5 saker du kan göra med kaffesump

Av: Clara Öhrn

Publicerad:
Uppdaterad:
Kaffesump är med användbart än du tror.
Foto: Thinkstock
Kaffesump är med användbart än du tror.

Kaffe

Släng inte det använda filtret med kaffesump.
Det gamla kaffet har flera smarta användningsområden.
Här är fem saker du inte visste att du kunde göra med kaffesump.

Tänk till en extra gång innan du slänger gammal kaffesump igen. Kaffet kan användas till mycket mer än du tror - alltifrån hudvård till trädgårdsarbete.

Här är våra fem bästa tips.

1. Peeling

Slipp spendera dyra pengar på kroppspeeling. Gammal kaffesump är utmärkt att skrubba bort döda hudceller med. Kaffe innehåller även antioxidanter som piggar upp trött hud. Använd kaffet som det är eller blanda upp det med olja (t.ex. kokosolja eller olivolja) så blir skrubben extra härlig och återfuktande. Billigt och bra.

2. Vid halka

Torkad kaffesump är perfekt att använda istället för salt när det är isigt ute. Den naturliga syran i kaffet gör att isen smälter snabbare och du slipper halkan, billigt för dig och bra för naturen.

3. Till blommorna

Visste du att blommorna älskar kaffesump? Det är faktiskt sant. Sumpen har lågt ph-värde vilket gör blommorna färggrannare. Strö lite kaffesump i krukorna så mår blommorna bättre. Metoden fungerar även utomhus men se till att sumpen inte ligger ovanpå jorden - om du har fåglar i trädgården kan de bli sjuka av koffeinet.

Kaffesump är även bra i grönsakslandet. Ph-värdet håller borta skadedjur som sniglar och myror men gör att de nyttiga maskarna stormtrivs.

4. Få bort dålig lukt

Luktar du illa om händerna efter att hanterat skaldjur eller lök? Då kan du skrubba händerna med kaffesump så försvinner lukten.

Du kan även använda kaffesumpen som luftrenare och för att bli kvitt dålig lukt. Lägg torkad kaffesump i en ren nylonstrumpa och knyt åt. Lägg sedan knytet i garderoben eller kylskåpet, så är lukten borta i ett kick.

5. Till den ingrodda disken

Kaffesump är ett skonsamt sätt att få bort ingrodda matrester i kastruller och stekpannor. Blanda kaffesump med lite diskmedel och rengör med en svamp så blir kastrullen skinande igen.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM HÄRLIGT HEMMA