William Morris – blommönstren vi älskar

Nu släpper H&M sin kollektion med de älskade mönstren

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Millesgården, H&M, Norrgavel

Inredning

Älskar du också William Morris härligt mönstrade tapeter? Nu kan du göra mer än att tapetsera. Besök Millesgårdens William Morris-utställning, klä dig i H&M:s nya kollektion med Morris-mönstrade kläder och inred med kuddar från Norrgavel.

På Millesgården i Stockholm visas en utställning om den mångsidiga engelska designern William Morris, vars idéer om hantverk och kvalitet spreds över hela Europa vid sekelskiftet 1900. Här presenteras hans liv och gärning med konstverk, tapeter, tyger och möbler. Det är berättelsen om en framgångsrik affärsman och fabrikör och som samtidigt var brinnande socialist.

Foto: Millesgården, Malin Arnesson
På Millesgården visas en utställning om William Morris livsverk.

William Morris (1834–1896) var en verklig mångsysslare som under sitt 62-åriga liv hann ägna sig åt så olika saker som konst, arkitektur, bevarande av gamla byggnader, liksom design och konsthantverk. Han var författare av romaner och poesi, han startade bokförlag och designade typsnitt. Han intresserade sig för isländska sagor som han översatte till engelska. Han var socialist men också en framgångsrik entreprenör och affärsman.

Kuddfodralet ”Belleflowers”, 1 250 kr, Norrgavel.

Det märks att William Morris mönster fortfarande är populära. Förutom alla tapeter använder nu Norrgavel hans mönster till en kudde, vi hoppas på fler. H&M släpper i dagarna sin nya kollektion kläder med mönster av William Morris. Blusar, kjolar, klänningar, alla med de härliga färgerna och mjuka formerna..

Foto: H&M
H&M:s nya kollektion med mönster av William Morris.
Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM HÄRLIGT HEMMA