Så blir du av med klädesmal

Av: 

Clara Öhrn

Klädesmal
Klädesmal

Skadedjur

Har du problem med små hål i kläderna?
Då kan de ha blivit angripna av klädesmal.
Så här blir du kvitt mal i garderoben.

Har du sett små gula eller grå fjärilar hemma? I så fall kan du ha fått in klädesmal eller pälsmal i huset. De små fjärilarna har mellan 12 och 14 mm mellan vingspetsarna och deras larver kan göra stor skada på kläder och andra textilier.

Naturmaterial särskilt utsatta

Den 10 mm långa larven angriper i första hand naturliga material som ull, päls eller fjädrar men de kan även angripa material från växtriket. Syntetiska material klarar sig ofta undan den lömska larven, men håll ett extra öga på plagg gjorda av blandmaterial, om de blivit nedsmutsade kan även de bli angripna.

Fjärilarna lägger ett hundratal små ljusa ägg i kläder, mattor och pälsar. Äggen är svåra att upptäcka och när de väl kläcks spinner larven ett rör av spinntråd och avgnagt material från textilierna den sitter på. Det kan dröja så länge som ett år innan ägget blir en fjäril. Malen trivs bäst i rumstemperatur.

Störst risk för mal är om du tar hem gamla textilier, var extra försiktig med arvegods eller om du köper kläder och möbler second hand. Se även till att bara förvara rena kläder i garderoben - larven kan livnära sig på gamla matrester.

Så här blir du av med malen

  • Städa grundligt och töm alla utrymmen som garderober och byråer. Se till att dammsuga ordentligt vid lister och sprickor och piska alla mattor utomhus.
  • Frys dammsugarpåsen innan du slänger den i soporna.
  • Tvätta kläder i 60 grader eller frys i minst 72 timmar. Du kan även värmebehandla angripna kläder genom att stryka eller torktumla dem i 60 grader. Se också till att skaka eller borsta dem noga utomhus.
  • Lägg kläder och textilier du inte använder i tätslutande påsar och kontrollera dem kontinuerligt.
  • Spraya skåp och garderober med insektsspray innan du lägger tillbaka kläderna.

Källa: anticimex.com

ANNONS

Behöver du bättre förvaringssystem för din garderob? Hitta bästa priset här

Extern länk från Prisjakt

Läs mer

Publisert:

LÄS VIDARE

Experten: Så tar du kål på mördarsniglarna

ÄMNEN I ARTIKELN

Skadedjur