Äntligen – nu kommer kantarellerna

Kantareller - nu är de äntligen här.
Kantareller - nu är de äntligen här.

Nu börjar de, bokstavligen, poppa upp som svampar ur jorden – kantarellerna! Det glimmar gult i skogarna och jakten är igång. Här är tipsen för en lyckad svamputflykt.

Mellan träden syns något gult, är det inte? Nä, ytterligare ett gult löv som luras. Jakten på kantarellerna är inte alltid så enkel. Var kan de finnas? Vid kärrkanten, under granarna eller i gräset?

Men rätt som det är står de där, mitt på stigen och lyckan är total.

Tillhör du dem som nästan aldrig hittar några ätbara svampar i skogen? Det finns faktiskt några ställen du ska titta lite extra efter. Nedanför bergknallar i söderläge, där rinner vattnet ner och fukten hålls kvar längre, vilket svampar gillar.

Lyft på grenar och gräs så gör du kanske fina fynd.
Lyft på grenar och gräs så gör du kanske fina fynd.

Svampar lever i symbios med träd, vanligast med tall, björk, gran, ek, asp och bok. Så ser du en aspdunge, gå dit och vänd lite på de svarta löven på marken så kanske du gör ett riktigt kantarellfynd. Eller titta lite extra runt nedfallna trädstammar, de gör också att det blir lite fuktigare.

Är det mycket sten där du går så bör du byta ställe, kantareller gillar oftast inte stenig mark.

Det som är bra med kantareller är att hittar du en så finns det väldigt ofta fler i närheten så det är bara att snoka runt. Lyft på löv, gräs och grenar, där under kan de små godingarna gömma sig. Hittar du kantareller i tjock mossa, känn efter om det inte finns fler djupare ner i den.

Hittar du ingen svamp trots allt? Ät några blåbär, njut av en fikapaus och lägg dig på rygg och titta på trädkronorna, sedan är det dags för ett nytt försök.

Utrustning:

  • Korg eller papperskasse, inte plast.
  • Svampkniv, med borste
  • Fika
  • Sittdyna

Här hittar du den bästa termosen för fikat i skogen.

Fakta kantareller

Kantarell Cantharellus cibarius – god och smakrik svamp som växer i löv- och barrskog. Karaktäristiskt utseende med sin gula färg och knubbiga form. Populär matsvamp och kan möjligen förväxlas med falsk kantarell av ovana plockare. Den falska kantarellen är dock ofta starkare i färgen och tunnare i sin form.

Blek kantarell Cantharellus pallens växer främst under ekar och i hassellundar. Den är knubbigare och mycket blekare än vanlig kantarell. Hattens översida är ofta nästan vit. Smaken och konsistensen skiljer sig också från kantarellens.

Publisert:

LÄS VIDARE