Förändra ditt hem i nya färger

Uppdaterad 2020-01-03 | Publicerad 2020-01-01

Förändra hemmet med färg.
Förändra hemmet med färg.

Matta färger, mönstermålade väggar och inmålade snickerier. Komplementfärg, kalkfärg eller ton i ton. Här ger inredaren Monica Karlstein dig tips på hur du med lite kulör kan förvandla ett helt hem.

Innan du börjar:

Provmåla på kartong
Att provmåla på väggen är ett tips som de flesta har koll på för att se hur kulören gör sig i hemmet, men om du i stället målar på stora kartongskivor så kan du flytta skivorna i rummet för att se hur kulören förändrar sig i olika ljus och på olika väggar.

Appa dig rätt
Har du svårt att föreställa dig hur en kulör blir i ditt hem? Det finns flera appar där du kan fotografera ditt rum och i mobilen byta väggfärger på bilden, till exempel Nordsjö Visualizer.

Renoveringstapet
Skulle väggarna behöva bredspacklas? Med renoveringstapet, som är en bredare och tjockare variant av tapet, kommer du väldigt långt. Kanske slipper du bredspackla. I och med att den är tjockare så döljer den många av väggens skavanker och gör väggen klar för målning.

Förarbete
Spackla hål, riva ner och spackla tapetskarvar – ja, det är visserligen inte den roligaste delen av målningsarbetet men ändå så viktigt. Ju bättre förarbete desto bättre slutresultat.

Golvfärg behöver hög slitstyrka.
Golvfärg behöver hög slitstyrka.
Förvandla ett loppisfynd med lite färg.
Förvandla ett loppisfynd med lite färg.

4 projekt med färg

Måla på tapet
Försäkra dig om att tapeterna sitter ordentligt, annars är risken att de släpper mer när färgen blöter upp tapeterna. Spackla över hål och ojämnheter. Låt torka och slipa med ett fint sandpapper. När du vill måla direkt på tapet behöver du borsta rent väggarna och torka med en fuktig trasa.
Vävda textiltapeter, sjögrästapeter eller linnetapeter behöver grundas med en spärrgrundfärg, annars riskerar de att krympa.

Måla på golv
Tänk på att golv behöver en färg med väldigt hög slitstyrka som klarar av skor, grus, vatten och vardagsslitage. Oftast behövs en stark grundfärg och på det en färg med bra täckförmåga som gör golvet extra fläck- och reptåligt.

Måla möbler
Leta efter möbler och inredningsdetaljer på loppis. Köp hem detaljer med former du gillar även om de inte har rätta ytan eller färgen. Med lite tvättande, slipande och målande kan dina begagnade möbler bli som nya – och framför allt mycket mer personliga.

Måla tak
Vanligaste kulören för tak är vitt, men välj inte det per automatik. Det blir väldigt effektfullt med andra kulörer också. Ett ljust tak ökar känslan av rymd medan ett mörkare tak ger en mer ombonad känsla. Taklister målas ofta i samma färg som taket, men målar du taklisterna i samma färg som väggfärgen ger du en känsla av att takhöjden är högre än den egentligen är.

En teknik – flera utseenden.
En teknik – flera utseenden.

En teknik – flera utseenden

Lite målning kan göra så mycket för förvandlingen av ett rum. Här är fem knep för att skapa levande väggar och rum.

Måla tak och golv
Ibland är det inte bara väggarna som behöver ett lyft. Att våga måla golv och tak i effektfulla kulörer blir ofta det som ger rummet karaktär.

Levande kalkfärg
Kalkfärg är inte alls så svårt att måla med som många tror. Det gäller bara att våga gå loss och jobba tålmodigt med penseln tills du är nöjd. Kalkfärgens skiftningar skapar minst sagt levande väggar.

Måla flerfärgat
Här skapar man en känsla av en bröstpanel men med en busig, oregelbunden kant. Det här kan du enkelt göra genom att bara rita upp en linje på väggen och sedan måla övergången lite stökig på fri hand.

Måla in listverk, stuckatur och möbler
Att måla in lister, stuckatur och platsbyggda möbler gör ofta underverk för ett rum. Det skapar djup och ger ett lyxigt och påkostat intryck.

