Lavendel – så får du den att blomma

Av: Nina Kindbro

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Johnér

Odla – Tips för din odling

En rad lavendel i rabatten eller en enkel i kruka, vilket du än väljer så är belöningen stor. Bin, humlor och fjärilar flockas runt de vackra blommorna och du bjuds på en doftupplevelse utöver det vanliga.

När lavendeldoften ligger som en fin dimma längs trädgårdsgången måste man sakta in stegen och dra in den ljuvliga doften. Bin, humlor och fjärilar dras till de vackert lila blommorna och det surrar av liv.

Foto: Johnér

Lavendel är en liten flerårig buske som kan bli upp till 50 centimeter hög. Blommorna är blåvioletta och bladen är smala och grågröna. Men det finns lavendel i andra färger också.

Det enklaste är att köpa färdiga lavendelplantor, de kan vara knepiga att fröså. Vill du föröka så tar du sticklingar tidigt på våren eller i slutet av sommaren. Beskär den ordentligt varje vår, annars blir den lätt risig. En beskärning efter blomningen, i augusti, är också bra. Passa på att ta sticklingar när du beskär den.

Foto: Johnér

Lavendel älskar sol, då utvecklas blommornas eteriska oljor och det doftar fantastiskt. Den avskyr att ha det blött om rötterna, då kan den ruttna bort. Väldränerat och gärna lite upphöjt, då trivs den som bäst.

Vill du torka blommor så ska du plocka dem precis innan de slår ut. Lägg de torkade blommorna i små påsar i linneskåpet så doftar det gott. Eller prova att göra lavendelsocker. Blanda ner torkade blommor i strösocker och låt stå några dagar.

Publicerad:

MER OM HÄRLIGT HEMMA