Trädgårdskalendern: 10 punkter i februari
Uppdaterad 2018-08-28 | Publicerad 2018-02-09
Februari och snön ligger djup i delar av landet, men har på andra håll knappt visat sig.
Trädgården befinner sig i vintervila.
Vad göra – och inte göra?
Vi ber trädgårdsmästare Bosse Rappne om tips.
I väntan på ljuset och våren är vi många som vill börja påta i trädgården.
– Men ha inte för bråttom, uppmanar Bosse Rappne på Slottsträdgården Ulriksdal.
Låt löven ligga
• Planera för sådd.
Börja planera för sådd när det ljusnar kring vecka 6. Skaffa såjord, krukor och fröer. Gör rent gamla krukor. Du kan börja förodla vissa grönsaker och växter. Chilli, groddar, kronärtskocka, purjolök och selleri till exempel. Bland blommor kan begonior (frö) fröpelargon, jätteverbena, heliotrop, lejongap och penséer sås tidigt.
• Låt skräpet ligga.
– Undvik att städa i trädgården. Rensa ogräs kan du alltid göra, men lämna kvistar och löv. Bra om de ligger kvar och skyddar växterna, föreslår Bosse Rappne.
Bygga utedusch
• Låt knopparna vara.
Om knoppar börja sticka upp ur rabatten till följd av mild vinter. Låt dem vara – naturen sköter sig bäst själv.
– Denna vinter är största hotet om regnet gjort jorden genomblöt, och det sedan frusit på. Går tjälen djupt i marken finns risk att tulpanlökar och annat ruttnar. Förhoppningsvis dröjer inte våren inte lika länge i år som förra året.
• Planera trädgården.
– Undvik att fröså vissa växter för tidigt, även om du är sugen. Risken är att växterna blir långa och tunna. Planera trädgården i stället. Är ofta enklare att se helheten när trädgården inte har full växtlighet. Själv ska jag i år bygga en utedusch, säger Bosse Rappne.
Klipp inte
• Skaka bort tung snö från häckar och prydnadsbuskar.
Mycket och blöt snö? Ta bort så inte grenar knäcks i onödan. Se också till att det inte ligger mängder med snö på växthusets tak.
• Klipp fruktträd och gallra buskar?
– Nja... Själv skulle jag inte göra det. Beskärning på vintern är en tradition som uppkom när trädgårdsarbetare inte hade jobb vintertid. Växterna mår bäst av att klippas ner på våren när sol och värme är tillbaks innan savstigning o lövsprickning. När grenar klipps av öppnas ett sår som kan ta lång tid att läka och växa igen. Buskar räcker ofta om man rensar vart tredje år. Ta bort de äldsta grenarna, där barken är som tjockast.
Skydda rötterna
• Fortsätt mata fåglarna.
Småfåglarna har fortfarande svårt att hitta mat. Ge dem olika frön, äpplen eller bröd. Hjälp dem med talg, jordnötter, kokosfett eller smör (osaltat) att bygga fettreserv.
• Skydda träd och buskar från rådjur och gnagare.
Tryck till snön kring stammen på det späda fruktträdet så möss och sorkar inte kan festa på stammen under snön. Se till att gnagskyddet på stammen sitter ordentligt. Skydda också rotsystemet på mer känsliga rosor
• Var försiktig med gräsmattan.
Gräset är ömtåligt så här års. Undvik att gå för mycket på gräsmattan eller lägga stora snömängder där. Fukt skadar gräset och ligger snön länge kan det bildas snömögel som dödar det.
• Plantera om krukväxter.
Ljuset återvänder och det dags att plantera om en del krukväxter. Skaka av torr gammal jord, tvätta krukorna, fyll på med ny blomsterjord och byt eventuellt till en större kruka om den vuxit mycket.