Så byggde familjen sitt drömhus

Av: 

Jennilie Isaksson

De platsbyggda bokhyllorna har Johan byggt. Luckorna kommer från Ikea. Bokhyllorna är målade i färgkoden S1502-Y. Soffbord, Ikea, matta, Jotex, jordglobsmobil, Newport. Brun kudde, H&M home, fruktskål, Mateus. Lampa i bokhylla, Carl Johan från Olsson och Jensen. Ljusstakar på spiselkrans är från Svenskt tenn.
De platsbyggda bokhyllorna har Johan byggt. Luckorna kommer från Ikea. Bokhyllorna är målade i färgkoden S1502-Y. Soffbord, Ikea, matta, Jotex, jordglobsmobil, Newport. Brun kudde, H&M home, fruktskål, Mateus. Lampa i bokhylla, Carl Johan från Olsson och Jensen. Ljusstakar på spiselkrans är från Svenskt tenn.

Inredning

På en tomt med fantastiskt solläge, närhet till Mälaren och knappt en mil in till centrala Uppsala har Emilia och Johan Hjalmarsson byggt sina drömmars hus. Här njuter de av en fröjdefull tillvaro tillsammans med barnen Inez, Signe och Nils.

Familjen Hjalmarsson bodde tidigare i ett vackert sekelskifteshus i Sollen tuna utanför Stockholm. En villa de beskriver som otroligt charmig men med hopplös planlösning.

De opraktiskt disponerade ytorna och det faktum att Emilia inte riktigt kände sig hemma i området fick paret att börja leta efter nytt boende. Ingen av villorna till salu på bostadsmarknaden uppfyllde familjens behov, trots att Emilia och Johan utökade sökområdet från Stockholm till Uppsala. De önskade ett luftigt hus med fem sovrum och gärna närhet till en glittrande sjö eller vidsträckt hav.

Paret älskar att spendera kvalitetstid med familj och vänner så rymliga sällskapsytor med plats för många var inget de ville kompromissa på. Hösten 2017 fann de äntligen ett hus i Uppsala som uppfyllde deras önskemål och som dessutom låg i ett område de tyckte mycket om, men Johan kände sig inte fullt redo att lämna Stockholmstrakten.

– Emilia fick mig dock att lova henne att om det skulle dyka upp en tomt i det området skulle vi slå till. Knappt ett år senare blev ett otroligt markområde till salu. Vi kunde inte bortse från möjligheterna tomten satt på, så vi köpte den!

Fastigheten ligger knappt en mil utanför centrala Uppsala, och Mälaren är belägen endast 250 meter härifrån. Området är tryggt och lugnt med lummig omgivning i form av grönskande träd och öppna ängar.

Inom loppet av en vecka levererades huset, Nils föddes och vår lägenhet i stan såldes

Under soliga dagar nås tomten av solens strålar från tidig morgon till sen kväll, och vid Mälaren har villaföreningen en gemensam brygga som får nyttjas av medlemmarna. Paret sålde sekelskifteshuset i Sollentuna och flyttade till en lägenhet i Uppsala där de planerade att bo under byggprojektets gång. Därefter kontaktade de flertalet husföretag och bestämde sig i relativt tidigt skede för att anlita Willa Nordic. Mycket till följd av säljarens information om att paret själva fick utföra delar av arbetet om de önskade, något många av de andra husleverantörerna inte erbjöd.

Willa Nordics arkitekt utformade en professionell ritning utifrån Emilias och Johans egenritade skiss som de skapat med inspiration från den amerikanska östkusten.

I början var de inställda på ett toppmodernt hus, men de kom slutligen fram till att det inte riktigt kändes som dem. I stället landade de i en tvåvåningsvilla på hundraåttionio kvadratmeter med utvändig skorsten, pampig entré, samt en öppen yta på sextio kvadratmeter med plats för kök, matplats och vardagsrum. De planerade även för en femtio kvadratmeter stor komplementbyggnad på gården med utrymme för gästlägenhet och relaxavdelning med bastu.

– Vi ville bygga ett hus som när det var klart skulle kännas som det stått där i flera årtionden. Ett personligt, unikt och klassiskt hem som känns lika aktuellt nu som om tjugo år, säger Johan.

Som förstagångsbyggare insåg paret att där var många beslut som skulle tas, samt att bygget snabbt kan bli kostsamt. Allt har inte flutit på som planerat och något de upplevde extra tufft var när de fick reda på att marken var tvungen att sprängas innan arbetet kunde dra igång. Att välja passande ytskikt visade sig också vara otroligt tidskrävande. Efter mycket testmålande och efterforskningar bestämde de sig slutligen för genomgående fiskbensparkett i hela huset, samt köksinredning i en rofylld grön nyans med toner av grått.

– Det var mycket som hände på en gång! Inom loppet av en vecka levererades huset från fabriken, vår son Nils föddes och vår lägenhet i stan såldes, berättar Emilia.

Hösten 2019 påbörjades bygget och paret var näst intill dagligen på plats för att säkerställa att arbetet utfördes som planerat. Genom att hålla en öppen dialog med snickaren och samordnaren kunde en del snedsteg förhindras. Det som stundtals fallerade var dialogen med husleverantören då vissa av parets önskemål inte nådde fram till entreprenörerna. Emilia och Johan uppskattar att de fått vara precis så delaktiga som de önskat, samt att de haft möjlighet att ta vissa beslut löpande medbyggnationen. Johan har till exempel byggt dekorerande väggpanel i två rum, platsbyggt bokhyllor i vardagsrummet och skapat praktisk förvaring i hallen.