Måla mönstrat
Här skapar fyra kulörer tillsammans djup och harmoni i ett sovrum. Vill du måla såhär är det ett ganska lätt projekt att bara dra raka linjer från vägg till vägg och måla i olika kulörer på vardera sida om linjerna.

Prova att måla på dina möbler eller testa en ombréevägg!
Prova att måla på dina möbler eller testa en ombréevägg!

Så färgsätter du — 6 sätt att tänka

 1. Ton i ton
  Här blandar du samma kulör men i ljusare och mörkare ton i ett och samma rum. Det kan ofta bli väldigt effektfullt utan att du behöver var särskilt modig i valet av toner.
 2. Kontraster
  Kontraster är för den modige. Låt golvet gå i en färg och välj sedan färg på väggar, fönsterkarmar och dörrar i kontrasterande färger.
 3. Mönster
  Obehandlade trämöbler är perfekt att måla. De kräver lite förarbete och skapar stor förändring i ditt rum. Välj till exempel visuella motiv och figurer i barnrummet och enfärgat, flerfärgat eller mönster i hallen och vardagsrummet.
 4. Levande
  Istället för tavlor kan väggdekorationerna göras direkt på väggen. Antingen som små detaljer eller över hela väggarna.
 5. Komplement
  Utgå från en färg du gillar och komplettera med en färg som bryter av fint. Ett tips är att välja kulörer med lika mycket svärta och vithet i så att de tillsammans ändå skapar helhet.
 6. Ombrée
  En flytande akvarelliknande väggmålning som blir en vacker fondvägg i nästan vilket rum som helst. I den här tekniken blandar du olika kulörer för att skapa nyansskiftningar. Ombrée är en målarteknik som används flitigt av inredare och stylister och får väggen att bli mer levande.
Viktigt att välja giftfri färg för barnen.
Viktigt att välja giftfri färg för barnen.

Rätt färg för rätt projekt

 • Glanstal
  Tänk på att välja färg som går att torka av i till exempel kök och hall. En färg med högt glanstal tål att torka av och står pall mot matspill och leriga regnkläder. I sovrum och vardagsrum är det i stället fint att måla med så lite glans i färgen som möjligt.
 • Rätt färg ger hållbart resultat
  Berätta i färgbutiken eller byggvaruhuset vad du ska ha färgen till. Golvlister behöver till exempel målas i snickerifärg för att det ger en hårdare yta och står pall mot dammsugare och leksaksbilar, medan väggfärg inte behöver ha samma hårdhet. Möbelfärg kan behöva kombineras med en häftgrund om möbeln har en glatt yta för att resultatet ska bli mer beständigt.
 • Giftfritt för barnen
  Läs på och gör din hemläxa kring färger som ska vara i barnrum eller på barnmöbler. En spjälsäng bör ju till exempel målas i en färg som tål gnagande barntänder.
Färgexpertens bästa tips.
Färgexpertens bästa tips.

Färgexpertens bästa tips

Yvonne Karlsson, certifierad färgsättare på Beckers ger sina bästa tips.

 • Kan man blanda olika kulörer i ett rum?

– Javisst kan man det. Vill man gå ifrån att använda ton-i-ton, det vill säga samma kulör i en ljusare och mörkare variant så kan man tänka på att det är harmoniskt om kulörerna har något gemensamt. Jag brukar tänka på färgerna som personligheter som ska trivas tillsammans, till exempel livliga eller tillbakadragna. Men som alla på roliga fester behöver det vara någon som sticker ut och är udda, som en accentfärg för att det inte ska bli för slätstruket och tråkigt. Någonting konkret som brukar vara hjälpsamt är att hitta någonting som har en vacker färgskala, till exempel en bild eller ett tyg och utgå från den.

 • Vad ska man tänka på när man färgsätter stora respektive små rum?

– Stora rum klarar i regel starkare kulörer och brokigare mönster men det är ju helt upp till vad man vill skapa för känsla i rummet. Små rum som gästtoaletter eller en hall kan bli verkligt effektfulla i starkare kulörer. Lika viktigt är ljuset i rummet som påverkar kulörupplevelsen. Provmåla gärna så att du ser hur kulören blir i just det rummet och ljuset.

LÄS VIDARE

Ämnen i artikeln