Så får du grönare gräsmatta än grannen

Vill du har en grönare gräsmatta än grannen? Men ser din mer ut som en japansk mossodling med glesa strån. Trädgårdsmästare Bosse Rappne på Slottsträdgården Ulriksdal tipsar om hur du får stil på gräsmattan.

Här är Bosse Rappnes bästa tips för en riktigt fin gräsmatta:

På våren är det lätt att bli förskräckt när snön försvinner från gräsmattan, den ser oftast inte särskilt rolig ut. Men lugn, med några enkla knep kommer den att bli tät och fin.

  1. Låt gräsmattan vara ifred så länge den är blöt efter vintern. Det är först när du kan köra en skottkärra över den utan att det blir märken som den är torr nog att gå på.
  2. Räfsa bort löv och skräp så att solen kommer åt och gräset kan börja växa.
  3. Sluta kalka, många av mossorna påverkas inte alls av kalk och struntar i vilket ph-värde det är. Kalk frigör en del hårt bundna näringsämnen i marken. Efter ett regn kan mattan se lite grönare ut. Men kalkar du konsekvent i några år töms näringsreserven i jorden. Det kan se ut som att gräsmattan enbart består av mossa på våren, men det beror på att gräset inte börjar växa förrän vid +5–6 grader och före det så syns naturligtvis mossan mest.
  4. Gödsla så stärks gräset. Använd hönsgödsel som är ekologiskt istället för kemiska medel.
  5. Klipp ofta men inte mer än en tredjedel av gräsets längd. Det är inte en golf green. Låt gräsklippet ligga kvar, det är nästa generations jordmån. Tar du bort det så går du miste om ”gratis” jordförbättrare. En robotgräsklippare är perfekt eftersom den klipper ofta men lite i taget.
Klipp ofta men inte så mycket åt gången och framför allt inte för kort.
Klipp ofta men inte så mycket åt gången och framför allt inte för kort.

ANNONS

Hitta din nästa bordslampa

Publisert:

LÄS VIDARE