Så förnyar du ditt hem snabbt och enkelt

Förnya i sovrummet och vardagsrummet.
Förnya i sovrummet och vardagsrummet.

Nytt år är oftast förknippat med förändringar. Och kanske är du sugen på att fixa nytt hemma? Här tipsar inredaren Monica Karlstein om sina 29 bästa tips för att förnya hemmet rum för rum – snabbt och enkelt!

Sovrum

Bädda med stil. Finns det något härligare för humöret än att bädda rent med många fluffiga täcken och mjuka bäddtextiler? Oavsett om du köper nytt eller gräver fram något gammalt ur linneskåpet så känns det härligt och fräscht att krypa ner i nytvättat sänglinne.

Bygg in och satsa på stängd förvaring för lugn och ro. I sovrummet behöver du lugn och ro för alla sinnen. Lämna mobilen och sociala medier utanför sovrummet och förvara alla kläder och småsaker i dold förvaring så att det inte ser stökigt ut.

Värm upp med textil. Kuddar, mattor och gardiner skapar ett mjukt och ombonat intryck i sovrummet. Bädda gärna med många kuddar i flera lager, det ser härligt ut.

Klä om sänggaveln. Har du tröttnat på din sänggavel? De flesta sänggavlar går att klä om, oavsett om din redan är en stoppad variant eller i trä eller metall. Klä den i fiberfilt och sedan ett lager textil. På så sätt slipper du köpa ny och en gavel i textil ger en varm och inbjudande känsla.

Levande ljus. I sovrummet behöver du flera ljuskällor. En allmänbelysning i taket och flera stämningsljus, till exempel en bordslampa i en hylla och en sänglampa. Och gärna något levande ljus för extra stämning.

Förnya i sovrummet.
Förnya i sovrummet.
Förnya i vardagsrummet.
Förnya i vardagsrummet.

Vardagsrum

Ge krukväxterna ett spa eller investera i nya Om vintern är det lätt att krukväxterna ger upp helt eller vissnar. Samla dem vid köksbänken och ge dem ett spa. Fyll på med jord, ta bort vissna blad, klipp eventuellt ner dem, vattna och ge dem näring. Snart får de nytt liv. Eller lägg en slant på nya om det känns helt kört.

Ta bort gardinerna eller byt till nya. Har du redan gardiner får du en helt ny känsla i rummet om du tar ner gardinerna och är utan fram till våren kommer. Ditt rum kommer att bli ljusare. Har du inte gardiner kan du testa att sätta upp ett par. Då får du ett varmare och mer ombonat rum.

Byt kuddfodral. Ett av de allra enklaste knepen för att förnya hemma är att byta kuddfodral. Ett tips är att ha en säsongsgarderob av smådetaljer. Ett par kuddfodral, en pläd och kanske en vas som passar vintertid som du ställer undan när våren kommer och då tar du istället fram ditt vårkit. På så sätt skapar du förändring varje säsong utan att känna sug efter att köpa nytt.

Unna dig en fredagsbukett eller en vas. Om vintern gör snittblommor dig extra glad och ljusar upp tillvaron lite grann. Några grenar, kvistar eller stjälkar med grönska eller blomster gör skillnad i ett rum.

Klä golvet. Klä vardagsrummet i vinterskrud om du inte redan har gjort det. Med en matta på golvet i vardagsrummet känns det lite varmare och härligare hemma.

ANNONS

Hitta din nästa bordslampa

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN