Så inreder du med lampor – smartaste tipsen

Tips: Lys upp hemmet – rum för rum

Av: 

Tina Vernon

Skinande lampor i metall - en av höstens belysningstrender. Fr v: Bordslampa Vincent, 699 kr, Ellos home. Taklampa Dome, 2458 kr, Ferm living. Bordslampa, 299 kr, H&M home.
Skinande lampor i metall - en av höstens belysningstrender. Fr v: Bordslampa Vincent, 699 kr, Ellos home. Taklampa Dome, 2458 kr, Ferm living. Bordslampa, 299 kr, H&M home.

Inredning

Mörkare dagar kräver ljusare rum.
Vi guidar dig till de starkaste trenderna och de smartaste tipsen för lampor och belysning.
Skinande metall, strålande svärta, naturligt ljust eller pigga pasteller – vad passar bäst i ditt hem?

  • VARDAGSRUMMET I vardagsrummet vill vi kunna dimma ner och mysa in oss ordentligt, men se till att ha en bra läslampa i anslutning till soffan eller favoritfåtöljen. Har du en tv är det bra att sätta ljus på väggen bakom tv-apparaten – det skarpa ljuset från tv:n i kontrast till en mörk vägg bakom tröttar ut ögat.
  • SOVRUMMET Utöver den obligatoriska läslampan vid sängen bör du tänka på att ha bra belysning i anslutning till garderober och byråar så att du slipper famla i mörker när det är dags att klä på sig under mörka morgnar. Är ni två som delar säng kan det också vara smart att ha två vinkelbara vägglampor bredvid varandra på mitten av väggen över sängen. Då är det enklare att rikta bort ljuset från den som vill sova medan den andra läser några sidor till.
  • KÖKET I köket är arbetsbelysningen cen- tral, men vi vill också ha möjlighet att dämpa ljuset något under mysiga middagar. Se till att ha belysning med tillräcklig styrka och god färgåtergivning över köks- och diskbänken, och var noga med att lamporna inte bländar dig – varken när du står och arbetar eller sitter ner vid köksbordet. Se också till att lampan över köksbordet ger ljus åt hela bordet. Har du ett avlångt bord kan du behöva flera mindre armaturer på rad för att ljuset ska nå ända ut på kortändarna.
  • HALLEN Hallen faller inte sällan offer för kaos och oreda, men bra belysning kan hjälpa (och pressa!) oss att hålla bättre ordning på hyllor och krokar. Det är också skönt att mötas av ett ordentligt ljust rum när vi kommer hem. Om du har en spegel i hallen vill du inte ha alltför mycket motljus, alltså ljus som kommer bakifrån dig när du speglar dig – då blir det svårare att se både färger och detaljer. Se i stället till att någon ljuskälla lyser från spegelns håll mot dig så får du en rättvis spegelbild!
Helena Åkerberg, ljusdesigner tipsar höstens belysningstrender.

Fem frågor om lampor och belysning

Hallå, Helena Åkerberg som är ackrediterad ljusdesigner på ljusplaneringsföretaget Lighthouse:

  • Går det att säga ungefär hur många ljuskällor som behövs i ett rum? – Det går inte att säga något exakt antal, men generellt är det bättre att välja flera mindre ljuskällor än en stor och kraftig. Placera belysningen så att varje ljuskälla får en egen uppgift, exempelvis belyser en tavla, visar upp en fin blomma, sätter ljus på fönsterbrädan eller lyser upp matbordet så att du kan läsa tidningen. Undvik lampor som bara ger ett ljus rätt ut i rummet, som till exempel en plafond mitt i taket.
  • Vad ska man tänka på när man ljussätter hemma? – Börja med de platser där du behöver extra bra belysning – väggar med tavlor, läshörnan, matbordet, köksbänken, hallen och andra ställen i behov av mycket ljus. Då behövs inget så kallat allmänljus. Undvik att sätta en massa spotlighter i taket för att få en jämn belysning i rummet. Välj i stället att belysa väggar, även om det inte hänger någonting på dem. Ljus på väggar och i taket förstärker rumsligheten och får rummet att kännas större. Tänk också på att välja armaturer där ljuskällan sitter tillräckligt långt in för att inte synas – vi vill se ljuset, men inte bli bländade av ljuskällan.

