Odla hemma: ”Jag lägger någon timme om dagen på trädgården”

Trädgård och uteliv — Gabriella vill bli självförsörjande på grönsaker

Av: Elin West

Publicerad:
Uppdaterad:
Eftersom Gabriella täckodlar behöver hon inte vattna så ofta – det organiska materialet hjälper till att hålla kvar fukten i jorden. Men vid torka kan naturen behöva hjälp.
Foto: Frida Lenholm
Eftersom Gabriella täckodlar behöver hon inte vattna så ofta – det organiska materialet hjälper till att hålla kvar fukten i jorden. Men vid torka kan naturen behöva hjälp.

På en normalstor villatomt siktar Gabriella Ekström på att bli självförsörjande på grönsaker. Och säsongen är längre än vad hon först trodde. Från april till november kan hon hämta godsaker i sin trädgård.

Gabriellas trädgård ligger på Färingsö med pendlingsavstånd till Stockholm. Bakom ett vitmålat staket skymtar välskötta grönsaksland och bina surrar kring en prunkande blomsterrabatt. Gabriella visar stolt runt i odlingarna, som sträcker sig på alla sidor av det rödmålade huset.

– Idealet är ju att man gör så här på sommaren, går ett varv i trädgården varje dag och tittar om det behöver vattnas, om det finns några larver som behöver tas bort. Jag lägger ner i snitt någon timme om dagen på trädgården.

När Gabriella och sambon Robin flyttade in i det röda trähuset för fem år sedan började en förvandling som inte är färdig ännu. De köpte ett hus med en tråkig gräsmatta och inga rabatter. Nu har de förvandlat sina tusen kvadratmeter tomt till en prunkande oas med odlingar på friland, i lådor och i tunnelväxthus.

– Vi har väl odling på ungefär hälften av trädgården som det är nu. Men jag är inte klar utan vill ha mer odlingsyta. Jag gräver lite varje år och nästa steg är att göra odlingsterrasser av den sluttande delen av gräsmattan.

Ambitionen är att så långt det går vara självförsörjande på grönsaker, frukt och bär.

Men riktigt hela vägen har hon inte nått ännu så på vintern behöver förråden fyllas på från affären.

Foto: Frida Lenholm
Gabriella och hunden Kolbjörn på trappan till det 100 kvadratmeter stora trädäcket.
Foto: Frida Lenholm
Lite av dagens skörd av bland annat lök och rödbetor.
Laddar ...
Foto: Frida Lenholm
Det finns också plats för blommor i trädgården. Här bolltistel och gullris.
Foto: Frida Lenholm
Vaktelhuset är på åtta kvadratmeter. Vaktlarna i trädgården ger färska ägg. Just den hönsfågeln passar bra i villaträdgården för att de inte kräver lika mycket utrymme som vanliga höns och för att tuppen nästan inte hörs.

Redan i februari startar odlingsåret för Gabriella som sår och drar upp en del plantor inomhus för att kunna sätta ut så tidigt som möjligt. I april skördar hon de första gröna bladen och sedan äter hon grönsaker från egen odling in i november.

– Innan jag började odla tänkte jag att man odlar väl från juni till augusti. Men så behöver det inte vara, man kan så på hösten och skörda till sent på året. När jag tar upp potatis i juli så sätter jag ner nya sättpotatisar och får en skörd till. Gabriella strävar efter att äta grönsaker och rotfrukter när hon skördar dem. En del av skörden går att frysa in, som tomatröra eller skivor av squasch, och annat går att lagra, som potatis, rotfrukter och lök.

I hela trädgårdslandet satsar Gabriella på täckodling, vilket innebär att hon täcker över jorden i odlingarna med organiskt material som till exempel gräsklipp. Det är ett sätt att härma naturen där jorden aldrig är bar, och har flera fördelar. Jorden blir naturligt gödslad, hon behöver inte vattna lika mycket och det blir mindre ogräs.

När man odlar blir man ödmjuk inför naturen. Jag kan varken slänga plantor eller mat längre

– När jag rensar ogräs kan jag lägga det direkt på jorden. Om det är något som riskerar att fröa så torkar jag det lite och lägger sedan dit det. Man slipper även gräva en massa. Potatis går att bara lägga på gräsmattan och täcka med gräs eller hö så gror det, säger Gabriella.

Hellre än att köpa frön försöker Gabriella att byta till sig eller få frön och plantor av andra. Det finns gott om nätverk för det på sociala medier för den som inte har odlare i sin närhet. Hon visar hur hon använder tomma mjölkkartonger för små tomatplantor, som på det sättet kan flyttas vidare.

– När man odlar blir man ödmjuk inför naturen. Jag kan varken slänga plantor eller mat numera. Jag känner en oerhörd respekt för andra som odlar och som måste försörja sig på det de får upp. Vi kan ju garva åt om det går mask i hallonen och gå till affären och köpa, men de allra flesta på jorden odlar ju för att överleva, säger Gabriella.

Foto: Frida Lenholm
Tunnelväxthuset i plast förlänger odlingssäsongen och har fördelen att det är relativt billigt i inköp.
Foto: Frida Lenholm
Uppbyggda rabatter på baksidan av huset med bland annat olika sorters kål.
Laddar ...

I Garbriellas trädgård finns:

  • Potatis, selleri, kål, sparris, fänkål, rabarber, pepparrot, lök, rödbetor, sockerärtor, bönor, squash/zucchini, pumpa, paprika, chili, aubergine, tomat, mangold, ruccola, sallad, gurka, sojabönor, kikärta, spenat, rabarber, jordgubbar, smultron, fläder och flera olika sorters fruktträd och bärbuskar.

Foto: Frida Lenholm
Äppleträd som planterades när de flyttade in har börjat ge frukt.
Foto: Frida Lenholm
Gabriellas egna favoriter bland odlingarna är chili som hon har många sorter av – snygga och goda.
Foto: Frida Lenholm
Gabriella har mängder med tomater i krukor på altanen och i tunnelväxthuset på tomten. Många olika sorter ger en lång skördetid.
Foto: Frida Lenholm
Paprika funkar fint att odla i kruka.
Foto: Frida Lenholm
Björnbär vill ha mycket sol och jämn värme. Med rätt läge blir det gott om söta bär att äta eller konservera.
Foto: Frida Lenholm
Svart chili är både snyggt och användbart.
Foto: Frida Lenholm
Gabriella har flera olika sorters kål. Grönkålen skördas blad för blad.
Foto: Frida Lenholm
Runt kålrabbin syns gräsklipp som Gabriella använder som täckodling.
Foto: Frida Lenholm
Gabriella försöker att äta grönsakerna när de skördas. Att äta utifrån säsong är en utmaning när vi är vana vid att allt alltid finns tillgängligt i mataffärens grönsaksdisk.
Laddar ...

Gabriellas bästa tips

  • Våga prova. Om något inte tar sig – så om även om det är lite senare på sommaren.

  • Utnyttja hela odlingssäsongen. Sätt potatis eller så sallat i augusti

  • Använd ogräset. Ät upp kirschkål och svinmålla och använd annat rens för täckodling.

  • Ät allt som går. Morotsblommor är snyggt och gott, späda rödbetsblad är som sallad.

Foto: Frida Lenholm
På det stora trädäcket odlar Gabriella bland annat tomater i krukor.
Foto: Frida Lenholm
Rödbetor går att äta både blast och rot.
Foto: Frida Lenholm
Pumpa är tacksamt – det ser snyggt ut och ger bra med skörd.
Laddar ...
Publicerad:

LÄS VIDARE