Här är hetaste inredningstrenderna 2022

Quiltat överkast Candice dot embroidery, 1999 kr, Ellos.
Quiltat överkast Candice dot embroidery, 1999 kr, Ellos.

Nytt år och nya trender – eller? Härligt hemma lät profiler från inredningsvärlden sia om vad som blir stort under 2022 och de är helt eniga: Klimatet står i fokus, vi slutar konsumera nyproducerat och trenden är (socialt och globalt) omhändertagande – och lavendellila, lent trä och lapptäcken.

”Vi hoppar av ekorrhjulet och slutar att konsumera”

Stefan Nilsson, trendanalytiker:

Vilka trender tror du att vi kommer att få se under 2022?

– 2022 blir året när antikonsumtion på allvar slår igenom. Allt i trendväg handlar om det. Just nu håller ett nytt ord på att etablera sig, och det är ”degrowth”. Vi hoppar av ekorrhjulet med att ständigt köpa nytt. I stället letar vi efter främst tre saker som inte kopplas till konsumtion: reparation, konst och natur.

– Vi gillar antikonsumtions-grejer som konst och konstupplevelser. Våra inredningsdetaljer (allt från mattor till stolar) ska snarare se ut som skulpturer än ha en funktion. Vi kommer prata om att konstnären Georgia O’Keefe bara ägde en handfull outfits i sin garderob. Det gillar vi. Återhållet är bra.

– Vi kommer också se mer av reparationsdetaljer som till exempel tydliga rep och snören, som vi associerar till reparation. Och tydliga vävtekniker. Vi kan se dessa rep ta sig uttryck i lindade handtag och som teknik för hur saker sätts ihop.

  • Är det några speciella länder eller delar av världen vi hämtar inspiration från under nästa år?

– Just nu läser jag massor av rapporter om hur populärkulturen påverkas av icke-engelskpråkiga tv-serier som till exempel Lupin, Casa de papel och så klart Squid game. Kanske är den amerikanska dominansen bruten nu.

POPULÄRT 2022… …blir organiskt knöliga saker i keramik, spår Trend-Stefan. Skulpturer, från 540 kr, Mette Ditmer.
POPULÄRT 2022… …blir organiskt knöliga saker i keramik, spår Trend-Stefan. Skulpturer, från 540 kr, Mette Ditmer.
Loungestol Cia, 7 195 kr, Bloomingville.
Loungestol Cia, 7 195 kr, Bloomingville.
Fåtölj Lois, 1899 kr, Wood.
Fåtölj Lois, 1899 kr, Wood.
Karl Johan-soffa i fanerad i björk, 1800-tal, från Bukowskis.
Karl Johan-soffa i fanerad i björk, 1800-tal, från Bukowskis.
Glasdekorationer Vinter 2021, från 49 kr, Ikea.
Glasdekorationer Vinter 2021, från 49 kr, Ikea.
  • Är det något material vi kommer att se extra mycket under kommande året?

– Kanske handlar det mer om kvalitet än om rätt material. Om vi nu ska reparera och laga framöver så behöver materialet vara bättre. Går det att reparera och göra om köksluckorna eller är kvaliteten för undermålig?

  • Vilka trendfärger kommer?

– Vi kommer prata mer färg än på länge. Orange, ljust gult, lila, blått i olika varianter, så klart både mörkgrön och mintgrön, men också grått. Jag gillar den här mörkt, mörkt gröna som nästan är svart. Och guld.

  • Finns det några inredningsdetaljer, ”it-pieces”, som blir extra populära under året?

– Skaffa en organisk, knölig sak. Jag ser det överallt. Pallar, speglar, lampor. Självklart i trendmaterialet keramik.

  • Hur påverkar pandemin och klimatförändringarna årets trender?

– Vi har inrett mer än på länge. Är vi klara nu? Man tänker att logiskt sett borde vi bör ja resa igen och sluta prata om tapeter, men ingen vet. Vi översköljs av en våg av produkter som sägs vara ”hållbara” eller ”klimatsmarta”. Det är svårt att veta om till exempel kökskniven med handtag av veteskal verkligen är ett miljösmartare alternativ. Under 2022 kommer vi diskutera ”greenwashing” och kräva konkreta belägg för påståenden som det med vetekniven.

– Det mest intressanta på andrahandsmarknaden är så klart saker som ingen uppmärksammar. Här finns det störst chans att fynda. Så jag vill svara: Stora saker. Skåp, soffor, matsalsmöbler. Jag tror årets fynd är en gigantisk Karl Johan-soffa… Men för den som vill köpa något litet tror jag att spetstextilier av alla slag är bra fynd.

  • Är det något du själv kommer att införskaffa under året, när det gäller inredning?

– Det finns så klart alltid ersättningskonsumtion och nya beteenden som driver inköp. Jag, som bott femton år i min lägenhet och tio år i min sommarstuga, har nästan allt. Mycket i min inredning handlar i stället om att rensa. Men det finns alltid nya behov. Just nu skulle jag behöva nån slags kökssoffa utomhus. Alltså inte en sån plastig loungemöbel utan en generös soffa som man kan sitta och äta, spela yatzy och kanske jobba vid.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN