Anticimex: De kryper runt under sängen utan att du vet om det

Av: Jonas Blomquist

Publicerad:
Uppdaterad:

Vägglöss, pälsängrar, silverfiskar och mjölbaggar.
Här är djuren som kan leva i ditt hem – utan att du vet om det.
– De är vanligare än man tror, säger Sven Jeppson på Anticimex.

1 av 3 | Foto: Anticimex
Mjölbaggar. Lockas till livsmedel.

Förmodligen har du ett gäng objudna gäster i din lägenhet.  Medan du sover kryper de runt under sängen, i dina kläder och i livsmedel. Och de  är vanligare än du tror.

– De flesta orsakar ingen skada förutom på kläder och mat. Men visst kan de upplevas som äckliga, säger Sven Jeppson, platschef på Anticimex i Stockholm.

”Vanligare än man tror”

För Aftonbladet berättar saneringsföretaget om de tio vanligaste djuren i de svenska hemmen. Är känslig och vill skjuta undan problemet kan du sluta läsa nu. Det är nämligen rätt stor sannolikhet att du bor tillsammans med ett gäng pälsängrar, silverfiskar, mjölbaggar och flugor.

– Det är vanligare än man tror, säger Jeppson.

Men det finns även inkräktare som ökar och inte är lika ofarliga som småkrypen. I Stockholm ökar till exempel antalet råttor som tar sig in i lägenheter.

– De håller till i avloppssystem och tar sig in via gångar. När hantverkare renoverar och till exempel glömmer att plugga ett avloppsrör så är det fri väg in i lägenheten för råttorna. Det är rätt så vanligt, säger Jeppson.

”Storstäda några gånger per år”

I vissa fall är det väldigt svårt att skydda sig om odågorna. Men det finns knep som kan minska riskerna.

– Det viktigaste är att hålla rent omkring sig. Gör en storstädning några gånger per år där du går igenom allt. Släng gamla torrvaror, gamla kläder, vädra och gör riktigt rent. Och om olyckan är framme, hör av dig till ett saneringsföretag, säger Jeppson.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN