Bosse Rappnes bästa tips för sommarblommor i balkonglådan

Av: 

Nina Kindbro

Odla – Tips för din odling

– Tänk om alla balkonger i hela staden hade prunkande balkonglådor, säger Bosse Rappne, och ögonen riktigt lyser. Vilken fantastiskt vacker stad vi skulle ha då.
Så kom igen, nu fyller vi balkonglådor och krukor, och låter hela landet blomma. Här är trädgårdsmästare Bosse Rappnes bästa tips för sommarblommorna i balkonglådan.

– Sommarblommor blommar inte för att vara vackra utan för att fortplanta sig, säger Bosse Rappne, trädgårdsmästare på Ulriksdals slottsträdgård.

Han bär fram skira vita blommor och en lila som doftar gott av viol. Här ska planteras sommarblommor i balkonglådor och krukor.

Balkonglådor är enkelt och roligt.

– Nu är vädret varmt och vi behöver blomster och färg. En balkonglåda förgyller vilken balkong som helst och det är inte speciellt knepigt heller, säger Bosse Rappne.

Välj gärna en balkonglåda med vattenmagasin så slipper du tänka på att vattna varje dag när det är varmt. Och hoppa över lecakulorna, det kan bli för mycket dränering och för lite jord. Planterar du i kruka så väljer du en med hål i botten, hålet täcker du med en skärva så att jorden inte rinner ut.

– Jag fyller lådan med jord nästan upp till kanten men jag trycker inte till, det ska vara ganska löst, säger Bosse Rappne. För fjärilarnas och binas skull har jag valt en heliotrop, de älskar den och den doftar fantastiskt.

Balkonglåda avlång

Land Garden

Balkonglåda avlång

498,00 kr

Tillfälligt slut

Till shoppen
Petunia ”Million bells”, heliotrop och snötörel ”Diamond frost”.

På många växter finns en plastställning, ett peltaclip, för att man ska kunna odla dem tätare i växthusen.. Den kan man antingen ta bort eller låta sitta kvar som stöd. Klipp av den nedersta delen så att du får loss krukan, plantera växten och det gröna stödet kommer snart inte att synas men hjälper växten att hålla sig upprätt om det blåser.

– Flytta jorden lite åt sidan och sätt ner växten, tryck till lite så den står stadigt, säger Bosse Rappne. Diamond frost är en av mina absoluta favoriter, en otroligt tålig växt som blir magnifik. Här tar jag bort peltaclipet för jag vill ju att den ska hänga över kanten. Med ett par rosa million bells får vi färg och det blir väldigt fint när den väller över.

Det är bra att ha några vita växter i krukor och lådor, de syns bra på kvällen när det blir skymning. På dagarna syns det som har mer färg.

– Det här är enkelt att sköta, bara att vattna och fylla på med näring efter några veckor när planteringsjordens näring tagit slut. Man kan välja om vill använda pulver eller, som jag föredrar, något flytande som går att blanda i bevattningen, säger Bosse Rappne.

– Blommor blommar inte för att vara vackra, de blommar för att föröka sig. Så fort blommorna börjar bli fula betyder det att de blivit pollinerade och blommat över och ska sätta frö. När växten känner att den säkerställt kommande generationer med fröbildningen, då minskar blomningen. Är man noga och plockar bort de överblommande blommorna så kommer växten känna att , nej, jag har inte gjort tillräckligt, jag måste göra ännu mera knoppar och ännu mera blommor och då blommar de rikligare och rikligare, säger Bosse Rappne.

Bosse Rappne hoppas på att fler ska plantera sommarblommor i sina balkonglådor.

– Tänk om stans alla balkonger var klädda med balkonglådor. Tänk vilken fantastiskt vacker stad vi skulle ha, säger Bosse Rappne.

Vattna, fyll på med näring och plocka bort vissna blommor, då håller blommorna sig fina hela sommaren.

Så lyckas du med sommarblommorna i balkonglådor och krukor

  • Hoppa över lecakulorna och använd hellre en balkonglåda med vattenmagasin. Det finns flera olika modeller. Då får du plats med mera jord. Använder du en kruka ska den ha hål i botten, hålet täcker du med en skärva av en lerkruka så att överskottsvattnet, men inte jorden, rinner ut.
  • Fyll på med jord utan att trycka till den. Näringen i planteringsjorden räcker 3–4 veckor och sedan behöver du fylla på mer, enklast är det att hälla i något flytande näringsmedel i vattnet du vattnar med.
  • Plantera inte för tätt, tänk på att blommorna växer en hel del under sommaren.
  • Nyp bort de blommor som vissnat, annars går de i frö och plantan tror att den är klar och inte behöver producera fler blommor.

ANNONS

Härligt Hemma kampanj-shop: Missa inte unika erbjudanden på allt för ett härligt hem.

Extern länk från Shop

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Växterna du inte kan misslyckas med – zon för zon

ÄMNEN I ARTIKELN

Odla – Tips för din odling

Bo Rappne

Trädgård

Hus och hem

Blommor

MER OM HÄRLIGT HEMMA

Plantera träd i kruka för balkong och terrass

Här är blommorna som tål minusgrader

Bosse Rappnes 7 favoriter bland sommarblommor

Trädgårdskalender juni – det här kan du göra just nu

Rappne tipsar: Så gör du en enkel julgrupp

Så fixar du finaste höstkrukan

Bosse Rappne – så lyckas du med vårlökar i kruka

Trädgårdskalendern juli: Det här kan du göra just nu

Bosse Rappne tipsar: så sköter du dina tomatplantor

Trädgårdskalender: det här kan du göra i maj

Så sköter du bäst om julblommorna

Bosse Rappne: Krokus – det blir man alltid glad av

Bosse Rappne: Äntligen är det dags att så frön

Höstens finaste blomstergrupp

Rappne: Så blir du enklast av med ogräset

Bosse Rappne: Här är de bästa höstblommorna

Så lyckas du med krukväxterna - Bosse Rappnes bästa tips

Tricket för att välja bästa amaryllislöken

Äntligen dags att plantera vår i krukor

Så sommarblommor – 10 vackra frönyheter

Välkommen in i Bosse Rappnes privata växthus

Så fixar du en blommande trädgård

Vattna din växter på rätt sätt

Fixa vårkänslan med lökväxterna