Nu öppnar Tusen trädgårdar i hela Sverige

Publicerad:
Uppdaterad:
Tusen trädgårdar – nu får du titta in i mängder av privata trädgårdar.
Foto: Johnér
Tusen trädgårdar – nu får du titta in i mängder av privata trädgårdar.

Odla – Tips för din odling

Den 1 juli är det dags. Över hela landet öppnas privata trädgårdar för allmänheten under eventet Tusen trädgårdar. Passa på att inspireras och imponeras av andra trädgårdsfantaster landet runt.

Just nu jobbas det febrilt i ett stort antal trädgårdar runt om i Sverige. Det ansas, rensas, klipps och kanske grävs det också. Inför söndagens event Tusen trädgårdar den 1 juli, vill deltagarna visa upp sin privata trädgård från sin absolut bästa sida. Så passa på att titta in i någon annans trädgård. Här nedan presenteras några av alla trädgårdar som går att besöka 1 juli. Du kan också söka efter trädgårdar nära dig och i hela Sverige på: Trägårdsriket.

Foto: Blomster-Lottas trädgård

Blomster-Lottas trädgård i Ammarnäs

På 1920-talet började Charlotta Berglund tillsammans med sonen Alfred anlägga en blomstrande lustgård i den karga fjällmiljön i Ammarnäs. En trädgård med tusentals växter. Det var den språkbegåvade Alfred som med sin omfattande brevkorrespondens med hela värld­en fick plantor och frön att anlända till fjällbyn vid vägs ände. Och den PR-sinnade och utåtriktade Lotta fick besök­are att vallfärda hit för att beskåda miraklet på fjället. Vida omtalad på sin tid. Förvildad och försänkt i en djup törnrosaslummer. Nu varsamt kysst till liv igen.

Adress: Blomster-Lottas trädgård, 92070 Ammarnäs

www.facebook.com/Blomster-Lottas

Foto: Lilla Madeira trädgård

Lilla Madeira trädgård, Lövånger

Trädgården, som är nära en halv hektar, är byggd på en stenig ändmorän. På den södra sidan, där terrasser är anlagda, kan man hitta växter som normalt inte kan växa på dessa breddgrader. Norrsidan är kallare, känner av närheten till havet och där trivs endast härdade växter för det norrländska klimatet. Här finns också vattenfall, dammar med änder och trädgårdskonst. Samt monument och redskap från en svunnen tid som åskådliggör de areella näringarnas utveckling.

Adress: Kåsböle 94, 93293 Lövånger

www.lillamadeira.blogspot.com

Foto: Johan och Malins trädgård

Johan och Malins trädgård, Västerås

Grön lummig villaträdgård med en stor och en liten damm med ett porlande vattenfall som förbinder dem. Tama koi som simmar bland näckrosor och äter ur handen om man matar dem från dammkanten. Vi gillar gröna växter i olika nyanser och former och har skapat rabatter kring huset och runt dammarna. Husets byggår är 1959 och vi flyttade in 2004. Kvar från -59 finns två fruktträd med vackra åldrade stammar. I ett vanligt villakvarter har vi skapat en mysig och trivsam trädgård som är lagom vild och lagom tuktad.

Adress: Snorregatan 16, 723 55 Västerås

Foto: Orres Trädgård, Stenhamra

Orres Trädgård, Stenhamra

Ung trädgård på 3000kvm där design och växtsamlande samsas. I trädgårdens olika delar- formal garden, woodland, vatten, stenparti och växthus syns det tydligt att växterna är i fokus. I trädgården finns det gott om sittplatser och växterna i kruka är många- riktigt många.

Adress: Kvartsstigen 1, 17961 Stenhamra
Webbplats: orres trädgård

Foto: Birgitta och Johnny

Birgitta & Johnnys trädgård, Loftahammar

En trädgård med mycket vatten och som i grunden, med gångar och rabatter, är formad utifrån fyra dammar och ett par bäckar. Här finns en hel del vanliga men också ovanliga växter och träd. Bland annat blommande Tulpanträd, Vitregn, blåregn. Kaukasisk vingnöt m. m. I en önskebrunn finns en Lotusnäckros och det är en av två exemplar som finns i Sverige.

Adress: Springerbergsvägen 9, 590 95 Loftahammar
www.johnnyobirgitta.se

Foto: Martas rike

Martas rike, Västra Frölunda

Högt belägen, omväxlande trädgård om cirka 1 400 kvm där blåbärsklädd bergsluttning i väster, tallskog i söder och dalgång i öster utgör omgivningarna. Här pågår ständiga experiment i rabatterna på jakt efter vackert samspel mellan pålitliga växter med prydnadsvärde året om. Favoriterna är japanska lönnar och andra mindre träd, formbara buskar, hostor och andra bladväxter. En färgstark oas för stora och små.

Adress: Rudbovägen 4A, 42668 Västra Frölunda
Webbplats: martasrike.bloggo.nu

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM HÄRLIGT HEMMA