Så blev slitna ladan ett riktigt drömhem

Av: 

Ann-Charlotte Fägerlind

Inredning

Ett gammalt torp och en sliten lada som byggts om, sammanfogats och förvandlats till ett hem som flödar av ljus och kreativitet. Här, i Östra Tunhem utanför Falköping, bor Sanna och Fredric omgiven av en prunkande trädgård.

 I det före detta konferensrummet i ladan står nu en samling vintagemöbler från Antikkompaniet i Larv, ett av parets många utflyktsmål när de letar möbler till sitt hem.
I det före detta konferensrummet i ladan står nu en samling vintagemöbler från Antikkompaniet i Larv, ett av parets många utflyktsmål när de letar möbler till sitt hem.
Sanna står och skär äpplen vid köksön. Framför köksön står två barstolar från Ikea och ovanför hänger en industriinspirerad lampa från Ljusexperten. Den takhängda hyllan har Fredric gjort av ett gammalt trälock och lite kätting.
Industrihurtsen i plåt rymmer parets teckningar och kalligrafi. Pianopallen fick Sanna som ung av sin mormor när hon flyttade hemifrån. På väggen Sannas inramade tapetskisse
Matplatsen i köket är placerad vid stalldelens tegelvägg. Bord samt stolar är ritade av Stina Sandwall och kommer från Lundbergs möbler i Tibro.
Ett kastanjestaket ramar in trädgården och smälter in i grönskan. Det är lätt att sätta upp, det åldras vackert och är i princip underhållsfritt. Dessutom håller det hunden Gibson kvar på gården
Vyn över höskullen där Fredric jobbar om dagarna och den borstade ståltrappan som leder upp till ovanvåningen. På hyllan i bak - grunden ligger en Dobrogitarr och över räck - et ligger en klanpläd från Skottland. Bänken är hunden Gibsons favoritplats. På övre plan skymtar en begagnad stjärnkikare.
Vid flygeln, en Roland digital grand, övar Sanna om dagarna eller tar emot tillresta operasångare för coachning i språk och rollinstudering. I hyllan bakom ses delar av parets vinylsamling.
Ovanför industrihurtsen hänger en av Sannas tapetskisser inramad, inunder finns fem strömbrytare i borstat stål.
I hemmet finns inga fönsterbrädor utan Fredric och Sanna använder i stället olika bord samt blomsterbänkar för krukväxterna. Här ett som Fredric gjort av en svetsad stålram med gjuten betongplatta.
Badkaret med lejontassar har fyndats på Trademax. Den gamla korgstolen har spraymålats med kopparfärg. Hyllan på väggen är ett hemmabygge och badrumsmattan är från Åhléns. Badkarsblandaren i koppar kommer från Duschbyggarna.
Den lilla hallen mellan sovrummen är tapetserad med Stig Lindbergs tapet Grazia.
Badrummet pryds av vitrinskåpet Stockholm från Svenssons i Lammhult. Bordet och handfatet kommer från Marocko bazar. Golvklinker från Tiles R Us.
Gibson har sin sovplats framför stallets stora fönster, det som tidigare var ett gödselutkast. Här har hon bra utsikt över trädgården.
Utanför köket bakas pizzor i den vedeldade pizzaugnen från My outdoor kitchen. På uteterrassen är det uppdukat för en härlig lunch. Utemöblerna kommer från Grythyttan. I rabatten syns bland annat sommarrudbeckior, lammöron, jätteverbena och perukbuske.
I den romerska poolen tar paret många dopp i om sommaren. Bassängen har Fredric själv byggt. Lejonhuvudet är format av hönsnät, betong och munstycket från en gammal varmluftspistol fungerar nu som vattenutkast. Keramikfatet i förgrunden är köpt hos Kdesign.
Vattenposten i växthuset är uppmurad av Lecablock och putsbruk. Väggen ovanför har dekorerats med blandat kakel från Fired earth, efter inspiration från varmbadhusen i Budapest.
Fredrics barndomsminnen från somrar i Frankrike ledde till drömmarna om en egen boulebana. En ram av granit på en tom grusad yta har fyllts med markduk och stenmjöl. Svarta klot från Obut. I bakgrunden syns bastuhuset från Poltec.

Vem bor här?