ANNONS

Just nu: REA på snygga påslakanset i många olika färger och material!

Extern länk från Hemtex

Köp här!

Lampor med strålande svärta - fr v: Bordslampa Smokie, 599 kr, By Rydéns. Taklampa Avignon, 599 kr, PR home. Bordslampa Evedal, 1495 kr, Ikea.
  • Vilka vanliga misstag bör man undvika? – Att börja med allmänljus och ett gäng spotlighter i fyrkantiga mönster i taket, eller att köpa den snygga lampan i affären fast den inte ger något ordentligt ljus. I dag är risken även stor att man får en LED-armatur med för vitt ljus. I hemmiljö och utomhus måste ljuskällan ligga på 2 700 k. Gå inte på tillverkarnas ord som ”varmvitt” eller liknande, utan se till att värdet verkligen är 2 700 k. Det är också lätt att man får en lampa där man kan se direkt in i ljuskällan och bli bländad. Jag rekommenderar att ta hjälp av en oberoende ljusarkitekt i stället för tillverkarnas ljusplanerare, även om det kostar lite mer.
  • Hur ska man veta vilken typ av ljuskälla som är bäst? – I dag är det nästan uteslutande LED som gäller. Var noga med att prova ljuskällan om du är osäker, låna hem och testa. Alla LED-lampor går heller inte att ljusreglera, vilket är ett krav för en bra hembelysning. Man kan säga att grundregeln är att ljuskällan ska ha 2 700 k, cri-värde över 90 och macadam på mindre än 3. Det kan låta krångligt för de flesta, därför kan det vara bra att ta hjälp av en ljusarkitekt.
  • Finns det några tydliga belysningstrender som du märker av just nu? – Färgerna på armaturerna går åt guld, koppar och mässing, och vi ser mycket runda former, både som bollar men också stora, glorialiknande cirklar. Vi ser också en förändrad attityd till ljus i hemmet – förr satte man kanske några spottar mitt i rummet och hängde en plafond i taket och sedan var det klart. Tur att den tiden är förbi! I dag planerar man ofta ljuset i ett tidigare skede – redan i bygglovsärendet är vi med och påverkar, integrerar och bygger för belysning.
Naturligt ljust - fr v: Lampskärm av vävda palmblad, ca 1200 kr, Tine K home. Bordslampa Wood, 1295 kr, Muuto. Bordslampa Oscar, 1700 kr, Watt & veke.
Pigga pasteller - fr v: Bordlampa Cherry, 1675 kr, Markslöjd. Taklampa Gross, 1999, By Rydéns. Taklampa PH5, 6995 kr, Louis Poulsen.
Publisert:

LÄS VIDARE

Så inredde vi på det sköna 70-talet

ÄMNEN I ARTIKELN

Inredning

Belysning

MER OM HÄRLIGT HEMMA

Lilla hemmet för den lilla familjen

Underbar återblick hemma hos Fröken Röd

Soffliggare – här är höstens snyggaste soffor

Mini, midi eller maxi – fixa badrummet med din budget

Växtbelysning – Bosse Rappnes bästa tips

Kvinnliga textildesigners som lämnat avtryck

William Morris – blommönstren vi älskar

Ny stil i köket – budgetfixa på ett kick

Förvara smart i vardagsrummet

Säsongens vackraste tapeter

Sov gott!

Piffa soffan med nya fräscha kuddar

Titta in i drömhemmet utanför Sätra brunn

Bygg ett utekök – njut av mat i det gröna

Ombonat och mysigt på Österlen

Så pimpar du balkongen

Baka bästa pizzan i The Ark-stjärnans trädgård

Inred som Karin Larsson – kika in i drömhuset i Dalarna

Så gör du stolsdynor med needle punching

”Jag stod och målade klart köksluckorna dagen innan jag födde”

Gör det själv: Förvandla din moppebyrå

Skapade grön oas i förortslägenheten

Förändra ditt hem i nya färger – steg för steg

Varmt och personligt med loppisfynd