Så fick de trädgården på Orust att blomma igen

Här blommar det från tidig vår till sen höst

Av: 

Karin Hylander

Odla – Tips för din odling

Från noll till hundra på bara ett årtionde – för Caroline Eriksdotter slog trädgårdsintresset till med full kraft.

När Caroline Eriksdotter flyttade hem till Tommy och hans 4 000 kvadratmeter stora tomt var hon arton år. Intresset för uteliv var betydligt större än intresset för utomhusliv. Nu prunkar södersluttningen av pioner och japanska lönnar. Här finns två dammar, pergola, orangeri och mysiga sittplatser bland rabatterna. Varekil på södra Orust. En lantligt belägen och utspridd liten ort bland bohusländska berg, någon kilometer från Stigfjordens salta vatten. Hit flyttade Caroline Eriksdotter direkt från föräldrahemmet. Pojkvännen Tommy, som numera är hennes make, hade redan bott i huset ett par år när Caroline flyttade in.

– Vi var totalt ointresserade av trädgård, säger hon.

Med så mycket blommor i trädgården är det klart att några ska få komma in! I höga vasen kirskål, i den låga daggkåpa och stjärnflocka.
Med så mycket blommor i trädgården är det klart att några ska få komma in! I höga vasen kirskål, i den låga daggkåpa och stjärnflocka.
Uppifrån berget har man utblick över hela trädgården med altandäck i olika etage, rosenbågen, perennrabatterna, uteplatserna och orangeriet.
Tindra och Melvin njuter också av trädgårdsmiljön men är tacksamma att inte hela den stora tomten har tagits i anspråk av mamma – ännu. Slänten är nämligen även perfekt att bygga cykelhinder i.

Vem bor här?

 • Tommy Johansson, 40 år, Caroline Eriksdotter Johansson, 33, barnen Tindra, 11, och Melvin, 10, samt katterna Stumpen och Inez.
 • Trädgårdens ålder: Cirka femtio år men i nuvarande utformning har den byggts upp under de senaste tio. Yta: 4000 kvadratmeter.
 • Läge: Terrasserad sydsluttning med berg i dagen.
 • Jordmån: Lera. Zon: 2-3. ”Men för säkerhets skull köper jag bara växter för zon 3.”
 • Drömmer om: ”Att våga mig på rosor! Jag har varit lite rädd för dem men nu har jag satt två honungsrosor och en Skedaros och vill ha fler.”
 • Instagram: caroline.eriksdotter/Min lilla trädgårdsvärld
Irisen är en ståtlig perenn (flerårig, blommande ört). Det finns sorter både för torra och fuktiga lägen.
Nepetan kallas ibland för kattmynta, kattleka eller kattlusta eftersom dess doft får de flesta katter att bli alldeles vilda.
Den rödbladiga smällspirean kallas djävulsbuske och ger en dramatisk effekt i trädgården.
Silvrigt, vitt och kalla, gröna toner med en dragning åt blått passar bra tillsammans. Här är det silverarv, lammöron och funkia som bildar en sval rabatt.

De tidigare ägarna hade planterat mycket buskar och träd, som med åren blivet en gnutta vildvuxna. Caroline och Tommy kapade det mesta. –Fram till för tio år sedan hade vi bara en gräsmatta. Som tur var lät vi blodboken, bohuslinden, den gamla magnolian och gullregnet stå kvar. Att ta bort de stora träden visade sig vara ett misstag. Huset ligger i en sluttning mot söder och solen gassar utan pardon hela somrarna. Altandäcket går knappast att utnyttja dagtid trots att Caroline och Tommy har byggt en pergola i ena hörnet.

– En och annan nyplanterad växt har bränts sönder och under värmeböljor blir lerjorden så torr att den spricker, säger Caroline. Nu har hon fullt sjå med att bygga upp en ny struktur, plantera buskar och skapa rum och skugga. För trädgårdsintresset kom till slut. –När barnen föddes började vi vara hemma och utomhus mer. Då började det bli kul att greja! Så intresset kom under föräldraledigheterna, berättar Caroline.

När barnen föddes började vi vara hemma och utomhus mer. Då började det bli kul att greja

Det första hon och Tommy satsade på var att göra om den gamla vattenbrunnen, som numera enbart används för bevattning i trädgården, till en önskebrunn. Runt karet sådde Caroline borstnejlikor. Det var en blomma hon hade goda barndomsminnen av eftersom hennes mormor odlade sådana. Med tiden har det byggts altandäck i olika nivåer, nya rabatter har anlagts och Tommy och Caroline snickrar den ena blomsterbågen, växtstödet och trädgårdsmöbeln efter den andra. De gillar, som sagt var, att greja!

– Vattenväggen vid den lilla dammen har jag till exempel gjort själv. Tommy gjöt plintar, sedan byggde jag ramarna.

Den inre ramen med plexiglasskivan kan man skruva bort inför vintern. Vattnet går genom ett kopparrör, där Tommy har borrat en massa små hål, som det kan sippra ut ur. Nu väntar Caroline bara på att piprankan, som hon har plante rat vid sidan av vattenväggen, ska ta fart och klä in ramen i grönska.

