Inte säkert att det blir en getingsommar

Inte säkert att det blir en getingsommar i år.
Inte säkert att det blir en getingsommar i år.

Redan i våras så varnade man för att sommaren 2018 kunde bli en riktigt getingsommar.
Men efter en lång period av värme och lite regn så är det inte lika säkert att vi får en sommar med mycket getingar.
– Vi vet faktiskt inte riktigt än hur det kommer att bli. I delar av landet har man märkt av att det är mycket getingar men vi får nog vänta ett par veckor till innan vi med säkerhet kan avgöra om det blir en getingsommar, säger Thomas Westman skadedjursexpert på Anticimex.

Sommar och sol. Men än så länge har det inte blivit någon riktig getingsommar att prata om.

– Nej, i vissa delar av landet har det varit en hel del getingar men generellt så kan man inte säga att det är en getingsommar – åtminstone inte än så länge, säger Thomas Westman skadedjursexpert på Anticimex.

Vartannat år

Generellt sätt brukar man prata om att det är mycket getingar vartannat år i Sverige. 2017 var det relativt lite getingar medan det 2016 var extremt mycket. Statistiskt så borde det alltså 2018 vara upplagt för mycket getingar men enligt Thomas Westman finns det många saker som spelar roll när det gäller hur mycket getingar man får en sommar.

– Varmt väder är oftast gynnsamt men när det är varmt och torrt kan det istället bli ett år med betydligt mindre getingar eftersom de precis som alla andra behöver vatten och föda för att leva och frodas. Maj och juni har bjudit på mycket sol men lite regn så det är därför för tidigt att säga hur det faktiskt blir senare i sommar.

Mindre än 2016

Under de tre första veckorna i juni har Anticimex, enligt Thomas Westman, åkt ut på drygt 2300 saneringar av getingbon. samma period året innan var antalet 1690 medan de under samma period 2016 hade åkt ut på över 3300 saneringar.

”Gör det när alla getingar är i boet”

Men vad ska man då göra om man upptäcker ett getingbo hemma?

– Det beror lite på hur det sitter och hur stort det är. Om det inte stör, det vill säga inte är på din uteplats eller sitter på ett ställe där du riskerar att få problem med getingar, så kan du låta det vara. Annars bör du ta bort det.

Kan man ta ner ett getingbo själv?

– Ja, om det är litet. Då ska du helst göra det på kvällen när alla getingar är i boet. Skär ner det i en påse och lägg det i frysen. Är det större eller om du inte kan ta ner det på ett säkert sätt så är det bättre att ringa efter någon skadedjursbekämpare som kan hjälpa dig, säger Westman.

ANNONS

Fynda snygga tallrikar

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN