Här är de klassiska aprilskämten som vi alla minns

Av: 

Karin Holmberg

En grekisk ö, en elefantparad, en hamburgare för vänsterhänta och Öland på drift – här listar vi några av de mest klassiska aprilskämten.
En grekisk ö, en elefantparad, en hamburgare för vänsterhänta och Öland på drift – här listar vi några av de mest klassiska aprilskämten.

Aprilskämt

Nylonstrumpa över teven, Öland på drift , förbjudna skor i tunnelbanan, odling i microvågsugnen och flygande spårvagnar.
Att luras med aprilskämt på 1 april är en tradition som sträcker sig långt tillbaka i tiden.
Här listar vi 20 klassiska aprilskämt som fått folk att dra på smilbanden eller reagera med förskräckelse.

April, april, snart är det 1 april igen och det gäller att förbereda sig på att bli lurad. Traditionen med att försöka lura sin omgivning på den 1 april är något som vi gjort i århundraden.

Här har vi försökt lista några av de mest klassiska och påhittiga aprilskämten.

Elefantparad med 600 elefanter

1911 skrev Svenska Dagbladet att OS-invigningen i Stockholm 1912 skulle inledas med en parad av 600 elefanter. På de 50 första elefanterna skulle det sitta en musikkår och spela nationalsånger och på de resterande elefanterna skulle elefantskötare sitta och ropa Lirpa, lirpa( Vänd på ordet!)

Öland på drift

En riktig klassiker står Göteborgs-Posten för. 1950 kom de med den dramatiska nyheten att Öland lossnat från havsbotten och nu var på drift mot fastlandet.

Flygande spårvagnar

Samma dag, 1 april 1950, kunde man i Dagens Nyheter läsa om de flygande spårvagnar som skulle börja trafikera de centrala delarna av huvudstaden.

Spaghetti växer på träd

BBC står för ett annat klassiskt aprilskämt. 1957 visade de ett fejkat tv-inslag från Schweiz om att spaghetti växer på träd och att skörden just detta året var ovanligt stor på grund av den milda vintern. Ett flertal tittare ska ha hört av sig för att få tag i frön.

Nylonstrumpa på teven

Ett av de aprilskämt som räknas som de mest klassiska i Sverige är när SVT 1962 lurade allmänheten att det gick att få färgteve genom att trä en nylonstrumpa över teven. Färgteven fanns vid denna tiden inte i Sverige.

Diska med ultraljud

1964 visade Aktuellt ett inslag hur man diskar rent tallrikar och koppar med ultraljud. Det bästa av allt var att man enkelt fixade det här hemma genom att koppla in en lampa i en transistorradio.

Minskad gravitation

Den brittiska astronomen Patrick Moore gick 1976 ut med att planeterna Jupiter, Pluto och jorden skulle linjera i sina banor vilket skulle leda till lägre gravitiation på jorden. 09:47 var han med i en radiosändning där han uppmanade alla att hoppa för att uppleva den minskade gravitationen. programmet sägs ha fått ta emot mängder av samtal från lyriska lyssnare. Bluffen avslöjades av Patrick Moore i samma program.

Bilfritt södermalm

1979 rapporterade Rapport om att miljöaktivister hade byggt murar och barrikader på södermalm i Stockholm – för att skapa ett bilfritt södermalm. Enligt inslaget rådde det fullkomligt kaos och lynchstämning bland bilisterna.

Sommartiden startade i smyg

1980 meddelade Dagens Nyheter att sommartid hade införts i smyg fem dagar för tidigt. Enligt tidningen visste ingen egentligen vad klockan var och det rådde totalt kaos. Sommartiden infördes egentligen den 6 april och då för första gången sedan 1917.

ANNONS

Stanna hemma i påsk! Skicka blombud till alla du inte kan besöka. Välj en vacker blomstrande påskhälsning till nära och kära här.

Extern länk från Interflora

Läs mer

Odla i din micro

1987 slog SVT till med ett nytt klassiskt skämt. Denna gången handlade om att man kunde odla i sin egen microvågsugn hemma i köket. På bara några minuter kunde rädisplantan växa enormt intygade man i inslaget.

Taco Bell – köpte Liberty Bell

1996 orsakade snabbmatskedjan arga reaktioner när de i flera annonser gick ut och berättade att de hade köpt frihetsklockan i Philadelphia och döpt om nationalsymbolen till Taco Liberty Bell. Arga reaktioner strömmade in till både Philadelphia och företaget innan man gick ut med ett pressmeddelande om att det hela var ett skämt.

Ronaldo till AIK

SVT Text lurade 1997 sina läsare att den brasilianska fotbollspelaren Ronaldo var klar för spel i det svenska laget AIK.

Hamburgare – för vänsterhänta

1998 blåste hamburgerkedjan Burger King det amerikanska folket när man i en helsidesannons berättade att man lanserat en hamburgare för vänsterhänta. Innehållet i burgaren skulle vara det samma som innan men alla ingredienser hade roterat 180 grader. Något som skulle underlätta för vänsterhänta. Ett 1000-tal vänsterhänta ska enligt Sydsvenskan ha dykt upp på BK:s restauranger för att få ett skrovmål.

Pi ändrade värde

Samma år, 1998, meddelade New Mexicans for Science and Reason att delstaten Alabama hade lagstiftat om att ändra PI från 3.14159265... till det bibliska värdet 3.0. Nyheten spreds snabbt över nätet och reaktionerna strömmade in.

Syftet med skämtet var att lyfta debatten om undervisning om evolution kontra kreationismen i amerikanska skolor, skriver Sydsvenskan.

Google lanserade Gmail Paper

2007 lanserade Google en ny tjänst Gmail Paper, den skulle innebära att Google skrev ut dina mejl, la dem i en låda och levererade till din dörr. En sajt sattes upp som i detalj beskrev hur tjänsten skulle fungerar. På samma sajt avslöjades senare att det var tal om ett aprilskämt.

Flygande pingviner

2008 lurade BBC sina tittare att man hittat en flock med pingviner som kan flyga. I inslaget fick man se de flygande pingvinerna lyfta från marken och man fick också höra att de flygande pingvinerna lämnade kylan på vintern för att flyga till varmare bredgrader.

Populär fyrabarnspappa

På Västerbottens-Kurirens sida BB-nytt kunde man hitta samma pappa i fyra födda-annonser men med olika pappor. ”En vild helg” skulle ligga bakom berättade pappan i en intervju i tidningen.

Apple köpte en ö från Grekland

2012 berättade Dagens Industri att Apple gav sitt stöd till skuldtyngda Grekland genom att köpa loss partyön Ios – med samma namn som deras operativsystem.

Youtube stänger ner

Youtube meddelar 2013 att de stänger ner tjänsten efter åtta år och tar bort alla videoklipp. Anledningen sägs vara att det hela varit en tävling och att man nu ska gå igenom alla bidrag. Nominerade ska under två år presenteras men någon vinnare skulle inte koras förrän 2023, skriver Sundsvalls tidning.

Lena PH blev ny landshövdning

2016, rapporterade P4 Jönköping att Lena Philpsson överger musiken och blir ny landshövding i Jönköpings län.

Källa: Göteborgs Posten, SVT, Sundsvalls Tidning, Folkbladet, Sydsvenskan, Kamratposten

Publisert:

LÄS VIDARE

Se upp för årets aprilskämt

ÄMNEN I ARTIKELN

Aprilskämt