ilse Crawford för Ikea.

Från lastfartyg

Villan är konstruerad av åtta återvunna sjöcontainrar som tidigare har åkt jorden runt på lastfartyg. Eftersom tomten mest består av branta berghällar och det bara fanns en liten platå där det var möjligt att bygga har villan en liten bas och en större mellanvåning med utskjutande partier som ger ett tyngdlöst intryck. Att huset är byggt av containrar som i sig själva har en stark bärighet har gjort den här konstruktionen möjlig.

Många som kommer förbi och ser huset blir nyfikna och vill stanna och prata.

Mellanvåningens kombinerade kök och vardagsrum är husets hjärta. Här finns fönsterfasaden mot sjön där de kan se solen gå ner på sommaren, och en kamin som det eldas flitigt i under vintern. Mot baksidan och berget finns familjens privata del, med insynsskyddade sovrum och badrum. Från vardagsrummet går en trappa upp till örnnästet på översta våningen, med en utkiksplats över sjön. Här kommer man också ner till entréplanet med badrum, tvättstuga och gästrum.

Foto: Frida Lenholm
Kök med rostfria lådfronter från Ikea. Samma grågröna färg som i sovrummet och stänkskydd i glas. Två diskmaskiner gör att familjen slipper disk i diskhon. Stringhyllorna kommer igen i flera rum i huset.

En hel del återbruk

Linda och Thomas har i hela byggprocessen försökt att återbruka så mycket som möjligt, att köpa nytt känns inte bra varken för klimatet eller plånboken. Däremot gillar de att ta tillvara på grejer som redan finns, att ge dem nytt liv genom ett annat användningsområde. Med det synsättet kändes det naturligt att bygga ett hus av gamla containrar i stället för att använda nytt byggmaterial.

– Vi hade velat använda ännu mer återbrukat byggmaterial, men det gick inte. Från början tänkte vi till exempel ha återvunna fönster, men de levde inte upp till moderna energikrav så vi fick tänka om, säger Linda.

Här kan man se räven gå förbi, ibland flera gånger om dagen

Husets båda trappor är återbrukade från olika byggen där Thomas har
jobbat, och i köket finns en köksbänk som konstruerades efter hand utifrån det material som fanns till hands. De utgick från en lång bänkskiva i furu som de skarvade med en begagnad aluminiumplåt för att få en värmetålig del vid spisen. Till hyllor under bänken har de använt gallerdurk som vanligtvis används till exempel till trappsteg i brandtrappor.

Foto: Frida Lenholm
Den vita ståltrappan till örnnästet är återvunnen från en militärförläggning och skulle ha skrotats om den inte hamnat i containervillan. Tvättnedkast från sovavdelningen direkt till tvättstugan. Väggen består av korrugerad plåt från containern – här sätter familjen upp saker med magneter.

Fönster från golv till tak

Containervillan har en fasad av korrugerad plåt, gråmålad för att smälta in i den omgivande granitväggen. Plåten återfinns också på en del väggar inomhus och ger en industrikänsla som förstärks av gjutet betonggolv och väggar täckta av plywood. De stora fönstren som går från golv till tak suddar ut gränsen mellan inne och ute och ger en närhet till naturen.

– Här kan man se räven gå förbi, ibland flera gånger om dagen, säger Linda.

Det jag tycker bäst om i huset är just att det är så lugnt och tyst

En bärande idé för hur huset har utformats och inretts är att det ska ge en lugn känsla. Konstruktionen med raka linjer, stora fönster och ljusinsläpp från alla håll ger en grund. Inredningsmässigt har familjen valt att hålla sig till ett fåtal färger och material som går igen på flera platser. En dov mossgrön färg finns både i kök och sovrum, och det ljusgråa taket ger en ombonad känsla i stället för det traditionellt vita. Betonggolvet som gjutits på plats har inga skarvar utan ger en enhetlig känsla. Trärena ytor och metall återfinns i alla rum i huset.

– Det jag tycker bäst om i huset är just att det är så lugnt och tyst. Min favoritplats är soffan i vardagsrummet, när jag ligger där ser jag både kaminen och utsikten över sjön, säger Linda.

Foto: Frida Lenholm
Badrummet på undervåningen med enormt fönster mot baksidan helt utan insyn. Putsade väggar med rostfri plåt vid badkar och dusch, golv i kalksten. Badkaret med guldfötter är fyndat på Blocket och målat i mossgrönt på utsidan.

Snart dags att bygga uteplats

En av fördelarna med att bygga nytt är att det går att bygga in smarta lösningar redan från början. I containervillan finns det ett tvättnedkast från sovrumsavdelningen på övervåningen till tvättstugan längst ner.

– Vi gjorde en önskelista på vad vi ville ha i nya huset, och det här var
viktigt för mig. I radhuset där vi bodde förut låg det alltid tvätt i trappan och
så ville jag inte ha det. På Signes önskelista stod det att hon ville ha en ruschkana inne. Det har vi inte fått till, men vi har ju tomten kvar, säger Linda.

Projekt containervillan fortsätter. När själva huset snart är klart blir det fokus på uteplatser. Planen är att det från sovrumsdelen på mellanvåningen
ska gå en stålbro till den övre delen av tomten där de ska kunna ha en uteplats. Och så var det den där rutschkanan som ska hitta sin plats.

Lindas tips för att köpa återvunnet

  1. Tradera och Blocket är favoriter.

  2. Lägg en bevakning och ha tålamod om du letar efter något specifikt.

  3. Tänk utanför boxen, kanske kan den funktion du söker finnas på ett oväntat ställe. Skippa loppisen, risken är att du kommer hem med grejer du inte behöver.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Hus

Kök

Inredning