Trädgården är Carolines skötebarn men en sak är sambon Tommys ansvarsområde: tomaterna. Han brukar få några plantor av sin mamma eller syster, vilka vårdas ömt trots att han inte ens äter tomater!
Intill den inglasade pergolan växer en skogsklematis, Paul Farges (även kallad Summer snow), som snabbt täcker stora ytor med sitt klättrande växtsätt. Caroline har planterat sin i ett rör med jord under altandäcket, vilket har funkat bra.
Caroline och Tommy expe - rimenterar sig fram runt den nyanlagda guldfiskdammen för att få koll på vilka växter som trivs. Caroline vill gärna få till en lite mjukare och flackare strandlinje.
Daggkåpa och silverarv är två lätt - skötta växter, som gärna brer ut sig över stora ytor. Här har de fått sällskap av en vit pion.

Mitt i slänten har hon sin ”mormorsdel”. Där blom - mar pionerna och den tack - samma daggkåpan får bre ut sig tills Caroline kommer på vil - ka växter som ska få ta plats här permanent.

– Här har jag gått efter principen att man tager vad man haver och blandat hej vilt, säger hon. Caroline gillar blommande växter. I början kastade hon sig över de plantor som blomma - de vackrast i plantskolan just när hon besökte den. Numera sker urvalet med lite större eftertanke.

– Jag har börjat arbeta för att få till en fin blomning från tidig vår till sen höst, säger hon. Att skapa rumslighet är en annan ambition, som så smått börjar ge resultat även om träd - gården fortfarande är under uppbyggnad.

De första åren frågade Caroline ofta sin trädgårdsutbildade svägerska om goda råd. Instagram och Pinterest har också varit inspirationskällor och en god hjälp när hon har fått en idé och velat se hur andra har löst liknande uppgifter. Men allra mest har hon lärt sig genom att experimentera på egen hand. Ju mer tid och omsorg Caroline har ägnat sin trädgård, desto större har passionen blivit. Sedan ett par år tillbaka instagrammar hon under rubriken ”Min lilla trädgård” och för ett år sedan blev hon medlem i Bohuslän/Dalslandskretsen av Sällskapet Trädgårdsamatörerna. Nu ska hon för första gången ha en trädgårdsvisning i deras regi under sommaren.

– Numera är trädgården mitt största intresse. Jag är ute jämt, från tidig vår och fram till september. Det är här jag får min återhämtning. Vissa är ute och springer, jag blir lugn att att gå runt i trädgården, plocka lite ogräs och bara mysa. Jag tar hand om rabatterna och Tommy klipper gräset!

ANNONS

Kampanj-shop från Härligt Hemma - Unika erbjudanden på allt för hemmet.

Extern länk från Shop

Köp här!

Carolines nybörjartips

 1. Bo på platsen minst ett år, genom alla säsonger, för att se vad som finns och hur trädgården fungerar med sol, vatten, skugga och kallstråk innan du börjar greja så mycket.
 2. Var rädd om stora, gamla träd. Ta inte ner dem. De ger många gånger en välbehövlig skugga och är trädgårdens stomme.
 3. När du planerar trädgården – tänk på att den ska funka alla årstider. En vinterträdgård kan bli väldigt trist om man glömmer bort det städsegröna och buskar och träd, som ger struktur och kan vara vackra även utan blad. Enbart perenner blir platt.
 4. Arbeta med jorden från start. Det tar tid att bygga upp en bra jord med gödsel, kompost och trädgårdsavfall, en jord där växterna kan trivas.
 5. Våga testa! Gå inte alltför strikt efter regelboken. Man lär sig mycket om sin trädgård genom att prova sig fram, även om det sker med varierande resultat.
Publisert:

Aftonbladet

/

Härligt hemma

/

Odla – Tips för din odling

ÄMNEN I ARTIKELN

Odla – Tips för din odling

Trädgård

Växthus

Odla

MER OM HÄRLIGT HEMMA

Guide till handelsträdgårdar i Stockholm

Karl Fredrik: Växter för dig som inte har gröna fingrar

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Karl Fredrik: Så höstfixar du i trädgården

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Karl Fredrik: Så kan du använda höstlöven i trädgården

Experten: Så tar du kål på mördarsniglarna

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Proffsen: Så lyckas du med odlingen direkt

Drömmen slog in – nu är den underjordiska trädgården klar

Enkla knepet som ger dahlian fler blommor

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Smarta prylar till hemmet inför semestern

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Bli av med mördarsniglar och andra skadedjur

Så skaffar du höns i trädgården – steg för steg

Matcha en trendigt sprakande trädgård

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Stilsäkra tips för en mysig uteplats

Så startar du din egen biodling i trädgården

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Få ordning i trädgården – göm leksaker och cyklar

Så tar du sticklingar på pelargoner

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Så fixar du fint på balkongen - 7 tips

”Totalt överlägsen” – här är årets pelargon

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Pool i trädgården: Bästa tipsen

Intresset för odling ökar – brist på odlingslotter

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Smarta prylar till trädgården

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Utomhusbelysning: Tips för trädgården

Artikeln innehåller annonslänkar

Ljusslingorna som gör uteplatsen mysigare

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Utebelysning med julfigurer – bästa tipsen