Sommarsolståndet - allt du behöver veta

Av: 

Aftonbladet

Sommarsolståndet innefaller inte alltid på midsommar, men det är nästan lika ljust under veckorna närmast sommarsolståndet.
Sommarsolståndet innefaller inte alltid på midsommar, men det är nästan lika ljust under veckorna närmast sommarsolståndet.

Midsommar

Är midsommar årets längsta dag? Och infaller sommarsolståndet samma dag varje år? Här är allt du behöver veta om sommarsolståndet.

Årets längsta dag

Sommarsolståndet inträffar under Sveriges längsta dag, den dag solen står som högst på himlen. Under denna dag blir det aldrig riktigt mörkt någonstans i Sverige utan skymningen övergår till gryning efter att solen hamnat precis under horisonten. I de norra delarna av landet går solen inte ner alls.
Men midsommar är väl årets längsta dag, eller? Nej, egentligen är det inte alltid så. Då midsommarafton alltid är en fredag, och midsommardagen alltid en lördag, är det bara ibland som sommarsolståndet sammanfaller med midsommar. Och sommarsolståndet är egentligen inte en dag utan en tidpunkt, den tid då jordens är som mest fördelaktig mot solen.

Jordens lutning

Anledningen till att sommarsolståndet är årets längsta dag är jordens lutning. Sommarsolståndet är nämligen den tidpunkt då jordens axel lutar som mest mot solen. Vintersolstånd kallas den tidpunkt då jordens axel lutar som mest bort från solen. När det är sommarsolstånd i de norra delarna av jorden är det vintersolstånd i syd, och vice versa.

Exakt datum

2019 infaller sommarsolståndet 21 juni, som det har gjort varje år sedan 1988. Men 2020 kommer förändringen, då är det som ljusast 20 juni. Det finns alltså inget exakt datum för sommarsolståndet. Anledningen till att det varierar är att ett kalenderår är 365 dagar och ett astronomiskt år är längre: 365,24 dagar. Detta gör att sommarsolståndet förskjuts med cirka 6 timmar. 2018 var sommarsolståndet klockan 12.07 och 2019 infaller det klockan 17.54. Att ett astronomiskt år är längre än ett kalenderår är även anledningen till att vi har skottår då en extra dag tillkommer, och nästa gång det sker är 2020.

Ljus vecka

Dagen efter sommarsolståndet blir det bara mörkare tills vintersolståndet i december. Men det tar några veckor innan man kan märka någon skillnad, för dagens längd förändras ytterst lite veckorna kring solstånden.

Firande

I Sverige firas inte sommarsolståndet utan fokus ligger för de flesta på midsommar. Men solståndet firas på andra platser i världen, bland annat i Storbritannien där människor reser till Stonehenge för att fira sommarsolståndet.

Härligt Hemma - Direkt i din brevlåda.

Aftonbladet

Härligt Hemma - Direkt i din brevlåda.

34,00 kr

Tillfälligt slut

Till shoppen

ANNONS

Eleganta och lyxiga ljusstakar från Orrefors - köp dem hos Cervera!

Extern länk från Cervera

Gå till butiken

Publisert:

LÄS VIDARE

Enkla knepet som ger dahlian fler blommor

ÄMNEN I ARTIKELN

Midsommar

Solen

Sverige

MER OM HÄRLIGT HEMMA

Därför firar vi midsommar

Då firar vi påsk – 9 punkter som förklarar högtiden

Halloween – därför firar vi med bus och godis

Jul 2019: Julfirande genom tiderna

Jordnära färger, snygga loppisfynd och kreativt återbruk

Enkla knepet som ger dahlian fler blommor

Så sköter du bäst om julblommorna

Så binder du vackraste midsommarkransen

Här kan du dansa runt midsommarstången.

Därför ska du lägga sju blommor under kudden

Passa på att äta jordgubbar nu – snart är de slut

Biologen: Fästingarna flyr undan värmen

Vintertid 2018 – det här är bra att ha koll på

Bästa tipsen: Så fyndar du mest på Singles Day

Så inreder du en härlig hemesterplats

Så får du jordgubbar lagom till midsommar