  • Fredric Sehéler, 50, och Sanna Hodell, 52, med Fredrics dotter Rebecka, 17, och hunden Gibson, en blandras av amerikansk plotthund och västsibirisk laika.
  • Gör: Fredric är formgivare och Sanna är musiker.
  • nstagram: @fseheler, @sannahodell och @vibyggdeentradgard.

Ett lätt duggregn drar sig förbi Sanna och Fredrics lilla paradis på kanten av Mösseberg i Östra Tunhem denna septembereftermiddag. Några gråsparvar flyger förbi den rykande pizzaugnen där en härlig pizza gräddas. Sanna och Fredric är i full gång med dukningen samt att baka en äppelpaj till efterrätt i köket.

Fredric berättar att ladan och torpet är från tidigt 1900-tal som stod tom fram till år 2000. Med stor hjälp av sin pappa Paul Andersson tog han tag i att renovera ladan själv. I den murade stalldelen hade Fredric ofta konstutställningar förr, men såg senare möjligheten att utöka utställningsytan till ladan på grund av den magnifika takhöjden.

– Jag har tidigare bott i en modernare villa så jag gillade de olika etagen som fanns i mellan ladan och stallet. Vi gjöt ett betonggolv, tätade väggarna med isolering och öppnade upp flera fönster så att det blev lite mer ljus i ladan, för att sedan lägga in ett grått kalkstensgolv. Jag ville även behålla ursprungskänslan av ladan genom att lägga råspontpanel med en lite mer oslipad yta på innerväggarna. Jag behöll även takbjälkarna som vitmålades tillsammans med panelen.

Jag ville behålla ursprungskällan av ladan

Fredric beställde en smidestrappa av byns smed Pelle Johansson för att knyta ihop ladans stora rum med höskullen på det övre etaget. Ursprungsidén var att trappstegen skulle kläs i trä, men när han såg de första provstegen i borstat stål lade han den idén åt sidan, stålet var så vackert i sig.

På höskullen skapade Fredric sitt kontor där han idag arbetar med sin verksamhet. Ladan var inredd som ett konferensrum fram till 2018, då konferensmöblerna åkte ut. Sanna och Fredric åkte till en lokal antikaffär där de genast valde ut olika delar från flera soffgrupper.

På en patchworkmatta från Carpet vista satte de ihop sin egen soffgrupp. De sågade av benen på ett matsalsbord så att det skulle passa in som soffbord. Runt om i rummet hänger målningar från Fredrics serie Bohuslän där han har målat av sin dotter Rebecka och hennes vänner när de leker i vattnet på olika platser vid kusten.

Personliga minnen är viktigare för oss än strikt stil

– När vi träffades hade vi redan varsitt bohag och olika stilar. Det har varit kul och utmanande att kombinera det vi gillar bäst i varandras smak med nya men även nygamla möbler samt fynd från gemensamma resor. Personliga minnen är viktigare för oss än strikt stil, berättar Sanna.

Stalldelen hyste kor och gris senast på 1940-talet. Femtio år senare, under 1990-talet, renoverade Fredric det stora rummet, han slog ut foderbordet, tog bort några stolpar, stöttade upp taket på nytt och satte in nya fönster. Golvet har flera gånger bytts ut genom åren. Först bara sand på betong, därefter klinker och nu ett vitbonat ekgolv från Rappgo.

– Rummet har haft olika funktioner genom åren: utställningslokal, kontor och lunchrum. Nu är halva rummet inrett som musikstudio med flygel, gitarrer, dragspel och kontrabas. Här förbereder Sanna sina uppdrag eller spelar in musik, bland annat till mina egna filmproduktioner. Andra halvan av rummet består av en blandad soffgrupp för musiklyssning, umgänge eller ett glas vin på kvällen, säger Fredric.

I samband med ett uppdrag som Fredric gjorde för en skjutdörrstillverkare, föddes idén att bygga samman det fristående brygghuset med ladan för att få ett härligt ljusinsläpp i det som kom att bli det nya köket. Med glasade skjutpartier på var sida skulle man kunna nå två olika uteplatser från samma rum.

– Före sammanbyggnationen av lada och brygghus skissade jag på ett rum med avvikande och modernare form, för att undvika ytterligare en lada mellan de befintliga byggnaderna. I samråd med arkitekten Hans-Erik Andersson fick den nya huskroppen ett sluttande tak med långt taköverhäng som skyddar skjutpartierna.

