7 misstag du gör när du tvättar

Tvätta rätt för att öka livslängden på dina kläder.
Tvätta rätt för att öka livslängden på dina kläder.

Trött på urtvättade och krympta kläder?
Då kan det vara dags att ändra dina tvättrutiner.
Här är bästa tipsen som ökar livslängden på dina kläder.

Att tvätta skonsamt kan öka livslängden på dina kläder, handdukar och lakan markant. De flesta tvättar vanemässigt utan att reflektera över temperatur, rätt mängd tvättmedel eller sköljmedel. Så här tvättar du på bästa sätt.

1. Sänk temperaturen

Så länge kläderna inte är extremt nersmutsade räcker korta program på 30 grader gott och väl. Flera tvättmaskiner och torktumlare har dessutom ångprogram som fungerar bra om plaggen bara behöver en liten uppfräschning.

Moderna maskiner blötlägger kläderna ordentligt, därför kan du i princip skippa förtvätt helt och hållet - det är bara hårt smutsade eller jordiga plagg som kan behöva ett extra långt program.

2. Rätt mängd tvätt

Tvättmaskinen ska vara full när du tvättar, men inte fullproppad - det är bäst både för kläderna och för miljön. Vet du inte hur mycket tvätten väger kan du ställa dig på vågen med tvätten och väga.

3. Dosera tvätt- och sköljmedel rätt

Många använder alldeles för mycket tvättmedel när de tvättar. Förutom att det är inte är bra för miljön att överdosera kan det även bleka och förstöra kläderna. De flesta tvättmedlen som går att få tag i nuförtiden är mycket effektiva och du behöver oftast använda mindre än du gör. Använder du för mycket tvättmedel kan medlet stanna kvar i kläderna och orsaka allergier.

Anpassa mängden medel utefter om du har hårt eller mjukt vatten. Enligt Svenskt vatten kan du gå in på din kommuns hemsida för att få information om det är mjukt eller hårt vatten där du bor, men de allra flesta kan dosera tvättmedel enligt kategorin mjukt vatten.

4. Skippa sköljmedlet

Sköljmedel gör att kläderna doftar gott men utöver det kan medlet faktiskt göra mer skada än nytta. Förutom att det är dåligt för miljön kan det göra att kläderna och handdukarna inte absorberar fukt lika bra och förlorar sin andningsförmåga. Strunta i sköljmedel så gör du både miljön och kläderna en tjänst.

5. Håll rent

Pälsängrar och mal förstör kläder - särskilt plagg i naturmaterial, som silke och ull. Håll rent i tvättrum och garderober så håller sig oönskade kryp borta. Cederträ och lavendel sägs också vara effektivt för att motverka skadedjur.

6. Tvätta med rätt tvättmedel

Till vissa material kan det vara klokt att använda specialtvättmedel för att plaggen inte ska förstöras. När du exempelvis tvättar ett duntäcke rekommenderar vissa tillverkare att använda enzymfritt tvättmedel som inte förstör fjädrarna. Enzymfria tvättmedel är även bra att använda när du tvättar ull och silke.

7. Använd tumlaren med måtta

Försök att alltid ta ut kläderna ur tvättmaskinen på en gång, så slipper du skrynkliga kläder och sängkläder. Och tänk på att du sparar både på kläderna och miljön genom att låta så mycket som möjligt hängtorka. Linne och ull ska inte tumlas eftersom det förstör fibrerna.

ANNONS

Veckans deals: Koppar

Publisert:

LÄS VIDARE