Egen amaryllis till jul – så här gör du

Plantera din egen amaryllis – 4 steg från lök till blomma

avKristofer Gustafsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Pernilla Hed
Egen amaryllis – dags att sätta lökarna om du vill ha din blomma till jul.

Vill du ha en egen amaryllis till? Då är det dags att sätta amaryllislöken i jorden.
Om den ska blomma till jul.
Det tar ungefär 6–8 veckor.

Köpa din amaryllislök ett par månader innan jul och driv den själv. Det är en speciell känsla att följa förvandlingen från lök till blomma.

Lök av god kvalitet

Satsa på en lök av bra kvalitet – det betalar sig. En fast lök, inte möglig eller med några skador. En kraftig amaryllislök av bättre kvalitet ger fler blomstänglar som ofta avlöser varandra under blomning.

Det tar 6-8 veckor från det du väcker löken till den blommar. Tiden varierar med sorten och hur varmt den står.

Placera löken i en amaryllisvas eller ett glas med ljummet vatten. Se till att bara rötterna hänger ner i vattnet. Låt den stå så i några dagar innan du planterar den i jord.

Välj en stabil kruka

Plantera löken i en stabil kruka eftersom blomman kan bli stor och tung. Plantera i vanlig blomjord ungefär två centimeter mellan lök och krukkant.

Låt hälften av löken vara ovan jord. Vattna så jorden är genomblöt men låt inte vattnet komma på löken. Använd vanlig blomjord och gärna ett lager lecakulor i botten för bra dränering.

Ställ varmt

Ställ krukan varmt, 20-22 grader. Låt den sedan stå utan att vattna den. Efter 3–4 veckor dyker knoppen upp. Placera krukan ljust och vattna mycket sparsamt. Några få centiliter per vecka räcker. Med för mycket vatten riskerar löken att ruttna.

Tycker du löken växter för snabbt reglerar du det genom att ställa den svalare. Vill du å andra sidan påskynda processen ökar du värmen och skapar mer ljus.

Samma sak när amaryllisen blommar, vilket tar ytterligare några veckor, ställ den svalare för att förhindra att den blommar ut.

Går att återanvända

När blomman vissnat – klipp bort stängeln från din amaryllislök.

Fortsätt vattna och ge den näring som det var en vanlig krukväxt.

Till sommaren kan den stå utomhus. Du kan plantera din amaryllislök i rabatten och ta in den i god tid innan frosten. Upphör att vattna och låt bladen vissna så bara amaryllislöken är kvar.

Börja om från början. Ta fram krukan 8-10 veckor innan jul.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM
MER OM HÄRLIGT HEMMA