Köket inreddes efter inspiration av typiska restaurangkök. Runt kökets hjärta, en gasspis från Bertazzoni, byggdes ett enkelt Ikea-kök med rostfria lådfronter.

– Väggen kaklades med vitt kakel i halvband från Miljöagenturer, öppna hyllor sattes upp så att kopparkastrullerna från Mauviel prydligt skulle kunna hänga framme och samtidigt ge en praktisk förvaring för porslin. Brygghuset byggdes om till två sovrum och det gamla vagnsskjulet räckte till både grovkök, entré samt ett stort badrum, berättar Fredric vidare.

Folk som hälsar på verkar bli inspirerade av vår trädgård

– Sanna och jag gillar kakel i olika stilar, vi köper ofta med oss enstaka kakelplattor på våra resor. Badrummet fick ett klinkergolv i Marockoinspirerad stil från Tiles R Us. Handfatet i mosaik köptes in från Marocko bazar på Ringvägen i Stockholm. Tanken med ett stort badrum var att man skulle kunna hålla varandra sällskap. Till exempel, om en tar ett bad kan den andre sitta intill och läsa en bok. Något vi ännu inte hunnit med sedan badrummet stod klart, ler Fredric.

Parets senaste projekt är att bygga upp trädgården. Sedan första spadtaget för tre år sedan har allt dokumenterats i dagböcker. Växtval varvas med egna teckningar, översiktskartor, galna idéer och diverse byggprojekt. Dessa dagböcker ligger nu till grund för en trädgårdsbok som paret planerar att ge ut.

– Folk som hälsar på verkar bli inspirerade av vår trädgård, oavsett om de är nybörjare eller mer erfarna odlare. Vi blev själva totalt uppslukade så fort vi satte igång. Det är fantastiskt att ha en plätt mark där vi kan pröva allt som faller oss in, från rosenrabatter och udda träd till pergolabyggen, yogagolv samt fiskdamm med vattenfall. Vi har kastat oss ut, läst på och gjort misstag, lärt oss massor under tiden. Om en bok kan inspirera andra är det såklart kul, med tanke på hur roligt vi själva haft.

ANNONS

Eleganta och lyxiga ljusstakar från Orrefors - köp dem hos Cervera!

Extern länk från Cervera

Gå till butiken

Fem bra tips!

  1. Gå på lust när det kommer till inredning och trädgård. Hellre fort och fel än ingenting alls. Det går att rätta till saker i efterhand.
  2. Behåll bara grejer du verkligen tycker om och skänk bort resten. Enligt Marie Kondos devis ”does it spark joy?”
  3. Bygg din trädgård så att du kan njuta av de bästa vyerna även inifrån hemmet.
  4. Våga släppa taget om designstilar och tillfälliga trender. Saker med en egen historia blir aldrig otrendiga. Blandat är bäst, tycker vi.
  5. In med ljuset. Skippa gardiner och inred med andra textilier i stället.
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Inredning

Trädgård

MER OM HÄRLIGT HEMMA

Lantliv i lugna och stilla nyanser på 30-talsgård

Drömhus – med glimmande juldukning

Skapade grön oas i förortslägenheten

”Jag stod och målade klart köksluckorna dagen innan jag födde”

”Jag blev kär minst 20 gånger under visningen”

Välkommen till vintage och loppis i Hammarby sjöstad

Så byggde familjen sitt drömhus

Klassisk jul i moderna huset

Nostalgisk jul med pyssel och stjärnor

Wow så fint! Så enkelt att förnya gamla krukor

Förvandla äppellådan till ett snyggt sängbord

Sovrumsspecial: Tre trendiga och sköna stilar

Färgstarka villan med pyssel på schemat

Piffa sovrummet en snygg sänggavel – på en timme

Fixa en smart anslagstavla till barnrummet

Gör det själv: Förvandla din moppebyrå

Köksspecial: Fem heta stilar

Höstens finaste blomstergrupp

Maxa myset hemma

Gjut skålar av porslin och betong

Fixa mysiga rum i trädgården

Skapa vackra ljusslingor hemma – på tre smarta sätt

Slipp kaos i köket – fixa ett smartare skafferi

Äntligen dags för julmys