”Nu söker vi de stora wowmarkörerna som verkligen syns”

Sju experter om hur vi inreder våra hem 2021

Monica Karlstein, inredare och bloggare på Hemmafixbloggen.se.

  • Vilka inredningstrender tror du att vi kommer att få se under 2021?

– 2021 är året då vi slänger behovet att följa trender i papperskorgen för ett tag och inreder lite mer som vi själva vill och tycker om. Vi kommer att fortsätta söka inspiration till våra hem, men inte alls följa trender på samma sätt. Jag tycker mig ha märkt av den här förändringen i ett par år nu, till exempel genom ett svalare intresse för inredningsmässor bland kollegor i branschen. Men det otrendiga är väl också en trend i sig.

  • Är det någon trend du själv kommer ta tillvara på?

– Att inreda mer omsorgsfullt. Jag kommer noga se över vad det jag köper innehåller, var det kommer ifrån, möjligheten att göra om det eller vilket andrahandsvärde det kan ha den dagen jag tröttnar på det.

  • Är det några speciella länder vi hämtar inspiration från?

– Vårt Sverige. Sjöar, älvar, berg och djupa skogar. Jag tror att det är oundvikligt. När vårt resande begränsar oss blickar vi runt om oss i stället, hemmavid.

  • Är det något material vi kommer att se extra mycket av?

– Trä helt klart. Husbyggen med träkonstruktioner som traditionellt inte varit konstruerade i trä och i inredningsdetaljer som heller inte varit gjorda i trä tidigare och möbler i massivt trä behandlade på många olika sätt.

  • Vilka är 2021 års trendfärger?

– Mörk skogsgrön, smutsig antikgul och rostiga toner.

  • Vilka ”it-pieces” blir extra populära?

– Stora möbler. Vi har så länge följt trender som fått oss att köpa ljusstakar, vaser, koppar och fat att vi har det i överflöd. Nu söker vi i stället de stora, wow-markörerna som verkligen syns. Stora vitrinskåp i massivt trä har tagit Instagramvärlden med storm ett tag nu och för många fortsätter jakten efter det gamla ”håll käften”-skåpet även under 2021.

  • Vad håller vi utkik efter på begagnatmarknaden?

– De glömda gamla furumöblerna blir superpopulära och säljer slut på andrahandsmarknaden och priserna skjuter i höjden. Kolla hashtaggen #räddafurumöblerna så ser du hur det hemmafixas för fullt ute i stugorna. Om vi nu ska prata trender så tycker jag att det här är en fantastisk trend där något som ingen vill ha plötsligt blir hett villebråd och upcyclas i stället för att slängas.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ämnen i artikeln