– Det var ett sätt för oss att hålla nere på vissa kostnader vilket vi är tacksamma över att vi kunde göra, säger Emilia.

I februari 2020 stod villan äntligen inflyttningsklar och paret konstaterar att resultatet blev långt över förväntan.

Vi tog hjälp av en landskapsarkitekt för att rita husets framsida

Via den storslagna entrén välkomnas man in i en öppen hall varifrån man når ett mysigt inrett gästrum, trappa till övre plan, badrum och en stor sal med bland annat kök. Från köket når man kombinerad tvättstuga och groventré. På övre plan ligger familjens fyra sovrum, ett rymligt badrum, samt tv-rum.

Väggarna är målade i behagliga toner och några av rummen pryds av läckra tapeter vars mönster framhävs av ljuset som flödar in via de stora fönstren. I hemmet samsas robusta second handfyndade möbler i gammaldags stil med modernare inslag i form av detaljer. Familjen stortrivs i sitt nya hem som snart står helt färdigställt, det är enbart bastun och relaxavdelningen i uthuset som ska bli klara, samt trädgården.

– Vi tog hjälp av en landskapsarkitekt för att rita husets framsida. På sikt skulle vi vilja ta in en trädgårdsarkitekt för att göra något åt resten av tomten som känns lite steril, avslutar Emilia.

ANNONS

Just nu upp till 50% rabatt! Flyttrea på mode, inredning, skönhet och barnkläder.

Extern länk från Åhléns

Shoppa här!

Husets entré är pampig och andas New England.
Hallen är tapetserad med William Morris tapet Willow bough. Byrån är ett arvegods efter Johans mormor. Kristallkronan är även den ett arvegods men efter Emilias mormor. Via dörren till vänster når man ett av husets två badrum.
I hallen nyttjas det begränsade utrymmet optimalt med egenbyggd förvaring. Garderobsdörrarna kom - mer från Järfälla kök. Byrån är ett arvegods efter Johans mormor. Ljus - stake, Svenskt tenn.
Brasan i kaminen sprider stor mysfaktor och kan förutom i vardagsrummet även njutas av från matplatsen och köket.
kreativiteten att flöda fritt. Köksinredning, Järfälla kök, taklampor, Globen lightning. Köksinredningens färgkod är S5005-G20Y.
Emilia och Johan har fått ärva en hel del möbler efter sina mor- och farföräldrar. Byrån är ärvd efter Johans mormor, och stolen efter Emilias mormor. Mässingsljusstakar, arvegods från Johans mormor och morfar
I sovrummet är både väggar, lister och garderobsdörrar målade i en mörkgrå kulör för ett sammanhållande och stillsamt intryck. Färgkod, S4502-Y. Sängbord, arvegods efter Emilias farmor. Sänglampor, Ikea, garderobsdörrar, Järfälla kök, pläd, H&M home.
På övre plan finns tillräckligt många sovrum att barnen har var sitt eget rum, även ettåriga Nils. Matta och förvaringskorg, H&M home, tält, Granit, kök, Cloudberry.
5-åriga Inez blev överlycklig när hon fick sin nya säng och tycker den ser ut som en säng för prinsessor. Säng, second hand via Blocket. Tapet, Butterfly från Mimou.
Flera månader innan huset byggdes började Emilia och Johan köpa vackra gamla skåp för klädförvaring till barnens rum. Klädskåpet i Inez rum är köpt second hand via Blocket. Tapet, Butterfly från Mimou.
Om kvällarna tycker Signe om att gå igenom de utförliga detaljerna på tapeten Charlie från Boråstapeter. Säng, loppisfynd. Skåpet som är ett Ikeahack av Monica Karlstein har hon fått i doppresent.
Badrumsspeglarna som är beställda från England och vägglamporna från Burlington ger badrummet gammaldags karaktär. Kommod, Qvesarum.
Det gedigna Blocketfyndade skåpet är som gjutet för badrummet på övre plan. Taklampa, Sekelskifte. Takduschset, Ikea, badkar, Bathlife.

Vem bor här?

  • Emilia Hjalmarsson, 34, med Johan Hjalmarsson, 34, och barnen Inez, 5, Signe, 3, samt Nils, 1.
  • Gör: Emilia jobbar som affärsutvecklare och Johan driver eget företag.
  • Bor: I ett hus på 189 kvadratmeter i Uppsala, byggt 2019. På tomten finns en komplementbyggnad som rymmer gästlägenhet på 25 kvm samt förråd på 25 kvm som så småningom ska bli relaxavdelning med bastu.
  • Instagram: @villahjalmarsson
  1. Vad är du mest stolt över i ditt hem? Att vi fått ett nyproducerat hem att kännas väldigt mysigt.
  2. ... och vad är du minst stolt över? Just nu trädgården, men egentligen inget.
  3. Är det någon pryl eller inredningsdetalj som du verkligen ångrat att du köpt/gjort? Vår säng, jag gillar verkligen inte sänggaveln. Stilen känns inte som att den stämmermed vår övriga stil.
  4. Har du någon guilty pleasure inom inredning? Ljusstakar och julpynt, skulle kunna ha hur mycket som helst.
  5. Till sist, hur får du det härligt hemma? Inredningsmässigt genom att blanda arvegods med nytt. Tända ljus, god mat och bra musik.
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Inredning